Slik får du julebaksten i boks!


Oppdatertdato: 2011-12-13 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Baking av julekaker hører med til førjulstiden, noen baker alle syv slagene, mens andre nøyer seg med noen utvalgte favoritter etter egne tradisjoner. – Når du første setter av tid til baking kan du jo passe på å kombinere det med å lage fine vertinnegaver eller julegaver som er spiselige, forteller Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

- Uansett hva du foretrekker anbefaler jeg å bruke ekte og gode råvarer i julebaksten, når du skal bake noe godt til jul. Ekte meiersmør fremfor melange eller margarin er for eksempel viktig for å få et optimalt smaksresultat, forteller Marianne Hayes Antonsen.
En tidligere undersøkelse foretatt av TNS Gallup for Melk.no viser at 78 % av alle nordmenn over 15 år baker kaker til jul. Kvinner er nok mest aktive med julebaksten (83 %), likevel viser tall at hele 72 % menn også baker. Over halvparten (57 %) blant de spurte opplyser at de kjøper bakst til jul, dette gjelder i større grad menn (63 %) enn kvinner (52 %). *TNS Gallup omnibusundersøkelse fra 2006

- Smaken av hjemmelagede julekaker kan ikke sammenlignes med dem man kjøper, hvis man benytter gode råvarer. I tillegg inneholder de man kjøper på butikk ofte olje og flere konserveringsmidler, forteller Marianne i Melk.no. Selv om hjemmebakte julekaker smaker aller best har hun forståelse for at mange kjøper ferdig julebakst pga tidsnød, men anbefaler forbrukere å se nøye på innholdet i det de kjøper.

- Men man går jo glipp av følelsen av selv å mestre kakebakingen, i tillegg til den julestemningen dette gir, fortsetter Marianne.
I tillegg gir investeringen i hjemmelaget julebakst en ypperlig mulighet til å gi bort noe godt i vertinnegaver eller julegaver om man baker litt ekstra. Halvparten av norske hustander oppgir at de mottar kaker fra andre til jul.

- Julestemningen er like mye dufter og opplevelser som det er det visuelle synet av nisser og stjerner. Baker man julekaker selv vil man ikke bare få noe godt å servere på fatet, men også julefølelsen i kroppen., avslutter Marianne i Melk.no.
60 % baker 4 eller flere kakeslag til jul, 26 % baker 6 eller flere. De mest populære slagene i henhold til undersøkelsen er: kransekake, goro, berlinerkranser, kromkaker, pepperkaker, smultringer og hvite kakemenn. Selv de lærde strides om hvilke julekaker som er de syv rette. Her har dere elleve varianter å velge mellom.

Bordstabel

En av julens klassikere.

1 porsjon gir ca 40 bordstabel

over 60 min
middels vanskelig

Ingredienser
1 stk egg
125 g sukker
1 ss kremfløte
125 g meierismør
250 g hvetemel

Fyll:
2 stk eggehvite
3 ss sukker
125 g skåldede, malt mandler

Fremgangsmåte
Egg og sukker piskes til eggedosis, tilsett fløten mot slutten av piskingen. Smuldre smøret i det meste av melet.
Bland eggedosisen i. Rør ikke for mye, da kan deigen bli kort og vanskelig å trille. La deigen hvile i noen timer eller over natten på et kjørlig sted. Forvarm stekeovnen til 180 °C.
Pisk eggehvitene nesten stive og tilsett sukkeret, pisk til det blir en luftig marengs. Rør forsiktig inn de malte skåldede mandlene.
Kjevle ut deigen til en tynn, rektangulær leiv, ca 2 mm tykk. Skjær ut kakene med en bakkelsspore, ca 3 x 10 cm størrelse.
Legg på en stripe fyll langs midten av kakene. Bruk gjerne en sprøytepose. Stek kakene til de er lys gylne. Avkjøl dem på rist.

