Smarte kostråd når du sykler til jobben


Oppdatertdato: 2011-06-01 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Er du blant dem som legger deg på to hjul så fort vinteren er over og varmegradene begynner å komme? For å gjøre sykkelturen så enkel som mulig, er det lurt å tenke på hva du spiser også. Husk at mat og drikke er den eneste bensinen kroppen vår går på!

Før trening

Om natten tappes kroppens glykogenlagre. Det er viktig å starte dagen med å spise karbohydrater før du tar sykkelen fatt på vei til jobb. Helt bør du spise et hovedmåltid 2-3 timer før trening, men det kan være vanskelig å få til tidlig på dagen. Da kan du i stedet spise et mindre måltid 0,5 – 1 time før du starter. Da kan du for eksempel spise kornblanding med melk og frukt/bær, yoghurt, fruktsalat med lettyoghurt eller en smoothie. Frukt, sportsbarer og juice er andre alternativer som egner som små måltider før trening, men som alene er litt for dårlig start på dagen. De egner seg bedre som et lite måltid før du skal sykle hjem igjen fra jobb.

Under trening

På sykkelturer som varer lengre enn en halv time, bør du drikke noe underveis. Dersom økten varer inntil en time, er det tilfredsstillende med vann som drikke. Dersom du trener lenger enn dette, bør du i tillegg få i deg karbohydrater underveis. Dette kan du enten få gjennom sportsdrikk eller tynn saft, eller ved å spise rosiner, godt modne bananer, sportsbar / -gele eller brødskiver med syltetøy eller honning.

Etter trening

Det er viktig å tilføre kroppen både karbohydrater og proteiner etter trening. Dette bidrar til at restitusjonsprosessen blir optimal, og at kroppen tåler større treningsbelastninger uten å få belastningsskader og sykdom. Kroppen er svært mottagelig for næringsstoffer rett etter trening, og det er smart å spise i løpet av en halvtime. Eksempler på mat du kan velge etter trening er brødskiver med banan, ost eller magert kjøttpålegg, yoghurt, sjokolade- eller jordbærmelk, godt modne bananer, fruktsalat med vaniljekesam eller lettyoghurt. Eller du kan lage din egen smoothie basert på yoghurt, bær eller frukt og væske i form av juice, melk eller et syrnet melkeprodukt, f.eks. Biola eller Cultura. I løpet av et par timer bør du spise et større måltid, med rikelig med både karbohydrater og proteiner.

Drikk nok!

Vet du at når du føler at du begynner å bli tørst, er du allerede dehydrert? Væskemangel reduserer prestasjonen din kraftig. For hver prosent av kroppsvekten du dehydreres reduseres prestasjonen din med 10 %. Dersom du lurer på om du drikker nok under trening, kan du veie deg rett før og rett etter en treningsøkt. Veier du mer enn 1 kg mindre etter treningen enn før, bør du drikke mer. I løpet av de to første timene etter en treningsøkt bør du drikke 150 % av væsketapet under trening.

Drikk hele tiden

I tillegg til at tørstfølelsen først melder seg etter at du har blitt dehydrert, vil inntak av væske tilfredsstille tørstfølelsen før hele væsketapet er erstattet. Kroppens signaler er dermed ikke noen god rettesnor når det gjelder væskeinntak, du må i stedet være bevisst på at du drikker nok selv. Ha derfor alltid en vannflaske med deg, på sykkelen, på kontorpulten og andre steder. Hver gang du fyller den opp kan du tenke på at nå går sykkelturen hjem litt lettere!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2160Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.