Skikkelig gode påskekaker


Oppdatertdato: 2010-04-03 Tema: Kremkaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no, kylling.no


Om en skal være hjemme eller være på hytta i fjellet, har en som oftest muligheten til å bake en påskekake. Her er noen av våre favoritter blant alle de kakene som er på nettsidene, og som passer til ett påskeselskap. Og noen av disse er kaloribomber, men det går fint vekk med en skitur eller en tur på helsestudio.

Gyllen påskekake

Hvert stykke gir ca 499 kcal

1 kake

Mandelbunn:
200 gr finmalte mandler
6 stk eggehviter
2 stk egg, hele
200 gr sukker

Gul krem:
8 stk eggeplommer
200 gr melis
3 dl kremfløte
250 gr smør

Brente mandler:
80 gr mandler
80 gr sukker
0,8 dl vann
2 ts smør

1 porsjon gir ca 15 stykker

Tegn opp to sirkler på bakepapir ved hjelp av en middagstallerken. Bland sammen ingrediensene til mandelbunnene og fordel røren på de to sirklene og bre den jevnt utover. Stek mandelbunnene ved 150 °C i ca. 15-20 minutter, eller til de er gylne. Avkjøl.

Bland sammen ingrediensene til kremen i en kjele og varm opp under stadig omrøring på svak varme til kremen tykner. Den må ikke koke! Trekk kjelen av varmen og visp inn smøret. Avkjøl i vannbad, og sett i kjøleskapet slik at kremen får tykne.

Legg alle ingrediensene til brente mandler i en kjele og la det koke til vannet har fordampet. Fortsett å koke på svakere varme til sukkeret har karamellisert. Pass på så det ikke brenner seg! Rør til slutt inn 2 ts smør. Hell massen ut på et bakepapir og avkjøl. Grovhakk de brente mandlene.

Bre halvparten av den gule kremen på en mandelbunn og legg bunn nr to oppå. Fordel resten av kremen over. Dryss raust med brente mandler på toppen.

Gulrotkake fra kanton Aargau

Kilde: Peter Pfister Martinsen

Hvert stykke gir ca 187 kcal

1 kake

4 stk eggeplomme
200 gr sukker
250 gr gulrøtter (revend)
125 gr mandel (malt)
125 gr hasselnøtter (malt)
50 gr potetmel
1 stk sitron, revet skall
4 stk eggehviter

Lag en eggedosis med eggeplommer og sukker.
Bland alle ingridiensene med eggedosisen. Til slutt bland i halvstiv eggehvite. Dette er nok for en springform 26 diameter eller 28 diameter.
Stek ved 160 grader i 40-50 minutter.Avhengig av ovnen.

Påskemuffins

Hvert muffins gir ca 137 kcal

Gir ca 30 muffins

200 gr smør
300 gr sukker
5 stk egg
300 gr hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl appelsinjus
1,5 ss kakao tilsettes halvparten av muffinsrøra.

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn ett og ett egg. Sikt hvetemel og bakepulver og tilsett vekselsvis med appelsinjus. Ta halvparten av røra i en ny bolle og sikt inn kakao. Nå kan du enten lage marmor-muffins eller halvparten av hvert med vanlige muffins og sjokolademuffins. Fyll muffinsformene 3/4 fulle ved hjelp av teskjeer.Stek ved 175°C i ca. 20 minutter. Avkjøl muffinsene og pynt med melisglasur (melis utrørt i vann), sjokoladeglasur (melisglasur med litt kakaopulver) og marsipanfigurer, seigmenn, non-stop e.l.

Påskens nøttekake

Gir ca 397 kcal pr stykke

1 kake

4 stk egg
200 gr koke poteter
150 gr hasselnøttkjerner
1 ts bakepulver
100 gr smør/margarin
2 dl sukker
0,5 stk sitron, skallet revet

Pynt:
1 stk kiwi
hermetiske mandariner
gul- og grønn farget marsipan

Appelsinkrem:
90 gr smør
200 gr sukker
2 stk egg
2 stk eggplommer
1 stk appelsin, skallet revet
0,5 dl appelsinsaft

1 porsjon gir ca 12 stykker

Skill eggene. Mos potetene og finhakk nøttene. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett en eggplomme om gangen. Rør inn poteter, nøtter og sitronskall. Vend forsiktig inn stivpisket egghvite. Stek kaken ved 175 °C i ca. 45 minutter.

Bland alle ingrediensene til kremen og la den tykne over svak varme. Den må ikke koke. Hell kremen over kaken og pynt med kiwi, mandariner, marsipanegg og blader.

Appelsin og mandelkake

(Denne kommer fra Per i Danmark)

Gir ca 520 kcal pr stykke

1 kake gir ca 12 stykker

2 stk store appelsiner med skrell
6 stk egg
250 gr grovhakkede mandler uten skind
250 gr melis
1 ts bakepulver
150 gr mørk, bitter sjokolade
50 gr smør
0,5 liter Kremfløte
litt melis og vaniljesukker
1-2 springformer
bakepapir
nøytral olje

Appelsiner vaskes grundig med varmt vann. Appelsinerne kokes i litt vann i to timer ved lav varme, hvoretter de tas opp av vannet og avkjøles.