Jødekaker

Disse småkakene har sefardisk opphav (retning av jødedommen utviklet i mellomalderens Spania og Portugal) og bakes som oftest til jul her i Norge.

1 porsjon gir ca 30 jødekaker

20 - 40 min
middels vanskelig

Ingredienser
375 g hvetemel
½ ts hornsalt
250 g smør
125 g sukker
1 stk eggeplomme

1 stk sammenvispet egg
50 g hakket mandler
3 ss perlesukker
1 ss malt kanel

Fremgangsmåte
Bland mel og hornsalt godt. Smuldre smøret i, og elt deigen lett sammen med sukker og eggeplomme. Deigen er enklere å kjevle ut hvis den får hvile i kjøleskapet i noen timer. Kjevl ut deigen tynt, ca 2 mm tykk, og stikk ut runde kaker. Bruk gjerne et glass. Legg kakene på en stekeplate med bakepapir. Pensle kakene med sammenvispet egg, og dryss over en blanding av mandler, perlesukker og kanel. Stek kakene på 175 °C i ca 10 minutter.


Smultringer

Smultringer er i Norge en tradisjon å bake i adventstiden, men det er også en småkake som mang en bestemor gjerne lager i resten av året også.

1 porsjon gir ca 70 smultringer

over 60 min
vanskelig

Ingredienser
3 stk egg
375 g sukker
3 dl seterrømme
2 dl matfløte
50 g smør
750 g hvetemel
½ ts malt kardemomme
2 ts hornsalt
1 kg smult til steking eller nøytral olje

Fremgangsmåte
Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett seterrømme, matfløte og smeltet smør. Sikt i hvetemel, kardemomme og hornsalt. Rør deigen forsiktig sammen. Dekk til bakebollen med plastfolie og sett den kaldt i noen timer eller over natten. Bak deigen ut til en 1 cm tykk leiv på en godt melet flate. Bruk en smultringstikke til å lage ringene.
Varm smult eller nøytral olje i en gryte til 180 grader. Stek ringene lysebrune i smulten. Avkjøl smultringene på kjøkkenpapir på rist.

Tips:
De små rundingene som blir til overs etter at man har stanset ut smultringene kan også stekes i smulten. Fyll de gjerne med litt syltetøy som sprøytes inn og rull de i melis. Nydelig!

Fattigmenn

Mange lurer kanskje på hvorfor man skal bake syv slag til jul. Selvom dette ikke er fullstendig avklart er ihvertfall Hanna Winsnes og hennes bok 'Lærebog i de forskellige grene af husholdningen', utgitt i 1845 som Norges første kokebok, noe av grunnen til at vi har denne koselige tradisjonen.

1 porsjon gir ca 40 fattigmenn

over 60 min
vanskelig

Ingredienser
2 stk egg
4 stk eggeplomme
80 g sukker
5 ss kremfløte
½ ts malt kardemomme
2 ss konjakk
ca 300 g hvetemel
1 kg smult (til steking)

Fremgangsmåte
Pisk eggedosis av egg, eggeplommer og sukker. Visp kremfløten til luftig krem og bland den forsiktig inn i eggedosisen sammen med konjakken. Bland kardemomme i litt av hvetemelet og sikt det inn i deigen. Sikt inn resten av hvetemelet. Jobb så lite med deigen som mulig, og sett den kaldt til neste dag.
Kjevl ut tynne leiver, små porsjoner om gangen. Skjær snipper (som til sirupsnipper) med en bakkelsspore. Midt i snippen skjæres et snitt på langs, og man trekker forsiktig den ene enden på snippen igjennom hullet. Kakene stekes lysebrune i smult, og avkjøles på rist.

Berlinerkranser

Julebaksten er en god tradisjon som fremkaller minner og er med på å gi den rette stemningen før jul. Så hvorfor ikke kose seg med venner eller familie og lage denne populære sorten sammen?

