
-Smakens uke gir voksne og barn en mulighet til å utforske smakenes mangeartede verden. Utforsking av smak og mer kunnskap om råvarer vil bidra til forsterket matglede og gi oss et bedre grunnlag for å sette ord på smaksopplevelser, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.
Smakens uke er årlig begivenhet i mange land. I det sjette arrangementet i Norge, deltar Fiskeri- og kystdepartementet og Eksportutvalget for fisk for første gang. Formålet er å løfte fram sjømat som en naturlig del av Smakens uke.
Smakens uke arrangeres 31. oktober til 6. november av Fiskeri- og kystdepartementet og Landbruks- og matdepartementet, i samarbeid med opplysningskontorene i landbruket, Eksportutvalget for fisk, Nofima Mat og Norges Kokkemesteres Landsforening med flere. Hensikten med uken er å øke barns og voksnes bevissthet rundt matkvalitet og matglede på skoler og i bedrifters kantiner.
Praktisk informasjon
Med smak på timeplanen
Opplysningskontorene i landbruket tilbyr et eget undervisningsopplegg for 6.-klassetrinnet som kan benyttes under Smakens uke. I 2010 var det rundt 300 aktivt skoler som aktivt gjennomførte ulike smaksforsøk med elevene. Målet for 2011 er å gjøre opplegget enda mer kjent og mer brukt:
Til lærere på 6.-klassetrinnet
Hold av 3 timer i uke 44. Da arrangeres nemlig smakens uke for 6. gang i Norge. Blant aktivitetene under Smakens uke, håper vi at undervisningsopplegget mmm…med SMAK på timeplanen vil bli en morsom og lærerik prosess for dine elever på 6. trinn!
I undervisningsopplegget står smaken i fokus og elevene får lære å kjenne de ulike smakene, ved å:
• Dette vil Utfordre elevene til å bruke sansene sine og “oppdage” smakssansen på nytt
• Bevisstgjøre elevene på hva som påvirker smaksopplevelsen
• La elevene få trene seg på å beskrive smak med ord
• Utvikle elevenes matglede
• Meld på din klasse og gjennomfør undervisningsopplegget. Ved registrering blir du automatisk med i trekningen av 5 blendere.
Meld deg på her
Nytt i år er et utvidet elektronisk undervisningsopplegg. Det har blitt laget en powerpointpresentasjon og en quiz. Quizen kan enten printes ut eller gjennomføres elektronisk.
Last ned powerpointpresentasjon:
Bokmål og
Nynorsk
Last ned/gjennomfør quiz
I tillegg har vi revidert undervisningsmateriellet og fått opplegget i utskriftsvennlig format
Last ned utskriftsvennlig (sort/hvitt format):
Bokmål og
Nynorsk
Har du spørsmål kontakt Aud Marit Eriksen, Prosjektleder for Smakens uke 2011 ved Opplysningskontorene i Landbruket, tlf: 93230612.
Kantineprosjektet
Det er mulig å spre mye matglede i kantiner. Derfor gjennomfører Norges Kokkemesteres Landsforening et eget prosjekt for å gjøre kantinebrukere mer oppmerksomme på smak og smaksopplevelser.
Bevissthet om smak
Bevissthet rundt matglede og smak er formålet med Smakens uke. I løpet av uken introduseres de fem grunnsmakene.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2257