Slank med frokost


Oppdatertdato: 2011-11-02 Tema: Frokost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Manglende frokost kan bidra til vektøkning. Dersom du ønsker å gå ned i vekt eller unngå vektøkning, bør frokosten være en del av det daglige kostholdet.
Frokost har i den senere tid fått mye oppmerksomhet i debatten omkring overvekt. Spørsmålene mange stiller seg er for eksempel: bør man spise frokost dersom man er overvektig, eller skal man la være og heller spare kaloriene til de andre måltidene? Forskning viser imidlertid at det ikke er noen god løsning å kutte ut frokosten dersom du ønsker å gå ned i vekt. Manglende frokost kan derimot bidra til vektøkning.

Blir fet av å droppe frokosten

Overvektige hopper oftere over frokost eller spiser mindre til frokost sammenlignet med ikke-overvektige. Studier har vist at barn som aldri spiser frokost veier mer enn barn som spiser frokost de fleste dagene i uken. Normalvektige har også en økt risiko for å gå opp i vekt dersom de ikke spiser frokost, sammenlignet med de som spiser frokost. Spis derfor frokost dersom du ønsker å unngå vektøkning, eller ønsker å gå ned noen kilo. Små, hyppige måltider anbefales, og frokost bør være et av disse!

Overvektige spiser mindre

Energibalanse er viktig for å stabilisere kroppsvekten. Kroppen er i energibalanse når man har et energiinntak som dekker kroppens energibehov. Ved overvekt eller fedme er kaloriinntaket høyere enn det kroppen trenger, noe som kan bidra til økt kroppsvekt. En rekke studier viser at overvektige eller fete barn og unge i større grad dropper frokost enn de som er normal- eller undervektige. Paradoksalt nok ser det ut til at de som spiser frokost har et høyere inntak av kalorier i løpet av dagen enn de som ikke spiser frokost.

Frokost bidrar til å dekke kroppens behov

Hvilke matvarer frokosten består av og hvor mange kalorier den inneholder, har betydning for både appetittregulering og metthetsfølelsen. Dette vil i stor grad påvirke hva og hvor mye man spiser og drikker i løpet av dagen. Forskning viser at kostholdet til de som spiser frokost inneholder mer fiber, kalsium, vitaminer og mineraler sammenliknet med de som ikke spiser frokost. De som spiser frokost vil i større grad få dekket sitt behov for næringsstoffer, både voksne og barn.

Frokostspisere spiser sunnere

Å kutte ut frokost vil på den annen side kunne medføre økt småspising og et høyere inntak av snacks og kaloririk mat i løpet av dagen. Studier viser at barn som ikke spiser frokost oftere inntar mer fet og usunn mat, i tillegg til at de har et lavere inntak av blant annet vitamin B6, jern, kalsium, magnesium, vitamin A, kobber og sink i løpet av dagen. Studier viser også at det kan være vanskelig for barn, unge og voksne som ikke spiser frokost å dekke kroppens behov for vitaminer og mineraler i løpet av dagen.

Frokost og vektoppgang

Årsakene til overvekt er sammensatte. Hvorvidt man spiser frokost eller ei, vil ikke alene kunne forklare hvorfor noen går mer opp i vekt enn andre. Det er derfor behov for mer forskning som kan bidra til å belyse overvekts problematikk og faktorer som kan ha betydning.

Spis frokost - unngå overvekt

 • Spis frokost daglig
 • Frokosten bør utgjøre 20-25 % av ditt daglige energiinntak
 • Spis frokost hjemme
 • Frokosten bør ha et høyt innhold av fiber. Fiber kan bidra til bedre metthetsfølelse
 • Eksempler på fiberrike frokoster:
  to skiver ekstra grovt brød med magert pålegg og grønnsaker
  en porsjon havregrøt, skummet melk/ekstra lettmelk, rosiner og kanel
  Nøkkelhullsmerket müsli med skummet/ ekstra lett melk eller yoghurt


Kilder:
Giovannini et. Al. Breakfast: a Good Habit, not a Repetitive Custom (2008) Journal of International Medical Research, 36, 613 – 624
Marangoni et. Al. A consensus dokument on the role of breakfast in the attainment and maintenance of health and wellness , Acta Biomed 2009; 80:166 – 171.
Rampersaud Gail C. Et. Al. Breakfast Habits, Nutritional Status, Body Weight, and Academic Performance in Children and Adolescents (2005) J. Am.Diet.Assoc. (105), 5, 743 – 760
Ruxton et. Al. Breakfast: a review of associations with measures of dietary intake, physiology and biochemistry (1997) British Journal of Nutritrion, 78:199-213

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2286Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.