Skolebrødets dag 27. august


Oppdatertdato: 2010-08-26 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Nybakte muligheter ved skolestart

Noen bakerier og butikker har allerede tradisjon for å markere slutten av første skoleuke etter ferien med ekstra gode skolebrød. I Sverige feirer de «Prinsessetårtans» uke i september og «Kanelbullans dag» hver 4. oktober. Opplysningskontoret for brød og korn har nå tatt utfordringen med å etablere en ny merkedag for bakerbransjen i Norge. Skolebrødets dag skal for første gang arrangeres fredag 27. august i år.

Skolebrødets dag skal ha rom for både «Fremtidens skolebrød» – et grovt brød som egner seg som skolemat og «Klassiske skolebrød» – den fine bollen med eggekrem. Mange lokale varianter av det klassiske skolebrødet eksisterer som for eksempel «Purker» i Arendal og «12-øres» i Kristiansand. Deilig å sette tennene i for noen og en hver, men ikke det mest fornuftige valget om det gjelder helse og ernæring.

Fremtidens skolebrød 2010

Elever på mellomtrinnet i alle landets grunnskoler er for andre år på rad invitert til å delta i konkurransen om å lage Fremtidens skolebrød. Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å bidra til sunnere spisevaner. Et av målene med konkurransen er å få flere barn og unge til å spise gode og grove brødprodukter.
Kriteriene for Fremtidens skolebrød er at det skal: Smake godt, være grovt eller ekstra grovt på Brødskala’n, inneholde lite sukker og salt, bakes som porsjonsstørrelser, kunne spises uten oppvarming eller kjøling og være basert på en selvkomponert oppskrift.

Opplysningskontoret har også i år fått inn mange spennende bidrag til konkurransen. Det skal velges ut åtte finalister. Disse skal testbakes av Knut Hammeren på prøvebakeriet til Lantmännen Cerealia på Bjølsen som i fjor. Juryen som skal smake og kåre vinnerne består av: Anne Gaarder Amland fra Løkeberg skole, Ingvill Måkestad Bovim fra Sunn jenteidrett, Camilla Grefsli fra Nofima Mat, Christian Utne fra Mesterbakeren, Otto Vik Mathisen fra Skolematens venner og Torunn Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn (leder).

Det vil bli kåret tre vinneroppskrifter i konkurransen. Nytt av året er at offentliggjøringen vil skje ved skolestart. Premien er en bakedag for hele klassen sammen med en landslagsbaker i september. Lærerne vil bli invitert til å delta på et Korncruise.
Blir ditt bakeri med på feiringen Opplysningskontoret planlegger i samarbeid med Markedsrådet et nasjonalt opplegg for Skolebrødets dag.

Vi ser for oss at Opplysningskontoret med gode hjelpere deler ut Fremtidens skolebrød som skolemat til elever på skolevei i et utvalg byer og at landets bakere tilbyr klassiske skolebrød som helgekos gjennom egne utsalg, dagligvarehandel eller på andre måter om ettermiddagen.

Opplysningskontoret vil arbeide for å gjøre dagen kjent gjennom media på ulike måter og blant annet oppfordre redaksjonene til å arrangere egne skolebrødtester i sine respektive områder.
Det vil bli utarbeidet egne skolebrødposer og t-skjorter til Skolebrødets dag.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1960
Norsk mat.Kina.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.