Slik vurderer du kvalitet på frukt- og grønt


Oppdatertdato: 2010-02-20 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Salat, tomat, brokkoli, bananer, druer og appelsiner er butikkenes problemprodukter når det gjelder kvalitet. Derfor bør du sjekke ekstra nøye når du kjøper slike varer. Her får du tips til hva du skal se etter.

Salat skal være hel og saftspent. Salaten skal være sortstypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder, som skal være kuttet like nedenfor bladfestene. Råte, mugg, kuldeskade eller insektangrep skal ikke forekomme.

Brokkoli skal være fast i konsistensen og ha friskt grønt utseende. Den skal ha sprø, saftige stilker og blader. Knoppene skal være lukket, uten synlige gule blomster eller misfarging.

Tomater skal være hele, rene og fri for fremmed lukt eller smak. De skal være sortstypiske av form og utseende. Skallet skal være stramt og skinnende, uansett i hvilken modningsgrad tomaten er. Den skal ikke ha bløte flekker eller ”grønn skulder”, som vil si grønnfarge fra stilkfestet og et stykke nedover tomaten.

Blomkål. Blomkålhodet skal være fast, tett og sprøtt. Fargen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging. Blomkål må behandles forsiktig, ellers får den lett mørke flekker.

Agurk skal være mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke sterkt bøyd. Den skal være fri for prikker og bløte flekker.

Banan modnes frem her i landet og kan ha ulik modningsgrad etter ønske fra kundene. Banan skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller andre skader i skallet. Modningsgraden i kartongen bør være noenlunde jevn.

Druer skal være hele, faste og rene uten støtskade eller sprekker. De skal være saftig og sitte fast på stilken.

Appelsiner skal være friske og ha jevn farge uten grønne flekker. Fruktkjøttet skal virke fast uten tegn til bløte flekker. Appelsin skal være saftig og velsmakende, ha et skall som løsner lett og inneholde få steiner.

Epler skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det skal være helt blankt, ha stilken på og være uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Farge og fasong skal være typisk for sorten, og størrelsen i kassen skal være jevn.

Pærer skal være faste i konsistensen og fri for støtskader. De skal være hele, ha stilken på, og ikke ha tegn til innskrumpning eller mørke flekker i skallet. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkingssted. Form, farge og smak skal være typisk for sorten, og størrelsen i kassen skal være jevn.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:764
Slanking.Kjøttkaker.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.