Sjokoladekunstneren i Bergen


Oppdatertdato: 2010-10-20 Tema: Godteri Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: vestvind media as Kilder: Baker og konditor nr 7 - 2010


Beata Golebiewska er utvilsomt en kunstner. Hun ville kunnet få et hvilken-som-helst dydsmønster av en borgermester til å gå fra konseptene dersom han bare hadde fått smaken på en av hennes fantastiske sjokoladefristelser – akkurat som i filmen «Chocolat». Slik vil mange oppfatte Beata Golebiewskas sjokoladekreasjoner på Moliere i Bergen også.

Beata er fra Polen og har bodd i Norge i fem år. Hun tok konditorfagbrev i hjemlandet før hun reiste til Østerrike og jobbet fire år på Hotel Imperials konditori.
Senere jobbet hun hos Fallmanns konditori i Hälsingborg, og på Vetekatten i Stockholm der hun tok mesterbrevet. Hun har også jobbet tre år som konditor i Japan.
I 2005 etablerte hun Moliere i Bergen sammen med Trym Aafløy. De holder til i et lite, hvitt trehus rett ved teatret Den Nationale Scene. Produksjonslokalene ligger i et annet eget bygg der det er innredet chocolateri og konditori.

Kun ekte vare!

– Du lager konfekten fra grunnen?

– Ja, og selvsagt er råvarene svært viktige for meg. Sjokoladen får vi fra Frankrike, og derfra importerer vi også fruktpuré. Jeg bruker en lang rekke forskjellige typer couverture av ulike kakaobønner og fra forskjellige land. Årsaken er at hver type råsjokolade har ulike smaksegenskaper. Dette gir større harmoni og balanse i de ulike reseptene, sier Beata entusiastisk.
Og fortsetter:

– Vi bruker bare ekte råvarer av beste kvalitet i våre praliner, som ekte cognac og Tahiti-vanilje, for eksempel. Det benyttes ingen essenser hos Moliere! Vi lager en lang rekke smaker av sjokolade – trolig rundt 50 ulike varianter, som vi rullerer på å lage. Men noen favoritter går igjen hele tiden, som havsalt og karamell, mokkatrøffel, champagnetrøffel, kardemommetrøffel og mørk sjokolade med chili.
Det ligger mye arbeid bak kreasjonene. Fra tidspunktet Beata starter til produktene er ferdige går det tre dager.

– Her er det ingen snarveier. Produktene må hvile i riktig temperatur og luftfuktighet mellom de ulike arbeidsoperasjonene. Vi har investert mye i innredning og utstyr for å kunne lage best mulig produkter, forteller hun.

Nordisk mester

Vi sitter i kaféen og registrerer en ung dame som kommer inn. Hun går målbevisst rett bort til disken og bestiller fem stykker av en bestemt konfekt. Små sjokolader av en munnfulls størrelse. Hun går ut igjen med et smil om munnen. Det var ingen tvil om at hun visste hva hun skulle ha…

– Det er en god del kunder som kommer hit fordi de har vært her før og falt for produktene våre, smiler Beata.
– Går det an å leve av bare å produsere konfekt og sjokolade?

– Vi har jo en stor produksjon av dessertkaker som vi selger i vår kafé, i tillegg til konfekt og sjokolade. Dessuten serverer vi en variert meny av matretter, og vi har et stort utvalg i vin, cognac og øl. Vi leverer dessertkaker og sjokolade til bryllup, barnedåp og selskaper, og desserter, sjokolade og petit-fours til bedrifter og private, forteller sjokoladekunstneren.
I vareutvalget ellers finnes også nydelige gave-esker med håndlaget konfekt, marsipan eller sjokolade. Alt er svært populært, ikke minst til jul. Beata Golebiewska er faktisk regjerende nordisk mester i marsipankunst, og lager også marsipan av ypperste kvalitet.

– Særlig til påske og jul selger vi mye av dette. I kaféen arrangerer vi også vin- og sjokoladesmakinger, forteller hun.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1985
Info.Bringebær.
Salater.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.