Duften av nybakte julekaker, trolldommen som skjer når ingredienser møter hverandre, gleden over å se velsmakende resultater. Da er det jul!
Julebaksten trenger slett ikke å være stress. Det er ingen som krever de berømte sju slag, og det trenger slett ikke å være de tradisjonelle kakene som skal bakes. Hva med myke brownies, spennende italienske biscotti eller havremakroner med godt krydder?
Julen er en fest for oss alle, en tid til å samles og gledes over hverandres selskap. La julegavene være et utrykk for din lyst til å glede andre. Lag små fine poser og esker, fyll dem med deilige kaker, og den perfekte gaven er klar.
Ingenting er hyggeligere enn å gi bort gaver som er hjemmelaget. At gavene i tillegg er spiselige gjør at det blir ekstra stas. Gøy å gi bort - gøy å få.
Biscotti
20 stk
35 g mandler
45 g tørket aprikos
100 g smør
85 g sukker
2 stk. egg
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
Hakk mandler og aprikoser grovt. Skjær smøret i tynne skiver. Rør smør og sukker luftig i en skål. Tilsett 1 egg av gangen. Tilsett de øvrige ingrediensene. Bland alt sammen til en deig. Form tre stenger på en bakeplate med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen i ca 10 minutter ved 200 grader. Skjær stengene i ca. 3 cm store stykker. La dem stå sammen, og stek stengene i 8 minutter til. Også dette ved 200 grader.
Oppbevar biscottiene i en lufttett kakeboks.
Gaffelkaker
40 stk
12 dl hvetemel
4 dl sukker
500 g smør
1 stk. egg
Bland mel, sukker, smør i små terninger og egget til en smidig deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.
Bland gjerne deigen med ½ til 1 dl finhakkede rosiner. Trill deigen til små kuler. Legg dem på en smurt plate. Trykk kakene ned med en gaffel, slik at de får et in mønster. Smør kakene med litt smeltet smør, og strø over med perlesukker.
Stek kakene midt i ovnen ved 175 grader i ca 10 minutter.
Konjakksnitter
50 stk
12 dl hvetemel
4 dl sukker
500 g smør
1 stk. egg
1 ss konjakk
Bland mel, sukker, smør i små terninger og egget til en smidig deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.
Bland inn konjakken. Trill deigen til tommelfingertykke pølser. Skjær pølsene i små kaker. Stek kakene midt i ovnen ved 175 grader i ca 10 minutter.
Sjokoladekjeks med marsipan
36 stk
200 g mykt smør
2 ½ dl brunt sukker
1 stk. egg
6 dl hvetemel
4 ss kakaopulver
200 g marsipan
120 g lys kokesjokolade
Forvarm ovnen til 190 grader. Smør to stekebrett.
Rør smør og sukker hvitt i en bolle. Tilsett egget og pisk blandingen sammen.
Sikt mel og kakao i røren. Bland deigen sammen med en treskje, og deretter med rene hender. Elt sammen til en løs deig.
Kjevle ut ca halvparten av deigen på en lett melstrødd arbeidsplate. Tykkelsen skal være ca 5 med mer. (Tenk pepperkaker)
Bruk en 5 cm stor utstikker. Et lite glass kan også gjøre nytten. Stikk ut rundinger og kjevle ut deigen etter behov inntil du har ca 36 rundinger.
Del marsipanen i 36 like store biter,
Trill marsipanbitene til kuler, trykk dem lett flate og legg èn på hver deigrunding.
Kjevl ut resten av deigen, stikk ut flere rundinger og legg dem på marsipanen. Trykk deigen godt langs kanten.
Stek småkakene i ca 10 minutter eller inntil de har hevet seg og begynner å sprekke i overflaten. Avkjøles på stekebrettet i noen minutter og avkjøles videre på rist.
Smelt sjokoladen over vannbad. Ha den i en sprøytepose, og sprøyt raskt et mønster på kakene.
Brownies med sjokoladeglasur
20 stk
250 g smør
150 g mørk, ca 50 % kakao sjokolade
4 stk. egg
250 g sukker
150 g hvetemel
3 ss kakaopulver
200 g pecannøtter
250 g mørk sjokolade
Smelt smøret sammen med sjokoladen i en gryte og la det avkjøles. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland mel, kakao og nøtter sammen og bland det forsiktig i eggedosisen. Bland inn den avkjølte sjokoladeblandingen. Hell deigen i en smurt firkantet form (ca. 20 x 30 cm) og bak den midt i ovnen i ca 35 minutter på 175 grader. Avkjøl kaken, og skjær den i firkanter.
Smelt 250 fram sjokolade over et vannbad, og dypp kakene i sjokoladen. La dem tørke på en rist. Pynt gjerne med nøtter.
Havremakroner
30 stk
200 g smør
250 g sukker
1 dl melk
250 g hvetemel
1 ts malt kanel
½ ts malt nellik
3 ts hornsalt
250 g havregryn
Rør smør og sukker hvitt. Bland i melk og mel blandet krydder og hornsalt. Ha i havregrynene til slutt.
Sett deigen med to teskjeer på smurte plater. Stek kakene gylne ved 180 grader.
Avkjøles på rist.
Sjokoladetrøffel
20 stk
200 g mørk sjokolade
1 ½ dl kremfløte
100 g melis
5 ss kaffe
5 ss kakaopulver
Sjokoladen hakkes fint og legges i en skål sammen med melis. Kok opp kremfløten i en kjele, og hell fløten over sjokoladen. Den skal helles forsiktig ned i midten mens det røres i små bevegelser i midten.
For raske bevegelser vil avkjøle sjokoladen, og røren vil klumpe seg.
Tilsett kaffe, eller annen smak etter ønske, og bland alt forsiktig sammen. Avkjøl røren i kjøleskapet. Etter noen timer kan massen formes til små kuler, og disse kan overtrekkes med sjokolade og/eller trilles i kakaopulver.
Disse er også rullet som små stenger og trillet i mandel. Oppbevar og server dem kjølige.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:970