De skjæres midt over og eventuelle kjerner fjernes. Deretter blendes de i blender eller foodprocessor til en jevn, blød masse.
Eggene piskes hvite og skummende med 250 gram melis. Mandlene, bakepulver og appelsinmassen tilsettes og det blandes grundig.

I forveien har man klargjort en eller to springformer, alt etter om man ønsker en enkelt meget høy eller to lavere kaker. Det utskjæres bakepapir til bunn og sider. Formen pensles med olje og bakepapiret trykkes fast i formen. Formålet med oljen er, at få bakepapiret til at klebe til formen. Med hånden trykker man på papiret, så større luftlommer under papiret fjernes. Papirets overflate pensles igjen med olje for at sikre mot fastbrenning av deigen.

Deigen fordeles jevnt i formen(e) og bakes i en forvarmet ovn ved 180 grader C. Formene plasseres litt under midten av ovnen. Etter ca. 1 time stikker man en metal- strikkepinne i kaken og kontrollerer, at intet henger fast. Eventuelt fortsetter man bakingen til strikkepinneen kommer ren ut av kaken. Den ferdige kake skal være fast, men dog svampet. Kaken stilles til avkjøling i formen.

Som før nevnt kan den serveres som den er, men den vinner yderligere ved at bli overtrukket med sjokoladeglasur. Til det smelter man 150 gram mørk sjokolade sammen med 50 gram smør i ovnen ved en temperatur på ca. 50 grader C. Når det hele er smeltet, omrøres der grundig og massen stryges på kakens overflate og sider med en bredbladet kniv. Glasuren avkjøles ved stuetemperatur. Når glasuren er blitt fast, kan kaken deles med en skarp kniv. Det er viktigt, at kaken har stuetemperatur, når den deles, idet glasuren knekker i uregelmessige stykker under delingen, såfremt kaken er for kald. Kaken egner sig til dypfrysning, men den skal tas ut av fryseren dagen før den skal brukes, for ikke at være for kald.

Tips:
Såfremt kaken lages med sjokoladeglasur, kler det den, hvis man serverer den med krem pisket av kremfløte, hvortil der er satt litt melis og vaniljesukker. Kaken kan serveres som dessert eller til kaffe eller te.

Colomba (Italiensk påskekake)

(Denne kommer også fra Per i Danmark)

Gir ca 469 kcal pr stykke

1 kake gir ca 12 stykker

500 gr mel
4 stk egg, hele
2 stk eggeplommer
160 gr smør og llitt til
160 gr sukker
120 gr mandler
160 gr kandiserete appelsinskall
80 gr krystalliseret sukker
2,4 dl melk
2 ss tørrgjær
salt

Forvarm ovnen til 160 grader.

Kok mandlene opp og skåld dem. Smelt gjæren i halvdelen av melken (varm). Elt halvdelen av melet i væsken og form til en kule. Dekk med et fuktig klede og sett den til heving.

Når deigen er hevet til det dobbelte, eltes eggene, en eggeplomme, resten av melet, sukker, smør, et knyp salt, appelsinen og resten av melken i. Smør en bakeplate, plaser deigen, som er formet som en due. Pensle med den resterende eggeplomme og dryss hakkede mandler og krystalsukker på.

Når deigen har hevet til det dobbelte., bakes den en time.

Saftig appelsinkake med sjokolade

Ingredienser
400 g sukker
320 g romtemperert smør
4 stk romtempererte egg
1 dl melk
½ dl appelsinjuice eller presset appelsin
320 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
Skall av 1 stk appelsin
50 g hakket mørk kokesjokolade eller sjokoladedråper

Fyll:
125 g smør
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
½ dl appelsinsaft
100 g hvit kokesjokolade
Skall av 1 stk appelsin

Fremgangsmåte
1. Rør sukker og smør hvitt og porøst. Tilsette ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg.
2. Tilsett væsken i røren vekselvis med hvetemel som er tilsatt bakepulver og vaniljesukker.
3. Rør til slutt inn appelsinskall.
4. Kle bunnen av formen med bakepapir og fordel røren jevnt i formen (ca 26 x 36).
5. Strø hakket sjokolade, eller sjokoladedråpene, på toppen av røren og stek kaken midt i ovnen på 180 °C i 35 minutter.

Fyll:
1. Rør smør, melis, vaniljesukker og appelsinsaft mykt og luftig.
2. Smelt sjokoladen i vannbad, eller i mikrobølgeovn på ca 700 watt i 30 sekunder, og rør den inn i fyllet.
3. Tilsett til slutt appelsinskall og dekk toppen av kaken med det lyse fyllet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1861Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.