Sjømat fra Fjæra


Oppdatertdato: 2005-06-28 Tema: Bok Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


For 40 år siden ville ingen spise steinbit, breiflabb eller tunge. For 20 år siden ville ingen spise blåskjell. Nå er tiden kommet til å se nærmere på de delikatessene vi nærmest svømmer i langs strandkanten.


Franskmenn på ferie i Norge ser med store øyne på de enorme forekomstene av krabber, snegler og og ulike skjell som i deres hjemland er delikatesser, men som nordmenn ikke enser - før de har lest denne boken.

For det er liten tvil om at vi nærmest vasser i delikatesser langs vår langstrakte kyst. Og ikke nok med det. De er gratis og lett tilgjengelige. Og ikke minst: det er for ren helsekost å regne. Sjømat fra fjæra er faktisk noe av det sunneste vi kan spise.

Så hva venter vi på? Det er på høy tid å ta for seg av tang og tare, skjell og snegler i stort utvalg, krepsdyr og fisk som lever i strandkanten eller på de første meterne sjøvann.

Som forsker og biolog tar Stein Mortensen leseren med på en spennende reise i fjæra og gir nyttige råd om råvarene og hvordan vi fangster dem. Forsker Arne Duinker fra Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning formidler hvorfor vi bør bruke nettopp disse ingrediensene, og sjømatelsker fremfor noen, kokken Fredrik Hald, formidler enkle og gode oppskrifter på alle artene. Boken er illustrert med lekre og detaljerte akvareller utført av forfatteren selv. Uten tvil står Stein Mortensen frem som et multitalent. Med sin faglige tyngde og sin kunstneriske tilnærming evner han å gi leseren både innsikt og innlevelse i temaet.

Jeg har lest gjennom denne boken og den er virkelig å anbefale. Her er en gjennomgang av det meste av liv i fjære sett fra ett matståsted. Oppskrifter på både tenkelige og utenkelige retter.
Etter en gjennomlesing av boka sitter jeg bare å gleder meg til å prøve noen av disse forslagene nå utover sommeren.

Denne boka er en ypperlig gave til den som har lyst til å utforske matressursene i fjæra.

Stein Mortensen/Arne Duinker /Fredrik Hall
Sjømat fra fjæra
ISBN 82 92496 130 Innbundet.
Utsalgspris kr 348
160 sider, stort format
Illustrert med 75 lekre akvareller

Klikk på bildet for å kjøpe boken

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:465
Norsk mat.Kina.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.