Smak og nyt julens gode gaver


Oppdatertdato: 2011-12-11 Tema: Godteri Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Dansukker Kilder: Dansukker


Julen står for tur med mye samvær med slekt og venner. Det er mange gløggfester, adventshelger og julefester å se frem til. Dekk på til fest og moro. Overrask med hjemmelagde sjokoladekarameller du kan gi bort. La årets jul bli en jul med gode gaver i smakens, luktens og julekryddernes tegn.
By på eksklusiv julekaffe med små biter av sirups pærer – spennende og overraskende godt! Duften av dampende kaffe, krydret med kardemomme og koriander, varmen av gammeldansk og den piskede fløten på toppen.
La duften av små, søte, nybakte overraskelsesboller fylle hele huset. Med perlesukker på, i fargeglade muffinsformer og med deilig fyll, kan det bare bli suksess blant store og små gjester.
Lag din egen konfekt til å gi bort i fine esker når du skal i selskap eller på gløggfest. En eske med hjemmelagde sjokoladekarameller i glitrende papir er vakkert, lekkert og verdsatt.
Appelsinsalat med sirupsfløte og pepperkake er et ferskt og oppfriskende alternativ til riskremen – en fargerik, frisk og festlig avslutning på julemiddagen.
Så, julepynt hjemmet, tenn julestjernene og adventslysene. Be barn, slekt og venner på en jul fylt av stemning og lukter, med gode overraskelser både hjemme - og når du er bedt bort.

La deg inspirere!
Forslag til oppskrifter:

Julekaffe

4 porsjoner

2 pærer
1 ½ dl Dansukker Brun Farin
6 ss filtermalt kaffe
2 krm malt kardemomme
2 krm malt koriander
8 dl vann
4 ss Gammel Dansk
1 dl kremfløte
2 ss Dansukker Lys sirup

Skrell pærene, del dem i to og ta ut kjernehuset.
Del dem i biter, ca. 1 x 1 cm. Bland pærebiter og brun farin i en kjele, og kok bitene myke. Fordel i 4 glass. Ha kaffe og krydder i et kaffefilter, og brygg kaffen. Pisk fløten stiv. Hell 2 cl Gammel Dansk i hvert glass, og hell deretter i kaffen. Ha til slutt på en klatt pisket krem. Spre sirup over.

Overraskelsesboller

30 stk

200 g smør
½ dl melk
50 g gjær
½ g safran
1 ts salt
1 ½ dl Dansukker Sukker
ca. 16 dl hvetemel

Fyll:
150 g smør
2 dl Dansukker Brun Farin

Pensling:
Egg
Dansukker Perlesukker

Smelt smør, og bland det med melken. Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett melk og smeltet smør. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett safran, salt og sukker. Arbeid inn melet, litt om gangen, til du har jevn og smidig deig. La heve under klede i 30 minutter.

Bland sammen smør og brunt sukker til fyllet. Legg deigen på melet bakebord, og form to pølser som deles i 30 biter. Klapp bitene litt ut. Fordel fyllet på deigemnene. Knip igjen emnene til glatte boller. Legg bollene på plate med bakepapir, og la heve under klede i 30 minutter. Sett ovnen på 225 °C. Pensle med sammenvispet egg. Strø på perlesukker. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter. Smaker best lunkne med et glass iskald melk til.

Sjokoladekarameller

ca. 40 stk

100 g smør
½ dl kakao?
2 dl kremfløte?
3 dl Dansukker Demerarasukker?
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
100 g mørk sjokolade

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele, og kok opp. La småkoke til temperaturen er 125 °C. Rør av og til. Det er enklest å bruke et steketermometer, men det går også an å teste ved å dryppe litt av karamellmassen i et glass kaldt vann: Hvis den blir en rund, halvmyk karamell, er den klar. Det tar ca. 30–40 minutter før massen får riktig temperatur. Hell karamellmassen i en form med bakepapir, og la den stivne. Del karamellen i passe store biter. Smelt sjokoladen over vannbad, og dypp hver av bitene i sjokoladen. Legges på rist for å stivne. Pakk eventuelt inn karamellene i pent papir.

Likørtrøffel

2 dl kremfløte
50 g smør
300 g mørk sjokolade
½ dl Dansukker Melis
1 ss likør f.eks. Cointreau
2 ss Dansukker Melis med sjokoladesmak
eller Dansukker Melis tilsatt litt kakao
50 g revet mørk sjokolade

Ha fløte og smør i en kjele, og kok opp. Bryt sjokoladen i små biter, og legg dem i den varme fløteblandingen. Rør til sjokoladen har smeltet. Bland i melis og likør. Sett i kjøleskap et par timer. Bland melis og revet sjokolade på en asjett. Rull kuler av trøffelen, og vend dem i sjokoladeblandingen. Oppbevares kaldt i boks med lokk.

Appelsinsalat med sirupsfløte og pepperkake

4 porsjoner

4 store appelsiner
3 dl vann
1 dl Dansukker Melis
2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
1 ½ dl kremfløte
4 pepperkaker
1 ss Dansukker Lys Sirup

Skrell appelsinene, og skjær dem i skiver. Bland vann, melis og vaniljesukker i en kjele, og kok opp. Legg i appelsinskivene, og ta kjelen fra platen. Legg på lokk og la stå til alt er kaldt. Fordel appelsinskivene i skåler eller på asjetter.
Pisk fløten stiv. Legg en klatt krem på appelsinene, og knus og strø pepperkakene over. Spre litt sirup over. Spises umiddelbart.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2033Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.