Sjampis til nyttårsaften!


Oppdatertdato: 2009-12-28 Tema: Champagne Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Ett av de store høydepunktene for mange på nyttårsaften, er smellet fra champagnekorken kl 12 på kvelden. Men når man står ute i kulden med votter på hendene, er det kanskje ikke tiden for de dyre og eksklusive champagnene, men da holder det lenge med en musserende vin med folkelig smak. For vår erfaring er at de dyre, tørre champagnene egner seg rett og slett best til lett mat eller som en aperitiff, mens de er de rimelige og søtlige musserende som kan smelle på kvelden.

Champagne

Jul er fest og til fest hører musserende vin i en eller annen form. Den beste – og dyreste – er som kjent ekte champagne som har fått betegnelsen fordi produktet er produsert etter champagnemetoden og dessuten kommer fra distriktet Champagne i Frankrike. Produksjonen er i begynnelsen den samme som for hvitvin, men vinen gjennomgår også annengangs gjæring på flasken ved at man tilsetter gjær og sukker. Vinen kommer da under trykk og får sine karakteristiske bobler og smak.
Av de ekte champagnene finnes det mange varianter. Hvilken du bør velge avhenger selvsagt av smak og behag i tillegg til hvor mye penger du ønsker å investere i de edle dråper. Grovt sett snakker vi om halvtørr eller tørr champagne hvor de fleste over 20 år foretrekker en brut eller extra dry [tørr] variant om den skal drikkes alene.
Er du villig til å betale en del hundrelapper bør du unne deg i alle fall én årgangschampagne – så kan du heller spe på med champagner uten årgang og musserende viner som ikke kommer fra champagne for å drøye drikkebudsjettet.

Vår lille test

Jeg hadde store planer om en skikkelig champagnetest før nyttår, men vi endte opp med å teste 3 forskjellige, hvorav bare 1 var ekte champagne. Vi hadde i tillegg ett stort tapasbord og det har nok mye av skylden for at vi ikke orket å smake på de 3 siste flaskene. Men vi fikk i hvert fall prøvd en rosa champagne(Lanson Rosé Label Brut Rosé) som var utrolig frisk og god til mat (skalldyr tapas), Martini Asti som er blitt litt av en folkevin for festligheter og en nydelig dessertvin (Rocca Moscato d'asti 2008) som smakte fint etterpå.

Lanson Rosé Label Brut Rosé

Dette er en champagne med rosa farge. Tar seg godt ut i glasset og er klar og fin. Frisk og fruktig lukt, med antydning til eple. Noen mente en kjente litt gjær lukt.
Frisk og syrlig smak, her var og noen frempå med gjærsmaken, men det har alle champagner. Denne passer fint som vin til skalldyr og sikkert en slager til reker. Men pga fargen tar den seg godt ut som aperitiff også.

Fakta

Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel

Navn: Lanson Rosé Label Brut Rosé
Pris: Kr 379.00 for en helflaske
Varenummer: 6407
Varetype: Musserende vin
Utvalg: Fullsortiment
Land/distrikt: Frankrike, Champagne
Råstoff: 53% PINOT NOIR, 32% CHARDONNAY, 15% PINOT MEUNIER
Alkohol 12,5 % vol
Sukker: 11,5 g/l
Syre: 6,0 g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan fortsatt lagres
Produsent: Lanson Père et Fils
Konklusjon: Rosa champagne. Utrolig frisk og god. Passet fint til skalldyrene våre.
Sjurhet på tunga: Nei
Henger på glasset: Lite
Peiskosfaktor: 2(6) For de som liker dette, er dette perfekt.

Martini Asti

Dette er en søt musserende vin som egner seg til kl 12 smellet på nyttårsaften. Er for søt til mat, men ellers frisk og god som aperitiff for de som liker det søte. Blank farge med gulskjær. Fruktig med fersken duft? Mild, søt smak. En nybegynnervin. Slår godt an hos alle med vegring for sur vin. Glir lett ned og har en god smak. Typisk folkevin.

Fakta

Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel

Navn: Martini Asti
Pris: Kr 109.90 for en helflaske
Varenummer: 915
Varetype: Musserende vin
Utvalg: Distriktsortiment
Land/distrikt: Italia, Piemonte
Råstoff: Moscato
Alkohol 7,5 % vol
Sukker: 90,0 g/l
Syre: 6,0 g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, bør ikke lagres
Produsent: Martini & Rossi
Konklusjon: Veldig søt musserende vin. Rimelig alternativ for oss med folkelig smak og søtbehov. Bra smell i korken. Lavt alkoholinnhold
Sjurhet på tunga: Nei
Henger på glasset: Nei
Peiskosfaktor: 3

Rocca Moscato d'asti 2008

Dette er en ren hvit dessertvin som vi serverte kald. Det virker som om det er litt kullsyre i den og dette var ypperlig etter maten. Er nok en vin som passer fint til feks friske bær ol.
Den er helt lys i fargen og dufter friskt av frukt. Pære og fersken mente noen.
Den er veldig søt, nesten på grensen til saft, men så lenge den var kald var den frisk i smaken.

