
Nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt. I dag lanseres tiltaksplanen som skal bidra til målet om en gradvis reduksjon av saltinntaket i befolkningen fra dagens ca. 10 gram per dag til 5 gram per dag på lang sikt.
Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.- Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i befolkningen, og høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for redusert folkehelse i Norge og i de fleste andre land.
Nasjonalt råd for ernæring utarbeidet i 2011 forslag til en strategi for reduksjon av saltinntaket i befolkningen. Helsedirektoratet fikk siden i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å utarbeide en tiltaksplan for reduksjon av saltinntaket i befolkningen basert på denne strategien.
Tiltaksplanen er nå lansert, og inneholder blant annet disse hovedtiltakene:
- Styrket overvåking av saltinntaket i befolkningen. Dette skal blant annet gjøres gjennom måling av saltutskillelse i urin, som anses som den mest presise metoden til å bestemme inntaket av salt fordi mesteparten av natrium skilles ut i urinen.
- Initiering av et forpliktende samarbeid med matvarebransjen for å redusere saltinnholdet i matvarer og retter. Helsemyndighetene ønsker å starte opp arbeidet med å formalisere et partnerskap mellom myndigheter, matvarebransje, forsknings- og interessemiljøer til høsten.
- Strengere krav til maksimalt saltinnhold i matvarer merket med Nøkkelhullet. Ny nøkkelhullsforskrift med strengere krav til innhold av salt, mettet fett og sukker og høyere krav til fullkorn er planlagt å tre i kraft i løpet av 2014. Kriteriene er felles for Danmark, Island, Norge og Sverige.
- Kommunikasjonstiltak for å øke kunnskap om salt, saltkilder og helsekonsekvenser. Forbrukerne skal få bedre kjennskap til hvordan de kan velge matvarer med mindre salt når de handler, hvordan redusere salt når de lager mat hjemme og ved å etterspørre mat med mindre salt. Kommunikasjonen om salt vil være en del av helsemyndighetenes langsiktige kommunikasjonssatsing Små grep, stor forskjell.
- Utvikling av anbefalinger for saltinnholdet i matvarer/retter til bruk i anbud, innkjøp og tilberedning av mat i storhusholdninger. Dette kan bidra til mindre salt i mat som serveres og stimulere produktutvikling.
- Se hele tiltaksplanen Helsedirektoratet - Tiltaksplan salt 2014-18 - Reduksjon av saltinntaket i befolkningen
- Saltreduksjon krever samarbeid over tid. For å lykkes i arbeidet med å redusere saltinnholdet i befolkningen, må alle tiltakene i denne planen integreres som en viktig del av det samlede ernæringsarbeidet hvor mange aktører har ansvar. Det trengs derfor en dugnad for saltreduksjon, sier Klepp. – En viktig del av arbeidet vårt vil bestå i å styrke alliansesamarbeid med bransje, frivillige og private organisasjoner og enes om tiltak og budskap. Helse- og omsorgstjenesten vil være en spesielt viktig aktør i dette arbeidet.
Tydeligere saltmerking på trappene
For at forbrukerne skal kunne redusere saltinntaket er bedre merking av salt nødvendig. I dag er merking av saltinnhold frivillig. I desember 2014 innføres Matinformasjonsforordningen. Den innebærer at alle matvarer med en ernærings-eller helsepåstand skal ha saltdeklarasjon. Innen desember 2016 skal alle matvarer merkes med saltinnhold.
Internasjonal satsing
Både i WHO og EU er salt høyt på dagsorden. Verdens helseforsamling (WHA) fattet i mai 2012 vedtak om å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer med 25 % innen 2025. Norge ga tilslutning til denne globale målsetningen, som også innebærer en målsetting om en reduksjon av saltinntak på 30 prosent. WHO arbeider også for at saltinntaket skal reduseres med 30 prosent på verdensbasis for å forbygge hjertekarsykdommer, slag og tidlig død.
Ikke-smittsomme sykdommer er definert som hjerte- og karsykdommer, kreft, kroniske lungesykdommer og diabetes. På verdensbasis er disse sykdomsgruppene årsak til to tredeler av alle dødsfall og til hvert fjerde dødsfall blant dem under 60 år.
Hjelpemidler
Både
matvaretabellen og
matoppskrift.no bruker og beregner saltinnhold på ingredienser og oppskrifter.
På begge nettstedene finner en flere muligheter for å få oversikt over sitt salt inntak.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2928