Smaksett brødet


Oppdatertdato: 2009-11-17 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Opplysningskontoret for brød og korn, Studio Dreyer Hensley, Nadin Martinuzzi


Smak står på timeplanen for mange av landets 6. trinnselever i uke 45. Ideen til Smakens uke er hentet fra Frankrike, formålet er å gjøre oss mer bevisste rundt det vi spiser. Bruk uken aktivt til å fokusere på smaker du allerede kjenner, og til å prøve ut nye. Det er mye spennende en kan gjøre for å smaksette brød. Hva med å helle litt av rødvinen i brøddeigen? Bytt ut deigvæsken eller tilsett krydder, urter, frø, nøtter, ost eller andre gode råvarer. La fantasien sette grenser!

Rødvinsbrød

Ingredienser:
½ flaske (3,75 dl) rødvin
250 g valnøttkjerner
1 ¼ dl vann
650 g hvetemel
100 g sammalt rug, fin
2 ts havsalt
½ pk gjær

Fremgangsmåte:
Bløtlegg valnøttene og rødvinen i en bolle. Dekk til bollen med plast, og la nøttene stå og trekke til neste dag. Sil så vinen fra nøttene og bruk den som væske i deigen.

Varm væsken til det er fingervarmt, 37 °C. Bland alle ingrediensene bortsett fra 1 dl vann og nøttene. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk ett er hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett nøttene, og bland dem inn i deigen på sakte fart til de er jevnt fordelt.

Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve i ca. 1 ½–2 timer.

Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 14 like store emner. Form til boller. Sett bollene tett sammen, gjerne formet som en drueklase på en stekeplate med bakepapir. Dekk brødene med klede, og la dem heve til dobbel størrelse.

Stek brødene i midten av ovnen ved ca. 220 °C i 20–30 minutt er til de har rødbrun skorpe. Avkjøles på rist.

Øllebrød

12 porsjoner

Ingredienser:
150 g hvete, helkorn
4 dl vann

5 dl øl
30 g honning
½ pk gjær
500 g hvetemel
250 g sammalt hvete, fin
250 g sammalt rug, grov
20 g salt

Topp:
3 ss olivenolje
2 ts flaksalt
1 ts grovkvernet pepper
1 ts malt spisskummen

Fremgangsmåte:
Gir en langpanne, ca.12 stk.

Legg helkornene i kaldt vann natten over eller i kokende vann i 2 timer før baking. Hell av eventuelt overflødig vann. Varm ølet til det er fingervarmt, 37 °C, og bland i honningen og gjæren. Bland resten av ingrediensene i en bakebolle og tilsett gjærblandingen. Elt deigen for hånd eller i en kjøkkenmaskin til den blir smidig. Deigen skal ikke være for fast. Dekk bollen med plast, og la den stå til heving i ca. 1 time.

Slå deigen sammen, og legg i en langpanne med bakepapir. Dekk langpannen med kjøkkenhåndkle og/eller plast. La den heve til dobbel størrelse i ca. 30-40 minutter.

Pensle olivenolje på toppen av deigen og strø over flaksalt, pepper og spisskummin.

Stek langpannebrødet nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.

Tomat- og valnøttbrød

Ingredienser:
Dag 1:
1 l vann
½ dl appelsinjuice
1 ½ kg siktet speltmel

Dag 2:
2 ts salt
1 pk tørrgjær
5 ss tomatpuré
200 g hakkede soltørkede tomater i olje
100 g hakkede valnøttkjerner

2 ss smeltet margarin til smøring av former
Fremgangsmåte:
3 brød i 2-liters former

Bland sammen ingrediensene til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete. Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer eller natten over.
Tilsett salt og gjær og elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Bland inn tomatpuré, hakkede soltørkede tomater og hakkede valnøtter. Dekk bakebollen med plast og la den stå i ca. 3 timer.

Del deigen i 3 like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2-litersformer. Dekk formene med plast, og la brødene heve i 30–60 minutter til de fyller formene.

Stek brødene på nederste rille ved på 225º i 30–40 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.

NachOst brød

Ingredienser:
2 ½ dl skummet kulturmelk
2 ½ dl vann
50 g gjær
1 dl olje
1 ts salt
250 g hvitost i terninger
50 g linfrø
300 g sammalt hvete, grov
150 g sammalt rug, fin
400 g hvetemel
60 g nachos chips (tacochips)
½ ss havsalt

Fremgangsmåte:
Varm opp vann og surmelk til det er fingervarmt, 37 oC. Smuldre gjæren og rør den ut i den lunkne væsken. Ha i resten av ingrediensene, utenom nachos, havsalt og ost. Kutt ost i terninger og elt dem inn til slutt. Elt deigen godt. Dryss eventuelt i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bollen med plast, og la den stå på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Form et rundt brød og legg det i en smurt kakeform eller en liten langpanne. Benytt en annen form hvis ønskelig. Skjær ruter i brødet, slik at brødet blir lett å bryte opp. Dekk formen med plast, og la den stå på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle brødet med vann. Knus nachos, og strø over brødet sammen med havsaltet.
Stek brødet midt i ovnen ved 200 oC i 30 - 40 minutter. Avkjøles på rist.

Byggfocaccia

Ingredienser:
4 ½ dl vann
450 g hvetemel
300 g byggmel
2 ts salt
1 pk tørrgjær
1 pk snøfrisk naturell

Topp:
ca. 1 ½ dl olivenolje
ca. 2 ts havsalt
ca. 12 stk sorte oliven
ca. 10 stk cherrytomat, rød
½ potte frisk basilikum

Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Bland og elt deigen forsiktig i 10 minutter, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok. Deigen vil være litt klissete. Dekk bakebollen til med plast, og la den stå lunt i en time.

Smør en stor langpanne med litt av oljen. Press deigen ut med fi ngrene slik at den dekker hele langpannen. Bruk fingrene til å lage groper i deigen. Smør olivenolje på toppen av deigen.

Strø salt, oliven, halve cherrytomater og basilikum på toppen. Dekk langpannen med kjøkkenhåndkle og/eller plast. Etterhev i ca. 40 minutter. Stek brødet midt i ovnen ved 225 °C i 15–20 minutter. Avkjøles i pannen på rist.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1759Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.