Sju sorter fisk til jul


Oppdatertdato: 2007-12-17 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lerøy Seafood Group


Oslo (NW): I desember spiser nordmenn mer fisk enn ellers i året. Vi elsker lutefisk, men vi vil og ha flere sorter fisk på bordet i julen.

– I desember spiser vi mer enn en million kilo mer fisk enn ellers i året. Lutefisken forklarer mye, men det er en helt klar trend at vi spiser mer fisk til jul, sier Fredrik Hald, kokk og produktutvikler hos lakseprodusenten Lerøy Seafood Group.

For de store anledninger

Han gjør en vri på den gamle regelen og foreslår sju sorter fisk til jul.

– Kveite er et sikkert julevalg. Det er fisken for de store anledninger. Kveite har vært en del av norske mattradisjoner i mer enn tusen år, sier Hald.
Kveite ble regnet som en hellig fisk, og fra gammelt av var det et tegn på lykke å få en slik fisk på kroken.

I moderne tid er kveiten blitt oppdrettsfisk og hentes i fiskedisken.
– Velg gjerne en fisk på mellom tre og fem kilo. Den kan helstekes i ovn og er nydelig sammen med hummer eller reker, gjerne med hollandaise-saus, foreslår Hald.

Miljøvennlig fisk

Som sort nummer to velger fiskekokken torsk.
– Langs kysten er det vanlig å spise torsk på julaften, men stadig flere over hele landet spiser den også senere i julen, sier Hald.

Han foreslår pressetorsk som julemiddag. Da skal torskefileten strøs med sukker og salt og ligge et døgn før den trekkes og serveres med eggesmør.

Sild og rakefisk

Ishavsrøye er en mild og fin fisk som det er lett å tilberede. Den kan kjøpes fersk i fiskedisken, men kan også kjøpes frossen i god tid før jul.

–Tin den sakte, helst i kjøleskap, råder Fredrik Hald. Han anbefaler gode poteter eller en hjemmelaget puré av potet og selleri.
Sild hører med i julen. Sild er full av gode fettstoffer og kan varieres i det uendelige.

– Det finnes et rikt utvalg av sildetyper å få kjøpt, men det er veldig hyggelig å lage sin egen sursild til jul. Bruk kryddersild som råstoff og finn fram en oppskrift du har lyst til å prøve, oppfordrer Hald.
Rakefisk derimot, er det tryggest å kjøpe ferdig i ferskvaredisken i butikken. Det tradisjonelle tilbehøret er rødløk, gressløk, godt smør og flatbrød.

– Men bruk gjerne lefse, og smør deg en skikkelig Valdres-taco med rakefisk. Det smaker godt både som forrett eller som lettvint middag når du ikke vil bruke tid på matlaging.

Rød fisk i julen

Lerøykokkens fiskeslag nummer seks er ørret. Hel ovnsbakt ørret er supersunn og deilig mat etter tunge kjøttmiddager i julen.

– Ørreten skal pakkes i folie sammen med smør og gode norske rotgrønnsaker. En fisk på om lag tre kilo passer godt til middag for åtte personer. Sett den inn i ovnen på 150 grader og la den passe seg selv i en liten time mens dere går en tur og skjerper appetitten.

Ingen jul uten gravlaks. Og den synes Fredrik Hald folk skal lage selv.
– Inviter venner til juleverksted. Etter dere har laget engler og juletrelenker med barna, kan de voksne avslutte med å lage gravlaks. Det er enkelt og utrolig godt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1244
Julekaker.Grønnsaker.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.