Smakens uke for barn og voksne


Oppdatertdato: 2011-09-09 Tema: Barnemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: LMD


-Smakens uke gir voksne og barn en mulighet til å utforske smakenes mangeartede verden. Utforsking av smak og mer kunnskap om råvarer vil bidra til forsterket matglede og gi oss et bedre grunnlag for å sette ord på smaksopplevelser, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.
Smakens uke er årlig begivenhet i mange land. I det sjette arrangementet i Norge, deltar Fiskeri- og kystdepartementet og Eksportutvalget for fisk for første gang. Formålet er å løfte fram sjømat som en naturlig del av Smakens uke.
Smakens uke arrangeres 31. oktober til 6. november av Fiskeri- og kystdepartementet og Landbruks- og matdepartementet, i samarbeid med opplysningskontorene i landbruket, Eksportutvalget for fisk, Nofima Mat og Norges Kokkemesteres Landsforening med flere. Hensikten med uken er å øke barns og voksnes bevissthet rundt matkvalitet og matglede på skoler og i bedrifters kantiner.

Praktisk informasjon

Med smak på timeplanen Opplysningskontorene i landbruket tilbyr et eget undervisningsopplegg for 6.-klassetrinnet som kan benyttes under Smakens uke. I 2010 var det rundt 300 aktivt skoler som aktivt gjennomførte ulike smaksforsøk med elevene. Målet for 2011 er å gjøre opplegget enda mer kjent og mer brukt:

Til lærere på 6.-klassetrinnet

Hold av 3 timer i uke 44. Da arrangeres nemlig smakens uke for 6. gang i Norge. Blant aktivitetene under Smakens uke, håper vi at undervisningsopplegget mmm…med SMAK på timeplanen vil bli en morsom og lærerik prosess for dine elever på 6. trinn!
I undervisningsopplegget står smaken i fokus og elevene får lære å kjenne de ulike smakene, ved å:

• Dette vil Utfordre elevene til å bruke sansene sine og “oppdage” smakssansen på nytt
• Bevisstgjøre elevene på hva som påvirker smaksopplevelsen
• La elevene få trene seg på å beskrive smak med ord
• Utvikle elevenes matglede
• Meld på din klasse og gjennomfør undervisningsopplegget. Ved registrering blir du automatisk med i trekningen av 5 blendere.

Meld deg på her

Nytt i år er et utvidet elektronisk undervisningsopplegg. Det har blitt laget en powerpointpresentasjon og en quiz. Quizen kan enten printes ut eller gjennomføres elektronisk.

Last ned powerpointpresentasjon:
Bokmål og Nynorsk

Last ned/gjennomfør quiz
I tillegg har vi revidert undervisningsmateriellet og fått opplegget i utskriftsvennlig format
Last ned utskriftsvennlig (sort/hvitt format): Bokmål
og Nynorsk

Har du spørsmål kontakt Aud Marit Eriksen, Prosjektleder for Smakens uke 2011 ved Opplysningskontorene i Landbruket, tlf: 93230612.

Kantineprosjektet

Det er mulig å spre mye matglede i kantiner. Derfor gjennomfører Norges Kokkemesteres Landsforening et eget prosjekt for å gjøre kantinebrukere mer oppmerksomme på smak og smaksopplevelser.

Bevissthet om smak

Bevissthet rundt matglede og smak er formålet med Smakens uke. I løpet av uken introduseres de fem grunnsmakene.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2257
Norsk mat.Selskapsmat.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.