Slanketips fra Sosial- og helsedirektoratet


Oppdatertdato: 2007-01-10 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Baard Næass


I følge Folkehelseinstituttet veier en norsk 40-åring i dag fem kg mer enn en 40-åring gjorde rundt 1985. Over halvparten av norske 40-45-åringer er overvektige når man legger Verdens helse-organisasjons (WHO) definisjon til grunn. Internasjonalt anslår WHO at 300 millioner har overvekt eller fedme. Økningen sees over hele verden.
  • Ta tiden til hjelp. En vektreduksjon på 1-3 kilo i måneden er å anbefale
  • Gjør deg godt kjent med matvanene dine
  • Begynn dagen med frokost. Er du ikke sulten, så ta med deg frokostmatpakka på jobben eller skolen
  • La brød, frukt, grønnsaker, poteter og fisk få en stor plass i kostholdet ditt
  • Forsøk å spise regelmessige måltider, og heller flere små enn få store
  • Drikk gjerne et glass vann før hvert måltid
  • Legg handleturen til etter at du har spist, og skriv ned hva du trenger
  • Fysisk aktivitet gjør det lettere å gå ned i vekt
  • Finne fram til mat- og aktivitetsvaner som du kan leve godt med etter at du har oppnådd ønsket vekt
  • Spar på fettet!


Fyll på med grønnsaker - det er fattig på fett og kalorier. Lettmargarin gir bare halvparten så mye kalorier og fett som vanlig margarin og smør. Bruk lettmargarin på brødet og myk margarin eller olje til matlaging. Lettmargarin, myk margarin og olje inneholder flerumettede fettsyrer som er bra for helsen Lettmajones, lettrømme og lettpotetgull inneholder ikke lite fett og kalorier, men mindre enn de helfete produktene.

Kaker, godteri og snacks

Bløtkake gir mindre fett enn wienerbrød En hvetebolle til kaffen gir mye mindre kalorier enn kjeks eller sjokolade Vafler er god kaffemat. Frukt og grønt med dip er godt som snacks.

Flere tips:
  • Tørket frukt er bedre enn sjokolade og karameller
  • Kunstig søtede pastiller og tyggegummi gir lite energi
  • Popcorn er bedre enn potetchips
  • Saltstenger er bedre enn potetchips
  • Lettpotetchips er bedre enn vanlig potetchips
  • Peanøtter med skall er bedre enn ferdig skrelte
  • Kjøp små poser snacks, det blir tomt uansett hvor mye du kjøper


Mattilsynet advarer mot CLA-tilskudd

CLA kan ha uheldige virkninger for mennesker som er disponert for hjerte-karsykdommer eller diabetes. Dersom du har høyt kolesterol eller har type 2-diabetes bør du ikke bruke CLA. Dersom du vet at det finnes slike sykdommer i familien, bør du konferere med lege før du bruker CLA.

Bruk av CLA kan spesielt være ugunstig for de som har insulinresistens. Dette gjelder de fleste av de som har diabetes type-2 og mange overvektige. Mange vet ikke selv at de har insulinresistens.

Man trenger normalt ikke å oppsøke lege dersom man slutter å bruke CLA. De uheldige virkningene av stoffet vil være borte i løpet av et par uker.

Kostholdsrådene gjelder alle CLA-produkter.
Mattilsynet har startet arbeidet med et utkast til en forskrift som vil påby merking av CLA med en advarsel til gravide, ammende og andre som ikke bør bruke slike kosttilskudd.

Hva er CLA?

Konjugerte linolsyrer eller CLA finnes naturlig i melk og melkeprodukter. Syntetisk fremstilte CLA-produkter markedsføres som kosttilskudd med muskeloppbyggende og fettvevsreduserende effekt ved slanking og fysisk aktivitet. Man antar at omtrent 10 prosent av befolkningen kjøpte et CLA-produkt i tidsperioden juli 2001-juli 2002.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:744
Julemat.Lutefisk.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.