Sjømatpakke


Oppdatertdato: 2006-08-31 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Morten Brun


Høst er skolestart, og skolestart er matpakke. Kanskje er det på tide å supplere brunosten og salamien med noe godt fra havet?

Fiskepålegg er ikke bare makrell i tomat. Med litt planlegging kan man benytte middagsrester og lage en smakfull matpakke kvelden i forveien. Noe kan legges på brødskiva og noe kan blandes sammen til en salat. Vær ikke redd for å eksperimentere. Pasta, ost, grønnsaker og fisketerninger gjør seg godt i salaten. Når det gjelder brød er det nesten bare fantasien som setter grenser: Grovbrød, grove muffins, grove horn, scones, bagels, pitabrød, baguetter eller potetlefser. Kjøpt eller hjemmelaget. Alt kan kombineres med kald sjømat.

Hvorfor fisk?

Omega 3-fettsyrer er stikkordet. Den norske vitenskapskomiteen for mattrygghet anbefaler nordmenn å spise dobbelt så mye fisk og sjømat som i dag. Gjennomsnittet i dag er to måltider med fisk i uka. Forskning gjort av doktorgradsstipendiat Natalie Sinn ved Universitetet i Sør-Australia hevder at barn med ADHD økte læringsevne og ordforråd når de fikk tilskudd av omega 3. Annen forskning antyder en sammenheng mellom inntak av omega 3 og positiv påvirkning av utvikling av hjernen, dysleksi og hyperaktivitet hos barn, stress, depresjon og diabetes. Fortsatt er mye av denne forskningen omdiskutert.

Enkelt å lage

Mange lunsjmåltider er kjappe å gjøre klar kvelden før, spesielt når man har rester etter middagen. Her er noen eksempler:
  • Røykelaks på brød. Alene eller sammen med litt eggerøre.
  • Fiskekake på brød. Godt med for eksempel rødløk og pesto.
  • Kryddersild på brød: Det finnes mange ulike typer å få kjøpt i butikken. Eventuelt tilbehør kan være hardkokt egg eller salat.
  • Potetlefse med kald laks: Ferdig stekt kald laksefilet legges i en lefse sammen med agurk og lettrømme. (Denne type mat er lurt å putte i en matboks.)
  • Reker med lettmajones og brød.

Litt mer avansert

Klippfisksalat er godt og næringsrikt, og kan lages i store porsjoner og fryses ned. Da er den klar til å brukes i for eksempel baguett eller pitabrød, eller den kan sendes med barna i en liten plastboks med lokk, med brød ved siden av.

Klippfisksalat

4 personer

500 g kokt og renset klippfisk
200 g ruccolasalat
4 fersken i biter
150 g hvitost i små terninger
Friske blader av basilikum
2 ss olivenolje
2 ts balsamicoeddik
Pepper
Brød eller pitabrød

Del klippfisken opp i strimler og små biter. Skyll salaten, riv bort de lengste stilkene og la salaten renne godt av. Legg salaten på fat og legg fisk, fersken og ost over. Dryss basilikum over. Bland olivenolje og balsamicoeddik og drypp dette over salaten. Kvern pepper over til slutt. Serveres med det brødet du ønsker.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:912
Info.Pølser.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.