Slik lager du flotte bryllupskaker


Oppdatertdato: 2008-07-04 Tema: Kremkaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Lisa Westgaard


Det er mye å tenke på når man skal bake en bryllupskake, og man vil jo gjerne at kaken skal se ekstra flott ut. Planlegg kaken i god tid, slik at du kan lage ferdig all pynten til kaken før du blir innhentet av tidspress. Det er ikke lett å være kreativ om tiden blir knapp.

Mange av forberedelsene til bryllupets kakebord kan gjøres unna i god tid. Det første du bør gjøre er å sette opp en liste over hvilke kaker som skal være med på bryllupets kakebord. Lag en handleliste over alt du trenger. Bak deretter alle kakebunnene og legg dem i fryseren. Husk å merke hver enkelt bunn med kakens navn. Ta bunnene opp fra fryseren et par-tre dager før bryllupet og tin dem sakte på et kjølig sted.

Kom med kakeønsker

Mange steder i landet er det vanlig at slekt og venner bidrar med en kake til bryllupets kakebord. Kom gjerne med forslag til hva de kan bake, og husk på å skrive ned hvem som baker hva, slik at du ikke ender opp med mange like kaker.

Selve bryllupskaken

Det tar faktisk god del timer å bake en bryllupskake i flere etasjer. Du bør derfor starte flere dager i forveien med å farge marsipan til marsipanroser og grønne blader. Sett av et par kvelder til selve roseproduksjonen. Rosene tåler godt å stå tildekket med plast på et kjølig sted i en uke eller to.
Da gjenstår bare monteringsjobben. Det vil si å fylle kakebunnene med krem eller fromasj og dekke dem med krem og marsipan. Selve monteringen tar noen timer og bør gjøres dagen før bryllupet.

Marsipanrose-skole

1. Start 1-2 uker før bryllupet med å farge all marsipanen som skal brukes. Kjøp gjerne latexhansker på apoteket for å beholde hendene pene til den store dagen. Ikke farg all marsipanen til rosene i samme farge, men lag et par nyanser i den samme tonen. Roser er gjerne mer konsentrert på farge innerst, mens de ytterste kronbladene er blekere.

2. Start med marsipanrosene. Du trenger lyspære, litt smør, melis, kniv, kjevle og et kjevleunderlag. Gni litt smør på lyspæren til det er jevnt fordelt. Trill små kuler av marsipan og gni marsipanen med lette, sirkelrunde bevegelser til en runding som er bladtynn i ytterkanten. Rull den mest fargede marsipanen sammen som til en roseknopp. Fortsett på samme måte med de øvrige rosebladene med lysere og lysere marsipan. Til én stor marsipanrose går det omtrent 6 roseblader. Lag gjerne noen roseknopper også. Til disse holder det med 3 små kronblader per knopp.

Bryllupskake i 3 etasjer

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 40

Stort sukkerbrød:
7 stk. egg
210 g sukker
110 g hvetemel
100 g malte mandler
1 ts bakepulver

Middels sukkerbrød:
4 stk. egg
120 g sukker
60 g hvetemel
60 g malte mandler
½ ts bakepulver

Lite sukkerbrød:
2 stk. egg
60 g sukker
30 g hvetemel
30 g malte mandler
0,33 ts bakepulver

2 dl lett utvannet madeira , melk eller fruktsaft til dynking

Frisk fromasj:
12 stk. egg
4 dl sukker
12 dl kremfløte
4 dl limesaft
1 potte frisk sitronmelisse
1 potte frisk mynte
28 stk. gelatinplater

ca. 2 kurv jordbær

Pynt:
6 dl kremfløte
1 ss sukker
ca. 2 kg marsipan
ca. 10 dråpe rød konditorfarge
ca. 5 dråpe grønn konditorfarge
ca. 5 dråpe gul konditorfarge

Lag ett og ett sukkerbrød. Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Bland forsiktig inn siktet hvetemel, malte mandler og bakepulver. Røren til stort sukkerbrød fylles i form på 28 cm i diameter, mens middels sukkerbrød fylles i en form på 20 eller 22 cm i diameter. Røren til det minste sukkerbrødet fylles i en smurt formkakeform som rommer 1 liter. Stek bunnene ved 160 °C i ca. 20 minutter for den minste, ca. 30 minutter for den mellomste, og 50-60 minutter for den største. Avkjøl kakene på rist.