1 porsjon gir ca. 30 berlinerkranser
20 - 40 min
middels vanskelig

Ingredienser
1 stk hardkokte eggeplomme
1 stk rå eggeplomme
60 g sukker
125 g romtemperert smør
ca 175 g hvetemel

1 stk lett pisket eggehvite
1 dl perlesukker

Fremgangsmåte
Mos de hardkokte eggeplommene ut i de rå eggeplommene. Tilsett sukkeret, og pisk det hele til eggedosis. Smuldre smøret i det meste av melet.
Bland eggedosisen i. Rør ikke for mye, da kan deigen bli kort og vanskelig å trille. La deigen hvile i noen timer eller natten på et kjørlig sted. Forvarm stekeovnen til 180 °C.
Trill ut små deigemner om gangen til tynne pølser ca 8 mm tykk. Del pølsene i 10–12 cm lengder, og form dem som kranser. Dypp kransene i eggehvite og ta dem så over i en skål med perlesukker. Legg kransene på smurt stekebrett. Stek i ca 10 minutter.

Goro

Gode raad, eller Goro som den som oftest blir kalt, er populære småkaker å bake til jul. Kanskje fordi de ser så tradisjonelle og flotte ut?

1 porsjon gir ca. 30 Goro
over 60 min
vanskelig

Ingredienser
2 stk egg
180 g sukker
2 ½ dl kremfløte
½ dl konjakk
1 ts revet sitronskall
500 g romtemperert smør
750 g hvetemel

Fremgangsmåte
Egg og sukker vispes til luftig eggedosis. Visp kremfløte til luftig krem. Rør forsiktig krem, konjakk og sitronskall inn i eggedosisen. Tilsett romtemperert smør og hvetemel vekselvis i eggedosisen. Hold av litt mel til utbakingen. La deigen stå kaldt natten over.

Kjevle ut så tynt som mulig. Klipp et mønster etter jernet, slik at du enkelt kan skjære ut riktig størrelse på leiven. Kakene stekes pent gulbrune, og klippes eller skjæres straks til jevne kanter.

Kanelpinner

Ser du etter en julekake som ikke er vanskelig å lage? Da er kanelpinner noe for deg!

1 porsjon gir ca 40 kanelpinner
20 - 40 min
lett

Ingredienser
200 g smør
100 g melis
300 g hvetemel
1 stk eggeplomme

1 stk eggehvite
2 ss sukker
1 ss malt kanel

Fremgangsmåte
Rør smør og melis hvitt og luftig. Tilsett hvetemelet og eggeplomme og rør dette raskt inn i deigen. Trill deigen til fingertykke pølser, og del dem i ca 6 cm lange pinner.
Rull pinnene først i eggehvite og deretter i en blanding av sukker og kanel. Stekes i ca 10 minutter på 180 °C, midt i ovnen.
NB! Melis kan ikke erstattes med sukker, da henger ikke deigen sammen.

Sirupssnipper

Selvom det ikke er en fast tradisjon på hvilke syv sorter kaker som skal bakes til jul, er det noen slag som går igjen i de fleste husholdninger - sirupssnipper er en av disse.

1 porsjon gir ca 40 sirupssnipper
over 60 min
vanskelig

Ingredienser
100 g mørk sirup
60 g sukker
½ dl kremfløte
60 g smør
1 stk eggeplomme
250 g hvetemel
¼ ts malt ingefær
½ ts pepper
¾ ts natron
100 g skåldede mandler

Fremgangsmåte
Kok opp sirup, sukker og fløte. Hell blandingen over smøret og rør til smøret er smeltet. Avkjøl blandingen til den er lunken og ha i eggeplommen. Sikt litt av melet sammen med krydderet og natron. Bland det i røren. Sikt mer mel i røren til deigen er såpass fast at den kan eltes jevn. Dekk til deigen, og la den stå kaldt til neste dag.
Ta små emner av deigen, og kjevl til ganske tynne leiver. Ikke bruk for mye mel til utbakingen. Løst mel på leiven gjør kakene grå.
Skjær ut snipper med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel setter en ekstra spiss på snippene. Legg kakene med snittflaten ned like før stekingen.
Legg kakene på en stekeplate; smurt eller med bakepapir. Stek snippene lysebrune ved 180 °C i 8 - 10 minutter. Avkjøles flatt på rist.

