Skreisesongen: Nok et rekordår på gang


Oppdatertdato: 2012-02-22 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ultra Kilder: Ultra


Skreieventyret er i gang. Akkurat nå er milliarder av gyteklar skrei på vei fra Barentshavet mot kysten av Nord-Norge. Havforskningsinstituttet melder om usedvanlig store forekomster i år, noe som betyr at torskeelskere vil få høy kvalitet til en lavere pris enn man er vant til.
Når natten blir lenger enn dagen forstår den nordøstatlantiske torsken – skreien – at den skal bevege seg mot norskekysten. Allerede i desember startet derfor migrasjonen av skrei fra Barentshavet, og nå kan du få den i landets fiskedisker.

- Etterspørselen i våre butikker er stor, og i år regner vi med å selge 20 tonn med fersk skrei i våre åtte butikker. Derfor følger vi rapportene fra Havforskningsinstituttet med stor interesse. Vi er glade for at årets prognoser tilsier et like bra år som i fjor, som var et rekordår, sier Glenn Steiner, kjededirektør i Ultra.
De naturlige sesongvariasjonene har mye å si for både kjøpmenn og forbruker.

- Skreisesongen er som de andre sesongene vi har i butikkene våre, som jordbær på sommeren, lam på høsten og appelsiner til påske. I de gode årene får vi en vinn-vinn-situasjon, der kvaliteten er på høy og prisen er lav, sier Glenn Steiner.

Mer kresne

Tidligere nøyet de fleste nordmenn seg med tradisjonelle torskeskiver, men stiller forbruker stadig høyere krav til enkel tilberedning og høyere kvalitet.
- Nordmenn er blitt oppmerksomme på skreisesongen, og de stiller også høyere krav til fisken de kjøper. Stadig flere etterspør «loins» eller ryggfileter uten bein, sier Christina Sollie, norgesmester i sjømat og fiskeansvarlig hos Ultra på Bryn.

Startet tidligere i år

Skreisesongen har tradisjonelt startet i februar og vart til april. I år startet sesongen rekordtidlig, med gode fangster allerede fra midten av januar.
- Vi fikk god tilgang på fisk allerede fra midten av januar, og vi er svært optimistiske i forhold til resten av sesongen. Mange har tradisjon for å vente med årets første skreimiddag til valentines, men det er det ingen grunn til i år, sier Christina Sollie.

Under skreisesongen, som varer fra januar til mars, bør du servere en tradisjonell skreirett minst en gang. Her får du oppskriften fra kokk Corey Proulx på Ultra Sandvika

4 porsjoner

1½ kg skreiskiver
3 ss salt per liter vann
800 g poteter
400 g gulrøtter
400 g skreirogn
400 g skreilever
3 laurbærblad
10 hele sorte pepper
2 sjalottløk
1 ss eddik 7%
2 dl kremfløte
150 g smør
salt
hvit pepper
1 ss hakket persille

Rogn:
Skyll rognen i kaldt vann og pakk den stramt inn i matpapir eller kokeplast. Surr gjerne en hyssing rundt. Kok opp vann og salt og posjér rognen i 30-45 minutter, avhengig av størrelsen på rognen.

Skiver:
Kok opp vann, pepper, laurbærblad og salt. Legg i fiskeskivene, kok opp og trekk kokekaret til side. La fisken trekke til den er gjennomkokt, ca. 7-10 minutter.

Lever:
Det er viktig å rense leveren for sener og hinner og samtidig beholde stykkene nokså hele. Store sukkerbitstørrelser er ideelt. Skyll den ferdige massen i vann.
Kok opp 6 dl vann med salt, pepper, laurbærblad og løk. Legg i leveren og la det den trekke i 5-10 minutter.

Sandefjordsmør:
Kok fløte til over middels høy varme uten lokk i ca. 5 minutter. Pass på hele tiden slik at det ikke koker over. Slå ned varmen og visp inn smøret i små terninger. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den skille seg. Smak til med salt og hvit pepper og rør inn finhakket persille.

Fakta

  • Akkurat nå er skreien på vei mot norskekysten. Milliarder av fisk migrerer nå fra Barentshavet til norskekysten for å gyte, og de første fangstene har nettopp kommet til fiskedisker over hele landet.
  • Havforskningsinstituttet melder om svært gode forekomster av Skrei i år. 2011 var også et veldig bra år, så nå har vi to gode år på rad!
  • Gode skreiår betyr mye for mange. Dette er vårt viktigste sesongfiske, så gode år betyr mye for fiskerne i nord
  • Norgesmesteren i sjømat, Christina Sollie som jobber på Ultra Bryn er også glad. Gode skreiår betyr nemlig topp kvalitet og lave priser til forbruker.
  • Nordmenn har virkelig fått opp øynene for Skreisesongen de siste årene. Dessuten er ikke skreimiddagen hva det en gang var, stadig flere bytter ut tradisjonelle skiver av torsk med ryggfileter (loins) mm.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2394Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.