Fromasjoppskriften må deles i to og lages i to omganger. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Smak til med konsentrert limejus og hakket sitronmelisse og mynte. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i 1/2 dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i kremblandingen i en tynn stråle under omrøring. Gjenta fremgangsmåten for den andre halvparten av fromasjen.

De to største kakene fylles og pyntes direkte på kakestativets fat (som eventuelt er dekket med kakeservietter), mens den minste plasseres på toppen etter at stativet er skrudd sammen.

Del stor og middels kakebunn i tre lag og dynk alle lagene med madeira. Fordel et lag med grovhakkede jordbær på den nederste bunnen i hver kake. Hold av litt jordbær og litt fromasj til den minste kaken. Fordel resten av fromasjen på de to største bunnene. Legg på topplagene.

Skjær det lille sukkerbrødet i strimler/skiver. Kle en liten bolle som er ca. 14 cm i diameter med kakeskivene. Fyll opp resten av bollen med fromasj. Ha på et tynt lag jordbær og avslutt med et lag sukkerbrød. Sett bollen kaldt til fromasjen har stivnet før kaken hvelves.

Farg ca. 1/4 av marsipanen. Mest rød iblandet gult til ferskenfarge og noe grønt til stengler. Pisk kremfløte og sukker og dekk alle tre kakene med krem, oppå og på sidene. Kjevle ut marsipanen til de to største lokkene først. Legg marsipanen midt over kaken og strekk den forsiktig ned rundt kanten og skjær av overflødig marsipan.

Mål ut midten på de to største kakene og hul ut med en teskje, slik at det blir plass til midtstangen. Det er en fordel å være to om arbeidet. Den øverste platen skrus på ovenfra før den minste kaken settes på. Pynt med marsipanroser, blader og stengler. Med et kakestativ som dette, godt sammenskrudd, kan kaken med fordel fraktes helt ferdig til bryllupslokalet.

I stedet for å kjøpe pynt for å sette på toppen av bryllupskaken kan du lage flott dekorasjon selv. Visp 1 eggehvite med 2-3 dl melis til en tykk marengsmasse. Ha massen i en sprøytepose med et lite hull og sprøyt ut massen på et bakepapir til hjerter med gitter. La hjertene tørke midt i stekeovnen ved 90 °C i 1-2 timer. Marengshjertene kan gjerne lages i god tid sammen med marsipanrosene. Hjertene og rosene festes på kakene med litt marengsmasse eller krem.

Flott bryllupskake i 3 etasjer

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 45

Sukkerbrød:
16 stk. egg
5 dl sukker
200 g malte mandler
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
3 dl melk eller saft til dynking

Fyll og pynt:
ca. 3 dl eplemost
ca. 5 dl aprikossyltetøy , lett søtet
4 - 5 stk. krokansjokolade
2 l kremfløte
3 ss sukker
ca. 2 kg marsipan
rød og grønn konditorfarge
dobbel hestesko av hvit sjokolade

Bunnene lages lettest i to omganger, ved at man deler oppskriften i to. Første halvdel passer det å fordele i de to minste formene, siste halvdel passer til den største formen.

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Bland forsiktig inn mandler, siktet mel og bakepulver. Fordel røren i tre former (dekket med bakepapir i bunnen): 18 cm, 22 cm og 28 cm i diameter. Stek bunnene ved 160 °C i ca. 30 minutter for den minste, og ca. 50-60 minutter for den største. Avkjøl kakene på rist.

