Nybakte muligheter ved skolestart
Noen bakerier og butikker har allerede tradisjon for å markere slutten av første skoleuke
etter ferien med ekstra gode skolebrød. I Sverige feirer de «Prinsessetårtans»
uke i september og «Kanelbullans dag» hver 4. oktober. Opplysningskontoret for
brød og korn har nå tatt utfordringen med å etablere en ny merkedag for bakerbransjen
i Norge. Skolebrødets dag skal for første gang arrangeres fredag 27. august i år.
Skolebrødets dag skal ha rom for både
«Fremtidens skolebrød» – et grovt
brød som egner seg som skolemat og
«Klassiske skolebrød» – den fine bollen
med eggekrem. Mange lokale varianter
av det klassiske skolebrødet eksisterer
som for eksempel «Purker» i Arendal
og «12-øres» i Kristiansand. Deilig å
sette tennene i for noen og en hver,
men ikke det mest fornuftige valget
om det gjelder helse og ernæring.
Fremtidens skolebrød 2010
Elever på mellomtrinnet i alle landets
grunnskoler er for andre år på rad invitert
til å delta i konkurransen om å lage
Fremtidens skolebrød. Opplysningskontoret
for brød og korn ønsker å
bidra til sunnere spisevaner. Et av
målene med konkurransen er å få flere
barn og unge til å spise gode og grove
brødprodukter.
Kriteriene for Fremtidens skolebrød er at det skal: Smake godt, være grovt eller
ekstra grovt på Brødskala’n, inneholde lite sukker og salt, bakes som porsjonsstørrelser,
kunne spises uten oppvarming eller kjøling og være basert på en
selvkomponert oppskrift.
Opplysningskontoret har også i år fått inn mange spennende bidrag til
konkurransen. Det skal velges ut åtte finalister. Disse skal testbakes av Knut
Hammeren på prøvebakeriet til Lantmännen Cerealia på Bjølsen som i fjor.
Juryen som skal smake og kåre vinnerne består av: Anne Gaarder
Amland fra Løkeberg skole, Ingvill Måkestad Bovim fra Sunn jenteidrett,
Camilla Grefsli fra Nofima Mat, Christian Utne fra Mesterbakeren,
Otto Vik Mathisen fra Skolematens venner og Torunn
Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn (leder).
Det vil bli kåret tre vinneroppskrifter i konkurransen. Nytt av året
er at offentliggjøringen vil skje ved skolestart. Premien er en
bakedag for hele klassen sammen med en landslagsbaker i september.
Lærerne vil bli invitert til å delta på et Korncruise.
Blir ditt bakeri med på feiringen Opplysningskontoret
planlegger i samarbeid med Markedsrådet et nasjonalt opplegg
for Skolebrødets dag.
Vi ser for oss at Opplysningskontoret med gode hjelpere deler ut
Fremtidens skolebrød som skolemat til elever på skolevei i et utvalg
byer og at landets bakere tilbyr klassiske skolebrød som
helgekos gjennom egne utsalg, dagligvarehandel eller på andre
måter om ettermiddagen.
Opplysningskontoret vil arbeide for å gjøre dagen kjent gjennom
media på ulike måter og blant annet oppfordre redaksjonene til
å arrangere egne skolebrødtester i sine respektive områder.
Det vil bli utarbeidet egne skolebrødposer og t-skjorter til Skolebrødets
dag.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1960