
Beata Golebiewska er utvilsomt en kunstner. Hun ville kunnet få et hvilken-som-helst
dydsmønster av en borgermester til å gå fra konseptene dersom han bare hadde fått smaken
på en av hennes fantastiske sjokoladefristelser – akkurat som i filmen «Chocolat». Slik vil
mange oppfatte Beata Golebiewskas sjokoladekreasjoner på Moliere i Bergen også.
Beata er fra Polen og har bodd i Norge i fem
år. Hun tok konditorfagbrev i hjemlandet
før hun reiste til Østerrike
og jobbet fire år på Hotel Imperials
konditori.
Senere jobbet
hun hos Fallmanns konditori i
Hälsingborg, og på Vetekatten
i Stockholm der hun tok
mesterbrevet. Hun har også
jobbet tre år som konditor i
Japan.
I 2005 etablerte hun Moliere i
Bergen sammen med Trym
Aafløy. De holder til i et lite, hvitt
trehus rett ved teatret Den Nationale
Scene. Produksjonslokalene ligger i
et annet eget bygg der det er
innredet chocolateri og konditori.
Kun ekte vare!
– Du lager konfekten
fra grunnen?
– Ja, og selvsagt er råvarene svært viktige for
meg. Sjokoladen får vi fra Frankrike, og derfra importerer vi også
fruktpuré. Jeg bruker en lang rekke forskjellige typer couverture av
ulike kakaobønner og fra forskjellige land. Årsaken er at hver type
råsjokolade har ulike smaksegenskaper. Dette gir større harmoni
og balanse i de ulike reseptene, sier Beata entusiastisk.
Og fortsetter:
– Vi bruker bare ekte råvarer av beste kvalitet i våre praliner, som
ekte cognac og Tahiti-vanilje, for eksempel. Det benyttes ingen
essenser hos Moliere! Vi lager en lang rekke smaker av sjokolade
– trolig rundt 50 ulike varianter, som vi rullerer på å lage. Men noen
favoritter går igjen hele tiden, som havsalt og karamell, mokkatrøffel,
champagnetrøffel, kardemommetrøffel og mørk sjokolade
med chili.
Det ligger mye arbeid bak kreasjonene. Fra tidspunktet Beata
starter til produktene er ferdige går det tre dager.
– Her er det ingen snarveier. Produktene må hvile i riktig temperatur
og luftfuktighet mellom de ulike arbeidsoperasjonene. Vi har
investert mye i innredning og utstyr for å kunne lage best mulig
produkter, forteller hun.
Nordisk mester
Vi sitter i kaféen og registrerer en ung dame
som kommer inn. Hun går målbevisst rett bort til disken og bestiller
fem stykker av en bestemt konfekt. Små sjokolader av en
munnfulls størrelse. Hun går ut igjen med et smil om munnen. Det
var ingen tvil om at hun visste hva hun skulle ha…
– Det er en god del kunder som kommer hit fordi de har vært her
før og falt for produktene våre, smiler Beata.
– Går det an å leve av bare å produsere konfekt og sjokolade?
– Vi har jo en stor produksjon av dessertkaker som vi selger i vår
kafé, i tillegg til konfekt og sjokolade. Dessuten serverer vi en
variert meny av matretter, og vi har et stort utvalg i vin, cognac og
øl. Vi leverer dessertkaker og sjokolade til bryllup, barnedåp og
selskaper, og desserter, sjokolade og petit-fours til bedrifter og
private, forteller sjokoladekunstneren.
I vareutvalget ellers finnes også nydelige gave-esker med håndlaget
konfekt, marsipan eller sjokolade. Alt er svært populært, ikke minst
til jul. Beata Golebiewska er faktisk regjerende nordisk mester i
marsipankunst, og lager også marsipan av ypperste kvalitet.
– Særlig til påske og jul selger vi mye av dette. I kaféen arrangerer
vi også vin- og sjokoladesmakinger, forteller hun.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1985