Skummelt på norsk


Oppdatertdato: 2012-10-27 Tema: Halloween Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Pål. H. Christiansen


Halloween-feiringens inntog i Norge har ført til stadig større produksjon av gresskar her til lands. Og med de store Halloween-gresskarene er vi nå så godt som selvforsynte.

- Alt tyder på at Halloween-tradisjonen har slått rot i Norge. Total omsetning av gresskar ligger på 800 - 1000 tonn årlig og er i vekst. Den store omsetningen skjer de siste 14 dagene før Halloween, men norske gresskar har vært å få siden begynnelsen av september, kan Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt fortelle.

Det er Halloween-gresskarene som står for de store volumene i Norge, og mesteparten produseres i Vestfold og i Lier. Disse er i utgangspunktet dyrket som pyntegresskar som hules ut til lykter og settes på trappen. De kan også brukes i flere matretter, som i paier, supper og salater, og frøene kan ristes og spises som snacks eller i salater.
Vi skiller mellom matgresskar og dekorasjonsgresskar (pyntegresskar). Matgresskar er sorter som Butternut, Muskat og Hokkaido, men dekorasjonsgresskar er bl.a. de typiske Halloween-gresskarene og de små, søte og ofte ruglete pyntegresskarene.
Gresskar har sin opprinnelse i Amerika, og finnes i en rekke ulike varianter, farger og størrelser; helt opp til en vekt på flere hundre kilo. Det største gresskaret som hittil er veid, var på 823 kg.
Skallet på Halloween-gresskaret er tykt og fast, mens på andre sorter kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult til oransje, fast og søtt.
Gresskar er kalorifattig, og inneholder noe kostfiber og karoten, som omdannes til A-vitaminer i kroppen.

Flere bruker innholdet

- Stadig flere nordmenn har begynt å bruke innholdet av Halloween-gresskaret isteden for å kaste det når lyktene er skåret ut, opplyser daglig leder Hans Kjærås i Finstad Gårdsdrift AS i Sande, som er hovedleverandør av Halloween- og Hokkaido-gresskar til Coop.
På Finstad dyrkes gresskar på 80 mål jord, også små pyntegresskar. Alt er økologisk.
Hokkaido-gresskaret er et rent matgresskar som har mykere og mer oransje farge på kjøttet enn Halloween-gresskaret. Skallet på Hokkaido-gresskaret brukes også. Små pyntegresskar i mange forskjellige fasonger og farger, er ofte å få kjøpt bl.a. i blomsterbutikker, og er kun ment til dekorasjon.

Pynter opp på høsten

På Finstad såes gresskarplantene inne og settes ut i siste halvdel av mai. I begynnelsen av september er de klare for høsting og levering til Coop, som selger rundt 200 tonn av den totale gresskarproduksjonen i Norge i sine butikker.
Erik Rosnes, som er medeier i Finstad Gårdsdrift A/S, ser muligheter for de ulike gresskarsortene også utover Halloween-tiden.

- Mange steder i sør-Europa er gresskaret i bruk hele høsten. Gresskar kan lagres i romtemperatur i minst et par måneder og pynter opp. Et Halloween-gresskar kan settes på trappen lenge før det hules ut til selve feiringen, sier han.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2556
Info.Sommermat.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.