Slik pakker du påskesekken


Oppdatertdato: 2012-04-01 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Julie Maske/ Den Norske Turistforening


Oslo (NW): Til påsketuren må sekken pakkes annerledes enn om sommeren. Mange gleder seg til påskesol og skitur på hvite vidder. Men hvis du pakker sekken på samme måte som til fottur i fjellet, kan du få problemer.

– Til fotturer er det riktig å pakke de tunge tingene i midten og mot toppen av sekken. Går du på ski vil en slik sekk trekke deg bakover og føre til at du lettere mister balansen, sier Terje Holden i utstyrsspesialisten Bergans.
På skiturer er det derfor lurt å plassere det tyngste utstyret nederst i sekken og gjerne inn mot ryggen. Det gir lavt tyngdepunkt og god balanse, forklarer han.

Mat og klær

De viktigste postene på utstyrslisten for de som skal gå fra hytte til hytte er mat, ekstra tøy, vindsekk, sovepose og toalettsaker.

– Provianten, som pølser, appelsiner og sjokolade, veier gjerne en del og går nederst i sekken. Der går også kokeapparatet. Oppå det legger jeg ekstra tøy som undertøyskift og klær til å bruke når man kommer fram.
Deretter kommer soveposen, mens maten og drikken som skal spise underveis må være lett tilgjengelig på toppen av sekken. Tar du med telt, skal det plasseres nederst i sekken og innerst mot ryggen.

– Det stabiliserer sekken. Og det er helt avgjørende for at den skal være god å bære slik at du får en fin turopplevelse, sier Terje Holden.

Dun på tur

– Selv på dagsturer er det viktig å pakke skikkelig og sørge for en godt balansert sekk med tyngden nederst, sier utstyrsekspert Nils Bloch-Hoell i Den Norske Turistforening (DNT).
Tallet på de som går fra hytte til hytte i påsken har sunket noe de siste årene, men det er likevel mange som bruker Turistforeningens hytter som utgangspunkt for lange turer.

– Svært mange ligger fast på hyttene og tar dagsturer derfra. Vi har til sammen 8000-9000 senger på hyttene våre, men på en god dag kan det overnatte dobbelt så mange på flatsenger og madrasser på gulvet.
Sekken kan fort bli tung når den fylles med mat og termos, ekstra luer og votter, spade, vindsekk, skismøring og sitteunderlag.

– Kjenn etter at du har fordelt vekten noenlunde jevnt høyre/venstre og at sekken har brukbar balanse. Og legg gjerne ned en lett dunjakke i sekken. Det er det ideelle plagget når du raster og skal holde deg varm.

Sjekk vekten

Sjekk vekten på det du putter i sekken, råder Terje Holden i Bergans.

– For en ukes tur i påsken, kommer sekken fort opp i 25 kilo, og det kan være i drøyeste laget for mange. Selv er jeg ganske kynisk når jeg pakker og kutter ut alt som ikke er strengt nødvendig.
Du kan spare opp mot en kilo på å velge riktig sovepose.

– En sommerpose kan veie halvannen kilo, mens en lett sovepose til overnatting på hytter bare veier en halv kilo. Det er en viktig forskjell når en skal bære alt på ryggen.
Ekstratøy trenger heller ikke veie så mye.

– Tørt ullundertøy må alltid være med, og gjerne en lett turbukse til skift. Helst pakket i egen vanntett pose, sier Terje Holden.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2427Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.