Slik reduserer du kolesterolet


Oppdatertdato: 2005-09-02 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Høyt kolesterolnivå er risikofaktor nummer en for hjerteinfarkt. Selv om stadig færre nordmenn dør av hjerteinfarkt er det fortsatt den viktigste dødsårsaken i Norge. Riktig kosthold kan forebygge sykdommen.
- Vi har et godt grunnlag for å slutte at kostholdet har hatt stor betydning for nedgangen i kolesterolnivået i befolkningen, sier forsker Sidsel Graff-Iversen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Tips for å senke kolesterolet

Det beste rådet for å redusere kolesterolnivået er å spise mindre matvarer som er rike på fett, og spesielt mettet fett. Fete melkeprodukter, kjøtt og kjøttprodukter og margarin er de viktigste kildene til kolesterol.

5 om dagen
Magre melkeprodukter
Magert kjøtt
Fet fisk
Grove og fiberrike kornprodukter

Det ”farlige” kolesterolet

Høyt kolesterolnivå skyldes oftest at kostholdet er rikt på fett. Dette fører til at det ”farlige” kolesterolet og dermed den totale kolesterolverdien øker.
Det er to typer kolesterol i blodet. For mye av det ”farlige” kolesterolet fører til kolesterolopphopning i blodårene, mens det ”gode” kolesterolet har til oppgave å suge til seg overskuddskolesterolet i blodårene og frakte det til leveren hvor det brytes ned.
Flere undersøkelser viser at spesielt kostholdet har svært stor betydning for hvem som blir rammet av hjerteinfarkt. Kosthold peker seg ut som både den viktigste risikofaktoren og beskyttelsesfaktoren mot hjerteinfarkt.

Kolesterol viktigste risikofaktor

Et ugunstig forhold mellom det gunstige og ugunstige kolesterolet er den viktigste risikofaktoren for hjerteinfarkt. Dette er vist i rekke studier og er nå bekreftet på nytt i den store internasjonale undersøkelsen.
- Nordmenn har de siste 30 årene fått i seg stadig mindre mettet fett og transfett som øker det dårlige kolesterolet. Får vi forbruket av dette fettet ytterligere nedover, vil risikoen for hjerteinfarkt bli redusert enda mer, mener Graff-Iversen.
Prosentandelen energi i kostholdet som kommer fra fett har falt fra 40 til 34 prosent, og nærmer seg helsemyndighetenes anbefaling på 30 prosent.

Frukt og grønt reduserer risikoen

Den siste store undersøkelsen på dette området viser også at daglig inntak av frukt og grønnsaker reduserer risikoen for hjerteinfarkt. Dette veier nesten like tungt som ”fettfaktoren”.

Når bør du teste kolesterolet?

- Det er forskjellige synspunkter på dette, men å ta en test en eller to ganger i løpet av ditt voksne liv er fornuftig, mener Graff-Iversen.
Bare hvis nivået er klart over det ideelle, er det grunn til å sjekke på nytt med jevne mellomrom. Her vil legen kunne gi råd. Hun legger til at de som har hjertesykdom i familien bør teste seg, spesielt hvis mor eller far har fått dette før 60 års alder. Høyt kolesterol er stort sett umulig å oppdage uten å ta en test.

Behandling av høyt kolesterol

Omlegging av kostholdet er hjørnesteinen i all behandling av høyt kolesterolinnhold i blodet. De aller fleste får godt betalt for innsatsen og selv små forandringer er bra. Effekten av kostomlegging kan måles allerede etter noen uker og kan gi 5-30 prosent reduksjon av kolesterolnivået.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:666
Julekaker.Supper.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.