Slik lager du gourmetmåltid i villmarken


Oppdatertdato: 2011-10-12 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com Kilder: Petter


Selv uten byttedyr i sikte, er det enkelt å nyte et gourmetmåltid under høstjakten. Gode råvarer og god vin gjør mesteparten av jobben for deg.
Høst er tid for jakt, og for mange er høstjakta årets store sosiale høydepunkt. En undersøkelse gjort av YouGov på vegne av vinprodusenten Wolf Blass viser at 9 av 10 jegere enten drar på jakt sammen med gode kamerater eller sammen med familie og ektefeller. Men blir det byttedyr med hjem, er jegerne ikke fullt så avhengige av å være sosiale. Da sier 7 av 10 jegere at de tar på seg ansvaret for å stelle i stand dyret på egenhånd.
Det er selvsagt umulig å garantere felte dyr under høstjakten, men litt planlegging er alt som skal til for at samlingen rundt gryta uansett blir en fest. Med de riktige råvarene plantet i sekken kan du lett imponere resten av jaktfølget. Og du trenger verken god tid eller et fullt utrustet kjøkken.

Passer skogen og årstiden

Niclas Tuomela, vinspesialist og matentusiast har i mange år holdt kurs om hvordan du skal kombinere mat og vin. Han har utviklet en perfekt jegergryte, der kriteriene er at det skal være raskt og enkelt å tilberede, kreve lite utstyr – og aller viktigst – smake godt etter en lang dag ute.
Gryten kan selvfølgelig også lages ved bålet.
– Gode jegere fortjener god mat. Men etter en slitsom dag, er det ingen som vil bruke flere timer ved grytene. Derfor har jeg valgt ut noe som er lett å lage, og ikke krever at du må raide masse spesialbutikker og pakke med deg en ekstra sekk bare fordi du vil nyte et godt måltid. Dessuten er dette mat og vin som passer skogen og årstiden, sier Niclas Tuomela.

Velg riktig vin

Hele 6 av 10 jegere mener at rødvin og viltmiddag er en perfekt kombinasjon. I Tuomelas klassiske jegergryte kan du bruke høyrygg eller annet godt kokekjøtt, blandet med sterk spansk pølse, løk, sopp, grønnsaker, og rødvin. Og han anbefaler å bruke mye rødvin – både i gryten og ved siden av.

– Dette er en skikkelig rødvinsrett som krever en fyldig vin med mye tanniner. Et godt forslag er Wolf Blass Yellow Label Cabernet Sauvignon som har en lekker solbærpreget fruktighet med hint av brent kaffe og sjokolade som blander seg fint med smaken fra chorizoen. I bakgrunnen finnes en skikkelig tannin-struktur som hjelper til med å framheve opplevelsen av gryta, sier Niclas Tuomela.
God jakt og god appetitt!

Klassisk kjøttgryte med chorizo (for 4 personer)

600 gram Høyrygg (eller annet godt kokekjøtt)
300 gram Chorizo
100 gram hvite bønner
Litt olivenolje
1 1/2 rosmarin
2 hvitløksfedd
6 dl oksekraft, eller et par buljongterninger og 6 dl vann
5 dl rødvin
6 sjalottløk
15 sjampinjong
2 spiseskjeer tomatpuré
2 laubærblad
Salt & svartpepper
10 poteter

Slik gjør du:
Brun kjøtt, chorizo og tomatpuré, tilsett vin, oksekraft/buljong og krydder og la det koke i 20 minutter. Tilsett alle grønnsakene og la det koke i 20 minutter til, servér med en klatt créme fraiche.

Vintips:

Wolf Blass Yellow Label Cabernet Sauvignon.
Varenummer: 352501 i basisutvalget på Vinmonopolet.
Pris: 134,90

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2287Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.