Sjokolade og jordbær på is-toppen


Oppdatertdato: 2009-04-26 Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Tarjei Ekenes Krogh


Oslo (NW): Gode, velkjente smaksvarianter er mest populære når vi kjøper is i kiosken. Men vi velger stadig oftere de største og dyreste variantene.

– De siste sesongene har salget økt mest for de store, lekre variantene som koster noen kroner mer. Men når det kommer til smak er nordmenn ganske tradisjonelle, sier Torleiv Hellesland, kategoriansvarlig for is i Narvesen og 7-Eleven.
De to kjedene solgte is for rundt 110 millioner kroner i fjor. De siste sesongene har etterspørselen økt med mellom fem og 10 prosent årlig. Nå er årets sesong så vidt kommet i gang.

– I år regner vi med at salget blir omtrent som i 2008. Selv om folk er forsiktige med penger vil de fortsatt unne seg en is av og til. Været vil påvirke mye mer enn finanskrisen, tror Hellesland.

Velger det vante

Islystne barn er storforbrukerne av saftis. Salget av slik is løfter seg raskt litt ekstra når det blir sol og varme.

– Voksne velger oftere fløteis med jordbær eller sjokolade. Is har mye med tradisjon å gjøre, så det tar tid å innarbeide mer eksotiske smaker som mango og kiwi, sier Hellesland.
Til sammen finnes det i underkant av 20 smaksvarianter å få kjøpt i Narvesen og 7-Eleven.
Sesongstarten for issalget varierer med vær og temperatur.

– En fin vår betyr mye. Godværet vi hadde i store deler av landet den siste uka før påske var en kickstart for årets salg, sier kjedesalgssjef Jens Erik Førli i Diplom-Is.
Selskapet selger mer enn halvparten av all is som spises i Norge.

I verdenstoppen

– Nordmenn er storforbrukere av iskrem. Med et forbruk på drøyt 14 liter per person er vi på femte plass i verden, sier Førli.
USA troner suverent på toppen. Gjennomsnittsamerikaneren setter til livs 22,5 liter.

– I år lanserer vi seks nye smaksvarianter, men det spørs om noen av dem klarer å utfordre kroneisen, som har vært en bestselger i femti år, sier Førli.
Geografisk er det nå liten forskjell på hva som foretrekkes. Variasjonene var større for noen år siden, da Diplom-Is hadde mange fabrikker som forsynte hver sin landsdel med is.

– Det var derfor trønderne spiste pære-is mens Oslo-folk nøt sin Sol-is. Nå er utvalget likt over hele landet, sier Jens Erik Førli.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1561Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.