Fakta

Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel

Navn: Rocca Moscato d'asti 2008
Pris: Kr 123.90 for en helflaske
Varenummer: 15527
Varetype: Hvitvin
Utvalg: Fullsortiment
Land/distrikt: Italia, Piemonte
Råstoff: 100 % Moscato
Alkohol 5,0 % vol
Sukker: 128,0 g/l
Syre: Ukjent g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, bør ikke lagres
Produsent: Albino Rocca di Angelo Rocca
Konklusjon: Veldig søt. Til desserter, men ikke alene. Serveres kald.
Sjurhet på tunga: Nei
Henger på glasset: Nei
Peiskosfaktor: 2

Landets mest solgte musserende vin: Martini Asti

Musserende vin og Champagne er en etablert festdrikk i Norge på nyttårsaften. I en ny undersøkelse gjennomført av Norfakta oppgir 71% av oss at de alltid eller ofte enten drikker eller serverer musserende drikke denne dagen. De fleste (58%) oppgir årsaken til drikkevalget at det understreker det spesielle ved anledningen eller at det er tradisjon (40%).
- Nordmenn har fått etablerte kontinentale drikkevaner og er opptatt av smak og anledning, sier Marius Vesterby, i Bacardi Norge som opplever stor etterspørsel etter Martinis musserende viner fra Italia.
Martini Asti er folkets musserende favoritt. Musserende vin har en solid forankring som festdrikk og Vinmonopolets tall viser en fortsatt veksttrend.

- Martini Asti er landets mest solgte musserende vin i både kategorien under og over 100 kroner og har vært folkets favoritt siden 2004. Salget av Martini Asti utgjør 9,6 % av salget innen kategorien. - Nå som vi i tillegg har en tørr variant med Martini Brut og årets nykommer Martini Rosé, har vi smaker som passer de fleste. De musserende vinene fra Martini vil utgjøre 10% av salget innen den musserende kategorien på Vinmonopolet.

Mest i byen.

I urbane strøk med høy befolkningstetthet svarte hele 47% at de alltid drikker Champagne eller musserende vin på nyttårsaften, mens kun 7% av folk på landet svarte det samme. Størst tetthet blant Champagne/musserende vin konsumentene finner vi i Oslo, Akershus og Hordaland på nyttårsaften, mens tettheten er minst blant folkningen i Sogn og Fjordane, Nord Trøndelag og Finmark. Statistikken viser at jo nærmere storbyene man kommer, jo større er sannsynligheten for at musserende vin står på menyen for nyttårsferingen.

Den historiske festdrikken – et statussymbol

Det er uvisst hvordan champagne og musserende vin ble så sterkt knyttet til fest og spesielle anledninger. Det vi vet er at det var en drikk forbeholdt overklassen, noe som bidro til å gjøre sprudlevannet eksklusivt og de dyre flaskene ble kun tatt opp ved spesielle anledninger. Utover 1800-tallet ble den musserende vinen markedsført med stort hell som et statussymbol, en posisjon den har den dag i dag. Likevel er det nok smaken, kullsyren og boblene som har spilt hovedrollen og befestet drikkens status som festdrikk nummer én.

Pink Floyd

6 cl Martini Rosé
2 cl Jordbærsaft
Martini Asti

Blend jordbær og Martini Rosé til en tynn saft. Sil over i et Cocktailglass. Topp opp med Martini Asti slutt. Tre en jordbær på en Cocktailpinne og server!

Champagnedrinker

Mange syns det er godt med champagnedrinker i forbindelse med festlighetene, og her er ett utvalg av champagnecocktails dere kan prøve dere på.

Champagnecocktails

Tapasbordet

Til slutt må jeg bare komme med en anbefaling om dere skal kjøpe tapasretter til selskap. Vi var 6 stykker og kjøpte ferdig tapasbord til 6 hos forretningen Smak på Sørlandssenteret utenfor Kristiansand. Og dette er noe av det bedre vi har smakt. ca 10 forskjellige retter, masse foccacia brød, rimelig (kun kr 135,- pr kuvert) og sinnsykt godt. Dette slo an hos alle gjestene og er noe jeg anbefaler alle å prøve.
Jeg kommer nok senere med en artikkel om denne delikatesseforretningen og maten derfra.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1797


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.