Krumkaker

For mange er det vel den spesielle lukten som sitter i hjemmet rundt adventstider som gjør at man kommer i julestemning. Grantre, røkelse, sitrusfrukter og nystekte småkaker er med på å gi denne herlige duften. Og skal du bake, så er jo krumkaker en kjent gjenganger som er fin å servere til kaffen.

1 porsjon gir ca 18 krumkaker
over 60 min
vanskelig

Ingredienser
2 stk egg
125 g sukker
90 g hvetemel
100 g potetmel
125 g smeltet smør
Ca 1 dl vann
½ krm mandeldråper (kan sløyfes)

Fremgangsmåte
Egg og sukker piskes til eggedosis. Sikt sammen det tørre og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Rør inn smør og nesten alt vannet vann. Smak til med mandeldråper. La røren svelle i 30 minutter i kjøleskap. Rør inn mer vann hvis røren er for tykk. Varm krumkakejernet. Jernet smøres til den første kaken - senere smøring er unødvendig på grunn av fettinnholdet i røren. Kakene stekes gylne og formes til kremmerhus ved hjelp av en krumkakepinne eller til skålform ved å legg kakene over en skål.

Napoleonshatter

Napoleonshatter er nydelige små munnfuller som er kjempegode til kaffen.

Oppskriften gir ca ca 50 stk
over 60 min
middels

Ingredienser
200 g smør
100 g sukker
1 stk egg
300 g hvetemel

Mandelfyll:
120 g mandler
2 stk eggehvite
120 g melis

Fremgangsmåte
Rør smør og sukker luftig og hvitt, og rør inn egg og mel til en ganske fast deig. Melmengden avhenger av størrelsen på egget. Sett deigen kaldt ca.1 t. Kjevle deigen tynt og stikk ut runde kaker på 6-7 cm i diameter.
Skåld mandlene, legg dem til tørk og mal dem når de er tørre. Visp eggehvitene stive med melis. Ha i de malte mandlene.
Legg en kule mandelmasse midt på deigen og brett opp til en tresnutet hatt.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 180º i ca.12 min. Avkjøles og oppbevares i tett boks.

Marvpostei

Server marvpostei til jul - garantert suksess!

1 porsjon gir ca 22 marvposteier
over 60 min
middels

Ingredienser
150 g smør
150 g hvetemel
1 stk eggeplomme
½ dl vann
1 ss konjakk

Fyll/Mandelmasse
150 g mandler malte
125 g melis
3 stk eggehvite

Fremgangsmåte
Sandkakeformer. I stekeovnen ved 200°C i ca 20 minutter.

Smuldre smør og mel. Rør i eggeplomme og væske. La deigen hvile kaldt i 30 minutter. Fyll;
Bland mandler og melis med stivpiskede eggehviter. Legg 1/5 del av deigen kaldt. Kjevle ut resten og kle godt smurte former med deigen. Fyll i mandelmasse. Kjevle den avkjølte deigen på ett melet bakebord og skjær ut smale strimler med bakkelsspore. Legg to strimler i kors over kakene. Stekes som angitt. Disse kakene er så tunge av fyll at de kan bli rå stekte under. Derfor er det viktig at de stekes på nederste rille i stekeovnen. Avkjøl kakene litt før de tas ut av formene.

TIPS!
Marvposteideigen kan også brukes til å lage sandkaker. Disse kan fylles med multekrem, vispet krem med bringebær eller sjokoladekrem.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2050Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.