Del kakebunnene i to eller tre lag og dynk dem med eplemost. De to største kakene plasseres direkte på kakestativets fat (som er dekket med kakeservietter i sølv eller gull), mens den minste plasseres etter at stativet er skrudd sammen. Smør et tynt lag syltetøy på alle kakelagene. Visp krem med sukker, ca. 5 dl om gangen. Bland ca. halvparten av kremen med grovhakket sjokolade. Fyll kakene med sjokoladekremen. Legg på topplagene og dekk alle tre kakene med krem, oppå og på sidene.

Farg ca. 1/4 av marsipanen med rød og grønn konditorfarge (mest rød) til roser og blader. Disse kan gjerne lages et par dager før kaken skal pyntes. Kjevle ut marsipanlokkene og dekk kakene med marsipan.

Hul ut midten av de to største kakene, slik at det blir plass til midtstangen. Det er en fordel å være to om arbeidet. Den øverste platen skrus på ovenfra før den minste kaken settes på. Sprøyt kremstjerner runt kakene. Pynt med marsipanroser, blader og dobbel hestesko, laget av smeltet, hvit sjokolade.

Med et kakestativ som dette, godt sammenskrudd, kan kaken med fordel fraktes helt ferdig til bryllupslokalet.

Kransekake (18 ringer)

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig

500 g mandler
4 stk. eggehvite
500 g melis

Eggehviteglasur:
½ stk. eggehvite
75 g melis
½ ts romessens eller sitronsaft

Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke en dag. Mal mandlene. Sikt inn melis og bland det inn sammen med eggehvitene til en passe fast deig. Det kan være en fordel å tilsette den siste eggehviten i porsjoner. Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag.
Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem ved 200 °C i 10 minutter. Ta ringene ut av formene og over på rist når de er helt kalde.

Husk at til kurv må du også lage en bue til hank og en bunn som har samme omkrets som den minste/nederste ringen i kurven.

Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses.

Stor eller liten kransekake blir festpyntet og flott med smell bong-bonger og norske flagg. Kransekakekurv og overflødighetshorn fylles med twist eller annen konfekt.

Kransekaka er kanskje Norges festkake nr. 1, og har en naturlig plass på kakebordet enten det er snakk om jul, barnedåp, konfirmasjon, bryllup, jubileum eller hele Norges nasjonaldag.

Bløtkake med sabayonnekrem

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 12

Sukkerbrød:
5 stk. egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Sabayonnekrem:
6 stk. eggeplomme
1 ½ dl melis
2 dl marsalavin eller annen søt vin
3 dl kremfløte
2 ss mørk rom

Pynt:
3 dl kremfløte
50 g blå druer
50 g grønne druer

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i ca. 45 minutter.
Ha eggeplommer, melis og vin i en kjele. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Avkjøl i kaldt vann. Ha i stivpisket krem og smak til med rom.

Del kakebunnen i tre lag, dynk med vin og fyll kaken med sabayonnekrem og druer skåret i biter. Pynt med krem og druer.

Suksessterte

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 12

Nøttebunn:
4 stk. eggehvite
150 g melis
150 g hasselnøtter eller mandler

Suksess-krem:
4 stk. eggeplomme
1 dl kremfløte
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør

ca. 50 g kokesjokolade (kan sløyfes)

Bland melis og malte mandler/nøtter. Vend forsiktig inn stivpiskede eggehviter. Fyll røren i en form, 24 cm i diameter, og stek ved 160 °C i 30-35 minutter. Avkjøl bunnen.

Rør sammen eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker. Varm det opp over svak eller middels varme til kremen tykner. Avkjøl kremen og rør inn mykt smør. Sett kremen kaldt til den stivner, gjerne ved et opphold i fryser (ikke hvis bunnen er frossen).

Legg bunnen på et serveringsfat. Bre kremen over og form topper i kremen som pynt. En gaffel lager også fint mønster.

Smelt kokesjokolade i vannbad. Bre smeltet sjokolade på et plastark for overhead eller på en plastkledd fjel e.l. La sjokoladen stivne, gjerne i fryseboks. Brekk sjokoladen i biter og sett dem som pynt på kaken.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:854
Info.Reker.
Bringebær.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.