Slank med kjøtt


Oppdatertdato: 2006-01-15 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kim Holthe


For at kroppen skal vokse, utvikle seg, holde seg vedlike, bevege seg, arbeide og leke trenger den næring. Et sunt og variert kosthold er et godt utgangspunkt for å skaffe kroppen det den trenger av essensielle næringsstoffer. Kjøtt er en naturlig del av det norske kostholdet og bidrar til å gjøre kostholdet vårt variert og næringsrikt.

Kan du spise kjøtt når du vil slanke deg?
Like sikkert som jula kommer i desember så kommer slanketipsene og slankeforsettene i januar og februar. Mange tror at kjøttet må bort fra kosten, dersom fettet skal bort fra kroppen. Er det slik, eller kan du spise kjøtt selv når du vil slanke deg?

Kjøtt kan inneholde både lite og mye fett.
Kjøtt er et samlebegrep som inkluderer alt fra magert, renskåret kjøtt til bearbeidede produkter som pølser. Med rent kjøtt menes alt kjøtt som det ikke er gjort noe med, mens kjøttprodukter er bearbeidet kjøtt, som for eksempel pølser og farser. Kjøtt- og kjøttprodukter har ulikt næringsinnhold og næringsverdi. Renskåret kjøtt (eks.fileter) inneholder ca. 75% vann, 18-20 % protein og bare 2-4% fett. I tillegg er kjøtt god kilde til jern, sink, A-vitamin og B-vitaminer. Kjøtt- og kjøttprodukter bidrar med 21% av fettet i det norske kostholdet, men fettinnholdet varierer stort, fra 2-4% i renskåret kjøtt til ca. 20% i pølser. Økt kunnskap om fettinnholdet i kjøtt- og kjøttprodukter blir derfor vesentlig når du vil ned i vekt.

Men hva kan du gjøre for å redusere fettinntaket? I kjøttvarer kan kjøttet være synlig (kotelett), finfordelt (marmorert, entrecoté) eller usynlig (pølser). Kjøttvarer med synlig fett kan lett skjæres bort, og bidrar til at fettmengden blir kraftig redusert. Dersom du skjærer bort fettranden på koteletten vil du mer enn halvere fettmengden! Spiser du kjøttprodukter bør du ikke spise så mye som du pleier og/eller velge de fettreduserte variantene.

Dropp dressing- nyt burgeren!
Mange innbiller seg at det er kjøttet som er kilden til fett i et måltid. Hvem har ikke dårlig samvittighet etter et burgermåltid? Hamburger er laget av kjøttdeig, og kjøttdeig består av 14% fett. Dressing brukes ofte til hamburger. Dersom du spiser en hamburger som veier 100 gram får man tilført ca. 12 g fett. Hvis du bruker dressing på denne hamburgeren vil det totale fettinntaket øke oppmot 20 gram. Hvis du i tillegg velger å ha ost på vil det fort komme opp i et fettinntak på 25 gram!! Med andre ord: Det går veldig fint an å kose seg med en hamburger bare du dropper dressingen og osten!! Synes du dette høres kjedelig ut? Pynt hamburgeren med salat, løk, salsa og saftige tomater. Hvis du gjerne vil ha dressing på anbefales en mager dressing av kesam/yoghurt eller en ferdigkjøpt 5% variant.
(Til sammenlikning: Lager du hamburgeren av karbonadedeig hvor fettinnholdet er maks 6% vil en 100 gram hamburger inneholde ca 5 gram)

Slank med kjøtt
For å snu mytene på hodet: Hvorfor bør du ikke kutte ut kjøttet når du vil ned i vekt:
 • Renskåret kjøtt er magert.
 • Du kan spise bearbeidede produkter, men du må redusere mengden. Husk at det også finnes fettreduserte alternativer.
 • Kjøtt er en viktig kilde til jern, sink, A-vitamin og B-vitaminer.
 • Kjøtt inneholder proteiner av høy kvalitet som er viktige for vedlikehold og fornyelse av cellene i kroppen.
 • Kjøtt gir variasjon i kostholdet.


Hvordan gå ned i vekt?
Målet med vektreduksjon er å innføre nye vaner, slik at vekten blir værende stabil over lengre tid. Ordet vektreduksjon bør egentlig erstattes med kostomlegging, der kostomleggingen vil bidra med en redusert vekt. Dersom dette skjer unngår man jo-jo slanking og det blir lettere å beholde vekttapet på lang sikt.

Noen enkle råd:
 • Ikke legg opp til en slankekur, men bestem deg for å gjøre varige endringer som du kan leve med over tid.
 • Selv om du gjerne vil kvitte deg med dine overflødige kilo så fort som mulig, så prøv å legge opp til en moderat vektreduksjon hvor du går ned mellom ½ - 1 kilo i uken. Dette vil gi det beste resultatet på lang sikt.
 • De fleste tror det er vanskelig å gå ned i vekt, men lett å holde vekten. Det er motsatt. Mange erfarer at det er lett å gå ned i vekt, men vanskelig å holde vekten. Legg opp til en stabiliseringsperiode etter oppnådd trivselsvekt.
 • Reduser kaloriinntaket ditt med 500-700 kcal i ditt vanlige kosthold. Dette vil i gjennomsnitt gi en vektreduksjon på ½- 1 kg per uke.
 • Spis ofte- helst 4-5 måltider hver dag.
 • Vann er den beste tørstedrikk
 • Bruk råvarer- ikke bearbeidede varer.
 • Mosjoner, helst 30 minutter daglig.

Lykke til!!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:311
Norsk mat.Gryteretter.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.