Fylkesmannen i Østfold startet i 2011 prosjektet ”Smaalensgås, lokal mat i Østfold” i samarbeid med Norsk Genressurssenter. Prosjektet skulle jobbe med informasjon til nye produsenter, og det var et ønske om at gås kunne bli tilleggsnæring for bønder i Østfold. Det ble holdt informasjonsmøte om Smaalensgås vinteren 2012 og våren 2013 mottok fire gårder til sammen 160 daggamle kyllinger for fremfôring til slakt. Gårdene var Taraldrud i Rødenes, Skulberg i Spydeberg, Skaugen i Råde og Manstad i Fredrikstad. Kalnes videregående skole mottok våren 2012 en del voksne gjess for å opparbeide en livdyrbesetning.
Kyllingene ble fôret frem innendørs de første ukene frem til de var vanntette og kunne slippes på beite. Gjessene har i hovedsak nyttegjort seg av gress, med supplerende korn og kraftfor de siste ukene før slakt 31.oktober. Det ble slaktet totalt 80 gjess fra de fire gårdene. Gjennomsnittsvekt og kvalitet lå over forventningene basert på tilgjengelig litteratur om hold av Smaalensgås. Gjessene ble solgt til blant annet Vertshuset Curtisen, Støtvig Hotell, Refsnes Gods og Bakker Gjestegård. Tilbakemeldingene på produktet har vært svært gode.
Gårdene leverte tilsammen 31 rasetypiske gjess til Kalnes videregående skole for å supplere livdyrbesetningen.
Prosjektet ble avsluttet 31.12.2013, men de fire gårdene fortsetter samarbeidet. De vil danne et AS som skal stå for produksjon, salg og markedsføring av Smaalensgås. Samarbeidet videre med Kalnes vil bestå i at de produserer kyllinger til de fire gårdene.
Det blir spennende å følge produktet videre; et lokalt produkt med historie fra fylket og en bærekraftig produksjonsform.
”Den beste måten å ta vare på en rase, er å bruke den”.
Se også
www.facebook.com/smaalensgasa
Gås var et vanlig syn på norske gårder på tidlig 1900-tallet. I Østfold, som frem til 1918 het Smaalenenes Amt, var gåseavlen betydelig på denne tiden. Smaalensgås var den store rasen med tanke på antall dyr, og det fantes en egen avlsstasjon i Eidsberg. I dag er det i underkant av 200 individer igjen på landsbasis og Smaalensgåsa er nå en nasjonal bevaringsverdig rase. Per Stenseth i Vestfold har landets eneste bevaringsbesetning.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2833