Skillingsbollen


Oppdatertdato: 2010-08-30 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Baker og Konditor Kilder: Fagbladet Baker og Konditor nr 6-2010


Skillingsbolle, også kalt kanelbolle, kanelsnurr og kanel i svingene, er en tradisjonsrik bolle mange tror stammer fra Bergen, men som selges og har vært solgt i butikker og bakerier over stort sett hele landet. Navnet kommer av at bollene i sin tid kostet én skilling per stykk.
Det heter det i alle fall ifølge Wikipedia.

For Baker og Konditors, samt Matoppskrifts lesere er det kanskje aller mest interessant at det hvert år arrangeres Skillingsbollens dag. Og det skjer i Bergen, så klart. I år skjedde det den 6. juni. Der er det Baker Brun og Bergen Bymuseum som inviterer til familiedag i gamle Bergen hvert år. Her reklamerer de med lek og moro for barn og underholdning for voksne.
Men, mener arrangørene, det viktigste innslaget av alle er selvsagt baking av skillingsboller på tradisjonell måte i vedfyrt ovn. Og akkurat i år vant skillingsbollen Baker Bruns uformelle bollevalg. Nesten 6000 stemmer kom inn over Internett.

Skillingsboller

(Denne kommer fra Opplysningskontoret for brød og korn)

Ingredienser:
125 g smør eller margarin
5 dl melk
50 g gjær
125 g sukker
800 – 900 g hvetemel

Fyll:
smeltet smør, sukker, kanel og perlesukker

Fremgangsmåte:
Smelt smøret. Ha deretter i melken og varm til fingervarmt, 37°C. Rør gjæren ut i væsken. Tilsett sukker og mel. Elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin. La deigen heve under plast i ca 40 minutter.
Kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 35 × 60 cm og stryk smeltet smør over. La det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Denne pensler du med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen. Skjær rullen i ca 2 cm tykke skiver og legg dem på plate med snittsiden ned. Dekk bollene til med et kjøkkenhånkle, og la dem heve på et lunt og godt sted.

Pensle med vann eller pisket egg og strø over perlesukker før bollene stekes i ovnen på 220°C i 10 – 12 minutter.

Kanelboller (Skillingsboller)

(Denne er deres egen favoritt fra nettsidene)
Gir ca 20 skillingsboller
Og hver bolle har ca 320 kcal

50 gr gjær
150 gr smør/margarin
0,3 liter melk
0,5 ts salt
90 gr sukker
1,5 ts kardemomme
750 gr hvetemel

Fyll
200 gr smør
200 gr brunt sukker
kanel til å drysse på

Smøret smuldres i melet.
Gjær røres ut i lunken melk.
Kardemomme, salt og sukker røres i melet.
Rør inn melken til slutt.
Eltes godt og heves til dobbel størrelse.

Fyll:
Smør og sukker røres sammen.
Deigen kjveles ut til ett rektangel og fyllet smøres på. Dryss med kanel og rull smmen fra lengderetningen Skjær i skiver som legges i smurte papirformer. Heves godt og stekes i ca 10 min. v. 230 grader.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1956
Norsk mat.Kjøttdeig.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.