Smith Woodhouse LBV 1995


Oppdatertdato: 2008-12-18 Tema: Hetvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Portvin til biff

Ja, du leste riktig. Portvin egner seg ikke bare til dessert og kaker.

Vanligvis forbindes portvin med dessert. Men hvorfor ikke prøve den til hovedretten? Vi tok sjansen med en Smith Woodhouse LBV 1995 til et skikkelig mektig biffmåltid og ble ikke skuffet. Denne 95-årgangen er ikke så søt og mektig som portvin kan være og egner seg derfor ypperlig til blodig biff med kraftig tilbehør. Bruk gjerne en rund peppersaus, og litt søt, klissete chutney som tilbehør.

Til flere bruk

Når man skal velge vin til et måltid er det viktig med en riktig smaksbalanse, og vinen bør enten sammenfalle eller være en kontrast til maten som serveres. I dette tilfellet tar sødmen og krydderet i maten ned sødmen i vinen.

Det finnes mange ulike typer portvin og alle er gode til ulike formål. Smith Woodhouse LBV passer spesielt godt til blåskimmeloster- og mørke sjokoladedesserter, men er mild nok til å matche nevnte hovedrett. Vi valgte nettopp denne fordi den ikke er fullt så søt eller kostbar som mange andre portviner. Men skal du virkelig slå på stortromma kan du prøve en Vintage Port, gjerne en Graham’s Vintage 2003. Den er en dessert i seg selv og egner seg også godt til det meste av julens søtsaker. Alt fra tørket frukt til småkaker, men tåler så absolutt også en god pepperbiff.

Stolt historie

Portvin har røtter helt tilbake til 1600-tallet og er rødvin som er tilsatt brandy eller druebrennevin. Ved å tilsette brennevin i produksjonen stanser gjæringsprosessen og bidrar til et høyere sukker- og alkoholinnhold. Det er kun vin med druer fra øvre del av Douro-dalen i Portugal som kan ha ”Port” på etiketten og det er her det anerkjente portvinshuset Symington, som står bak både Graham's og Smith Woodhouse, holder til.

Symington-familiens historie er skrevet i portvin og det er vanskelig å komme utenom navnet ”Symington” når man snakker om portvin. Smith Woodhouse er bare et av portvinshusene de eier. Familien står også bak blant annet Dow’s, Graham’s, Warre’s, Gould Campbell.

Smak og behag:

Navn: Smith Woodhouse LBV 1995
Land/distrikt: Portugal/Douro
Pris: 239 kroner (75 cl)
Polnummer: 11093 (hovedsortiment)
Alkoholstyrke: 20 %
Produsent: Smith Woodhouse
Karakteristikk: Mørk og tett rødfarge. Søt duft med preg av modne bær. Dette er en middels fyldig portvin med god fruktighet. Hint av nøtter i den lange ettersmaken.
Passer til: God til blåmuggost, sjokoladedesserter, men tåler også en god biff.

De ulike portvinstypene:

Tawny er blandingsportvin som lagres og modnes på eikefat og ulike årganger blandes. Tawny finnes i en rekke varianter som blant annet 10 Years Old, 20 Years Old, 30 Years Old og 40 Years Old. Tawny har en læraktig farge.

Ruby tappes på flaske etter to til tre år på fat, og har en kraftig, rubinrød farge.

Late Bottle Vintage (LBV) tappes på flaske etter fire til seks år på fat, og lages kun fra spesielt gode årganger. Både innhøstingsåret og tappeåret skal angis på flasken.

Vintage Port regnes av mange som portvinens Rolls Royce og den lages kun av de beste årgangene. Det er Portvinsinstituttet som deklarerer hva som kan regnes som en vintageårgang. Etter to år på fat, tappes vinen på flaske hvor den kan tilbringe et langt liv for videre utvikling. Den er ofte drikkeklar først etter 20 år, og danner alltid bunnfall og må derfor dekanteres.

Vintage Character er en blanding mellom Ruby og LBV som er lagret tre til fire år på fat og er blandet av ulike årganger. Colheita (portugisk for årgang) lages kun av de beste årganger og utvikles på minimum syv år på fat, deretter følges utviklingen hvert tredje år. Man kan derfor støte på Colheita som kan ha både 60 og 70 år på baken. Utvikler seg ikke videre når den først er tappet på flaske.

Hvit portvin blandes av hvite druer fra ulike årganger. På markedet gjerne tre år etter innhøsting. God som aperitiff, drikkes avkjølt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1471
Slanking.Torsk.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.