Slik bevarer du julematen


Oppdatertdato: 2003-12-19 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Morten Brun


Vi handler julemat i stor skala i disse dager og merker i januar at det nok ble i meste laget! Det ender med at vi kaster maten fordi lammerullen og juleskinka ble sur, laksen og nøttene harske, osten tørr og frukten muggen og overmoden.

I jula tar vi ferskvarene ut av deres respektive emballasjer, hvor de har ligget trygt innhyllet i beskyttende atmosfære, lagret mørkt og kjølig. Vi danderer fatene til randen, og lar dem står fremme i både lys og varme i lang tid. Men det er ikke bare vi som koser oss i varmen. Det gjør også bakteriene på kjøttpålegget, muggen får luft å puste i, og fettharskningen får opp dampen med rikelig tilgang på både luft og varme. Etter etegildet legger vi bare et tynt lag aluminium- eller gladpack-folie over, setter fatene i kjøleskapet og tar alt fram på nytt til neste måltid, slik at både vi og bedervelsesprosessene kan fortsette festen.
Hva kan vi gjøre for å unngå dette?

Her har du de beste tipsene:
Vent med å åpne pakningene til produktet skal brukes!
Svært mange av ferskvarene er pakket i beskyttende atmosfære for å holde på kvaliteten lengst mulig. Denne opphører når den beskyttende atmosfæren slippes ut.

Ikke overfyll fatene!
Legg bare på det som trolig vil spises til hvert måltid, og fyll eventuelt på fra kjøleskapet etter behov. Pynt heller fatene med litt aluminiums­folie, kryddergrønt, tomater, agurk og svisker for å få fatene til å se delikate ut.

Ikke bland spekemat og ferskt pålegg!
Spekemat er tilsatt store mengder ”snille” melkesyrebakterier – de samme bakteriene er ikke snille mot ferskpålegget. De gjør pålegget surt.

Legg plast- eller aluminiumsfolie over eventuelle rester for å hindre at de tørker ut!
Sett fatene kjølig så snart alle er forsynte. Ikke vent til gjestene er gått med å rydde vekk maten.

Ikke tøm all frukten i en stor skål som står framme i varmen!
Det ser lekkert ut, men ligger frukten der lenge nok, blir eplene tørre og skrukkete i overflaten og pærer og klementiner myke og kan i verste fall mugne. Etylengassen i eplene framskynder i tillegg modningen av bananene slik at de blir myke og brune.

Kast nøtteposen fra i forfjor!
Nøttene er med stor sannsynlighet harske selv om de har ligget mørkt i en skuff på kjøkkenet.

La ikke julematen ligge for lenge ute i lys, luft og varme – den trives best slik det står på emballasjen!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:118
Julekaker.Pølser.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.