Oppdatertdato:
2009-07-16
Tema:
GrillingForfatter:
Kjell M. Kaasa
Utgiver:Matoppskrift.noFørst Utgitt:
2009-07-16
Oslo (NW): Mange er redde for bruk av gass, men tar likevel lett på sikkerheten, viser en ny undersøkelse. Her ser du hvor mye sprengkraft det er selv i en liten propanboks.
15 prosent føler ubehag eller er litt redde i nærheten av installert gass, som gassgrill og gasskomfyr. Samtidig svarer 28 prosent at de ikke utfører vedlikehold, i en undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.
– Gass er førsteklasses å bruke, men må brukes med vett og forstand. Det er et paradoks at så mange tar lett på vedlikeholdet når samtidig en så stor andel sier at de ikke føler seg trygge i nærheten av gass, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.
En betydelig høyere andel av kvinner enn menn oppgir at de ikke liker å oppholde seg i nærheten av gass, hver femte kvinne, mot bare hver tiende mann.
Voldsom kraft
På If Sikkerhetssenter i Hobøl får kursdeltakerne se hvor mye kraft det er i propangass. En gassboks på 190 gram (en sånn du for eksempel bruker til primus på tur) går i lufta med et kjempesmell når den utsettes for sterk varme.
– Når denne relativt lille boksen eksploderer, er trykket stort nok til å flytte kjellerveggene dine dersom du har lagret boksen ulovlig der. Propangass utvider seg 250 ganger når den eksplodere, sier fagsjef Ronny Tande ved If Sikkerhetssenter.
Gassbeholderen du bruker til grillen er mer enn dobbelt så stor, som regel 450 gram.
Det er ulovlig å lagre gass i kjelleren og på loftet, selv om mange gjør det. Hver tiende gasskolbe til grill eller terrassevarmer oppbevares ulovlig, viste en If-undersøkelse fra før jul.
– Tenk deg hvis det begynner å brenne i et borettslag, der beboerne har lagret gass inne i leilighetene sine. Gass skal oppbevares på verandaen, i garasjen eller i en utendørs bod, ikke på loft eller i kjeller, sier Tande.
I en boenhet er lov å lagre maksimalt 55 liter gass (litt over to 11-kilos flasker). I en garasje, utvendig bod, båthus eller lignende, er grensen 90 liter.
Husk å bøye
Det blir stadig vanligere å grille med gass. Hver tredje nordmann har en gassgrill stående ute.
En sjekk om utstyret er i orden er ganske fort gjort.
– Ta en bøyetest på slangen, for å sjekke at den ikke er blitt gammel og sprø. Bytt slange annethvert år, så er du sikker, sier Tande.
En lekkasjetest kan gjøres ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Bobler betyr utett.
Fett brenner godt, derfor bør du være særlig nøye med å rengjøre fettoppsamleren under grillen. Av samme grunn bør gassbeholderen ikke stå rett under grillen, men ved siden av.
– Skulle skaden skje, at du får en lekkasje og gassen antennes, er det aller beste rådet å rett og slett stenge av gassen. Det er ikke fare for at gassbeholderen eksploderer, og ved å kaste på vann eller slukke med pulver risikerer du bare at brennende fett sprer seg, sier Ronny Tande ved If Sikkerhetssenter.
GASSVETTREGLENE:
1) Propanbeholderne må aldri plasseres under terrengnivå, for eksempel i kjellerrom. Husk at propan i gassform er tyngre enn luft.
2) Propanbeholdere skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme.
3) Vær på vakt mot propanlekkasjer. Gass som lekker ut kan gjøre lufta eksplosjonsfarlig og kan antennes av for eksempel åpen ild, glødende tobakk eller elektrisk gnist.
4) Finn eventuelle lekkasjer snarest mulig ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Når gasstrykket settes på vil såpebobler danne seg på lekkasjestedet.
5) Bruk kun slanger for LPG/propan. Sprukne eller defekte slanger må skiftes straks. Største lovlige slangelengde er 1,5 meter. Bruk slangeklemmer.
6) Hold alltid en tent fyrstikk klar når apparatkranen åpnes. Steng for gassen ved beholderen når anlegget ikke er i bruk, og husk å koble fra regulatoren ved lengre tids fravær.
7) Steng for gassen ved beholderen og bring om mulig beholderen til et trygt sted dersom det oppstår brann.
8) Hold alltid apparat og beholder i god stand, men prøv ikke selv å reparere skader eller defekter som oppstår. La propanforhandler gjøre kontroll og eventuell overhaling av apparat og anlegg med jevne mellomrom.
9) Studer monterings- og bruksanvisning nøye før apparat og anlegg tas i bruk. Spør forhandleren dersom det er noe du er i tvil om.
(Utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sammen med gasselskapene.)
Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.