Smaken av Sør Afrika


Oppdatertdato: 2008-04-25 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mari Svenningsen


27. april er Sør-Afrikas nasjonaldag. Da skal det feires at det er 14 år siden det forhatte raseskillet ble avskaffet. En av de tingene som forener Sør-Afrikas mange folkegrupper er lidenskapen for kjøtt. Sør-Afrika har, som så mange av sine naboland på kontinentet, vært gjennom en til tider grufull historie etter at de første koloniherrene gikk i land en gang på 1600-tallet. Og kanskje er historien en av grunnene til at når sørafrikanerne først skal feire, så gjøres det skikkelig. 27. april er dagen da rytmene er raskere og grytene fullere enn på noen andre dager.

Den sørafrikanske nasjonaldagen gir oss nordmenn muligheten til å feire venner på et annet kontinent, og er samtidig et påskudd til å øke kunnskapen om et annet kjøkken. Sørafrikanerne verdsetter mange av de samme råvarene som oss, og ingrediensene er ikke nødvendigvis så vanskelige å få tak i, forteller Thomas Tangen, informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt.

Den store gryte

Landet helt sør i Afrika er i seg selv en liten verden i miniatyr. Det består av folkeslag fra flere av verdens kontinenter, og både mørk- og lyshudede lever om hverandre.

Det er vanskelig å snakke om ett spesielt sørafrikansk kjøkken. Den store variasjonen blant menneskegrupper reflekteres også i kjøkkenet. Men er det en ting hvite og svarte har til felles, så er det forkjærligheten for kjøtt. Det spises mye og ofte, sier Magnus Bjørnsen, nestleder i Fellesrådet for Afrika. Han har selv bodd og jobbet i Sør-Afrika.
Bjørnsen forteller at rettene varierer mye etter hvor i landet man befinner seg og hvilke mennesker man omgir seg med. Blant de svarte, som i dag utgjør om lag tre fjerdedeler av befolkningen på 45 millioner mennesker, er store gryter ofte å se på bordet ved middagstider.

Gryteretter er svært vanlig i denne delen av befolkningen. Da er ofte okse-, gris- eller lammekjøtt hovedingrediensen. I tillegg spiser de ofte maismelgrøt ved siden av, sier Bjørnsen.

Gryende optimisme

I 1994, mens nordmenn levde i lykkerus etter de beste olympiske vinterlekene verden noen gang hadde sett, og menn som Dæhlie, Alsgaard, Koss og Kjus var større enn de fleste, ble en annen mann hyllet for helt andre bragder. 27. april 1994 var nemlig dagen da Nelson Mandela vant Sør-Afrikas første frie valg. I dag, 12 år senere har landet fremdeles store utfordringer foran seg.

Apartheid var et helt forferdelig system og det har selvfølgelig vært stor framgang etter at det ble avskaffet. Likevel sliter sørafrikanerne med de samme utfordringer som vi ser i resten av verden, nemlig at forskjellen mellom fattig og rik stadig øker. Men vi kan likevel skimte en betinget optimisme i landet, sier Bjørnsen.

I Sør-Afrika har matkulturen blitt inspirert fra forskjellige kulturer som har bosatt seg der gjennom årenes lange løp. De bruker mye poteter, samtidig som de bruker mye indisk mat, særlig karri. Her er en tradisjonell smaksrik suppe fra Sør-Afrika, der du ser hvordan matkulturen i Sør-Afrika har blandet seg sammen til sin egen kultur.

Beef Curry Soup fra Sør-Afrika

4 porsjoner

500 g bog av storfe (grytekjøtt)
2 stk. hakket løk
1 ss margarin
1 ½ l oksekraft
2 ss karri
2 stk. laurbærblad
2 stk. potet , skivede
2 ss hvitvinseddik
2 ts salt

1. Stek kjøttet i en gryte med løk og margarin.
2. Hell over kraften og tilsett karri og laurbærblad. La det småkoke i 30 minutter.
3. Tilsett potetene, eddik og salt. La det trekke i 45 minutter til 1 time, til kjøttet er mørt.

I Sør-Afrika bruker de mye indisk mat, særlig karri. Her har de egne spesialiteter som Bunny Chow, som består av en uthult loff fylt med karri. Grilling er også stort i Sør-Afrika. Da går det mest i kjøtt, krydrede pølser og mais. Ofte serverer de en type maisgrøt ved siden av, en gammel Sør-Afrikansk tradisjonrett. En annen favoritt blant Sør-Afrikanerne er biltong, en form for tørket storfekjøtt. Dette spises ofte som snacks på store sportsbegivenheter.

Biltong (Sør afrikansk tørket kjøtt)

1,2 kg godt storfekjøtt

Krydderblanding
56 g fint salt (Noen foretrekker grovt)
0,12 dl brunt sukker
2,5 ml bikarbonat av soda
Litt salpeter (Valgfritt) ca 1 ml
1,25 ml grovmalt pepper
12,5 ml grovmalt koriander frø

Marinade
1.5 kopper rød, hvit eller eple eddik blandet med
100 ml Worcestershire saus.

Kutt kjøttet i strimler på ca 1 cm tykkelse på langs av trevler. Legges i en bolle med eddikblandingen i ca 30 minutter.
Bland alt det tørre sammen til krydderblandingen i en bolle. Ta opp kjøtttet fra eddiken og legg det i krydderblandingen. Bland godt og la det stå i ca 3 timer.
Ta opp og legg tilbake i eddikblandingen. Ta opp og pensle med eddik slik at det ikke er noe salt på kjøttet. Press ut så mye saft du klarer med hendene og heng kjøttet til tørking på en luftig plass til det er ferdig. Ikke heng i solen.
Det skal henges til det er hardt på utsiden og litt mykt inni.

Tips: Det kan brukes rødvin i eddikblandingen for smakens sin skyld. Man kan og rulle kjøttet i en blanding av 1 del malt pepper og 3 deler malt koriander før det henges til tørk.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1314Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.