
Skillingsbolle, også kalt kanelbolle, kanelsnurr
og kanel i svingene, er en tradisjonsrik
bolle mange tror stammer fra Bergen,
men som selges og har vært solgt i butikker
og bakerier over stort sett hele landet.
Navnet kommer av at bollene i sin
tid kostet én skilling per stykk.
Det heter det i alle fall ifølge Wikipedia.
For Baker og Konditors, samt Matoppskrifts lesere er det kanskje aller mest interessant at det
hvert år arrangeres Skillingsbollens dag. Og det skjer i Bergen, så klart. I år
skjedde det den 6. juni. Der er det Baker Brun og Bergen Bymuseum som
inviterer til familiedag i gamle Bergen hvert år. Her reklamerer de med lek
og moro for barn og underholdning for voksne.
Men, mener arrangørene, det viktigste innslaget av alle er selvsagt baking
av skillingsboller på tradisjonell måte i vedfyrt ovn. Og akkurat i år vant
skillingsbollen Baker Bruns uformelle bollevalg. Nesten 6000 stemmer
kom inn over Internett.
Skillingsboller
(Denne kommer fra Opplysningskontoret for brød og korn)
Ingredienser:
125 g smør eller margarin
5 dl melk
50 g gjær
125 g sukker
800 – 900 g hvetemel
Fyll: smeltet smør, sukker, kanel og perlesukker
Fremgangsmåte:
Smelt smøret. Ha deretter i melken og varm til fingervarmt, 37°C. Rør gjæren ut i væsken. Tilsett sukker og mel. Elt deigen i
5 minutter i kjøkkenmaskin. La deigen heve under plast i ca 40 minutter.
Kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 35 × 60 cm og stryk smeltet smør over. La det være en tynn stripe på den ene
langsiden uten smør. Denne pensler du med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen. Skjær rullen i ca 2 cm
tykke skiver og legg dem på plate med snittsiden ned. Dekk bollene til med et kjøkkenhånkle, og la dem heve på et lunt og godt
sted.
Pensle med vann eller pisket egg og strø over perlesukker før bollene stekes i ovnen på 220°C i 10 – 12 minutter.
Kanelboller (Skillingsboller)
(Denne er deres egen favoritt fra nettsidene)
Gir ca 20 skillingsboller
Og hver bolle har ca 320 kcal
50 gr gjær
150 gr smør/margarin
0,3 liter melk
0,5 ts salt
90 gr sukker
1,5 ts kardemomme
750 gr hvetemel
Fyll
200 gr smør
200 gr brunt sukker
kanel til å drysse på
Smøret smuldres i melet.
Gjær røres ut i lunken melk.
Kardemomme, salt og sukker røres i melet.
Rør inn melken til slutt.
Eltes godt og heves til dobbel størrelse.
Fyll:
Smør og sukker røres sammen.
Deigen kjveles ut til ett rektangel og fyllet smøres på. Dryss med kanel og rull smmen fra lengderetningen
Skjær i skiver som legges i smurte papirformer. Heves godt og stekes i ca 10 min. v. 230 grader.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1956