Skolestart er slanketid


Oppdatertdato: 2009-08-21 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kaia Means


Oslo (NW): Mange opplever at de legger på seg i sommerferien og prøver å gå ned i vekt når skolene starter opp. Nye matoppskrifter skal hjelpe oss til en ’’hvit livsstil’’.
– Før var januar den store slankemåneden, men nå seiler august opp som en klar utfordrer, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn.
Hun har skrevet lærebøker i ernæring og er direktør ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

– Grillkos, sosialt samvær og reising gjør at det er vanskelig å kontrollere kaloriinntaket i sommerferien. Vi er mer avslappet om sommeren enn ellers i året og bryr oss ikke like mye med hva vi spiser, sier hun.
Kombinert med godt drikke, vises ofte resultatene rundt midjen akkurat nå.

– Det har ført til at mange føler at de skal starte på nytt nå, at skolestart og ferieslutt skal markere en overgang til sunnere matvaner. Men vi som jobber med kosthold og ernæring vet det er vanskelig å endre matvaner permanent.

Skjulte fettbomber

Folk flest er blitt flinkere til å velge magrere kjøtt, og ifølge Opplysningskontorets undersøkelser vet alle at kylling og kalkun er det magreste kjøttet man kan lage middag av. Likevel ender de ofte opp med kaloririke matretter av hvitt kjøtt.

– Det er mange som glemmer hvor fetende tilbehøret kan være. Ikke minst sausene kan være rene kaloribombene, sier Åse Kringlebotn.
Mange tror også matoljer som olivenoljer bare er sunne og gode i maten, og er ikke klar over hvor kaloririke matoljer er.

– Matoljer som olivenolje er rent fett, mens smør og margarin har et fettinnhold på rundt 80 prosent. Lettmargarin har om lag 40 prosent fett, sier hun.

Lettere å velge lett

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har derfor utarbeidet en rekke oppskrifter som er garantert sunne og magre. Oppskriftene er nå lagt ut på nettstedet www.kylling.no under vignetten ’’hvit livsstil’’.

– Dette er ikke slankeoppskrifter, men gode oppskrifter for alle som vil leve sunt og holde linjen. Vi har utviklet oppskrifter for sunn mat til frokost, lunsj og middag, og i tillegg forslag til desserter og kaker.
Det er også mulig å gjøre den tradisjonelle kosematen som pizza, hamburgere og pølser sunnere, ved å gå over til produkter som har mindre fett, som pølser og kjøttdeig av kylling og kalkun.

– Variasjon i kosten er viktig. Velg fargerikt tilbehør med grønnsaker, spis mer kokt og dampet mat og mindre stekt middagsmat. Og med teflonpanne trenger man ikke olje eller smør til stekingen, sier Åse KringlebotnLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1686Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.