Smør årets påskelam med rødt klister


Oppdatertdato: 2011-04-19 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mari Svenningsen


Det er ikke bare skiene som kan smøres med rødt i påsken. La påskesola og skiløypene inspirere deg til å prøve en ny krydderglasur på årets lammestek.

Tusenvis av lammelår og -steker ankommer i disse dager matbutikker landet over. Påsken nærmer seg med stormskritt, og for mange er det liten tvil om hva som bør stå på middagsbordet.

– Lam er for mange blitt en fast tradisjon i påsken. Men lam kan også tilberedes på utradisjonelle måter, og det trenger slett ikke være vanskelig å imponere familie og venner med en ny variant, sier Knut Munthe Olsen, informasjonskonsulent og kokk ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Smøring gir resultater

Kokken forteller at en rødlig kryddersaus med ingredienser som honning, chili, appelsin, soya og koriander vil gi den saftige steken en spennende smaksaroma, og mener at nordmenn allerede har god trening i å smøre med rødt i påsken.

– Dette er en kryddersaus man smører på etter at steken har vært i ovnen. Smakene vil glasere i kjøttet mens steken står og hviler før oppskjæring og servering. Urtene og krydderene du bruker i marinaden kan du også med fordel la gå igjen i noe av tilbehøret, sier Munthe Olsen.

Et lammelår - tre retter

Lammelårene man får kjøpt i butikkene er ofte store og fulle av kjøtt, og er det mer enn nok kjøtt til en middag og vel så det. Munthe Olsen oppfordrer derfor folk til å benytte seg av hele låret til forskjellige retter.

– Det er ingen grunn til å lete livet av seg etter en liten stek for å slippe å ha dårlig samvittighet for alle restene som havner i fryseren og aldri blir tatt opp igjen, sier Munthe Olsen.

Han anbefaler blant annet lam i middelhavsgryte - som lager seg selv mens kokken går på ski - og linsesuppe med lam og koriander, men minner om at det da er lurt å få lammelåret skåret opp i butikken.

– Spør betjeningen om de kan kutte låret i to. Den nederste delen – skanken – brukes til stek, den øvre delen skjæres i skiver, og kan brukes til gryte eller benes ut og brukes til suppe, råder Munthe Olsen.

Her er oppskriftene. Alle til 4 porsjoner

Påskesmurt skankstek av lam

Den glaserte lammesteken serveres med freste grønnsaker, ovnsbakte halve poteter og krydret appelsin- og honningsaus. Søtt, litt sterkt og annerledes enn vanlig klassisk lammestek. Her steker vi steken på en litt høyere temperatur en vanlig, så glasuren skal blir fin.

Ca. 1 ½ kg lammestek
1 ts salt
½ ts pepper
2 dl vann


Krydderglasur til smørning av lammesteken:
Saften av 2 stk. appelsin
2 stk. finhakket chili
2 båt finhakket hvitløk
2 ss finhakket frisk rosmarin
2 ss honning
1 ss søt soyasaus (kecap manis)

1. Sett ovnen på 175 grader. Krydre steken og legg den i en langpanne. Sett et steketermometer midt inn i kjøttet uten å treffe beinet.
2. Hell i vannet og stek den til kjerne temperaturen viser 60 grader. Dette tar ca 1,5 time.
3. Lag krydderglasuren ved å ha ingrediensene i en liten kjele og la alt koke ned til halv mengde. Kryddersausen skal tykne til nesten sirup.
4. Hell krydderglasuren over steken og la kjøttet hvile 15 minutter på benken.

Linsesuppe med lam og koriander

Supper er lett å lage og de kan varieres i det uendelige. Gode supper er deilig mat! Linser er ganske ukjent for mange nordmenn! Linser er svært proteinrike, veldig billige og kjempegode. De kommer i mange farger, og med ulike smaksnyanser. Linsesuppe med lam og koriander varmer magen på en kald vinterdag. Om sommeren er linsesuppen kosemat for lyse kvelder.

300 g strimlet benfritt lammekjøtt
1 ts salt
¼ ts nykvernet pepper
1 ts malt cummin
1 ss soyaolje
1 stk. løk
1 båt hvitløk
20 g frisk ingefær
1 ts chilipasta (sambal oelek)
4 dl grønne linser ferdig utbløtt
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 l vann
4 ss hakket frisk koriander
4 ss hakket frisk mynte

1. Kutt lammekjøttet i strimler og bland inn kummin, salt og pepper. La kjøttet stå og ta til seg smak fra krydderet i 30 minutter. Brun det raskt i varm gryte med olje. Ta ut kjøttet.
2. Finhakk løk, hvitløk og ingefær fres videre i gryta ett minutt. Ha i chili, linser, tomater og vann og la suppen småkoke i 30 minutter.
3. Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med koriander og mynte.

Server med brød.

Middelhavsgryte med lam

Bortsett fra litt kutting av kjøtt og grønnsaker lager denne retten seg selv. Steketemperaturen tilpasser du lengden på skituren eller formiddagsluren.

1,2 kg lammekjøtt med ben
150 g bacon
2 dl oliven
2 dl kapers med stilk
8 stk. aromasopp eller sjampinjong
2 boks hermetiske tomater , gjerne cherrytomater
2 stk. rødløk i båter
1 stk. fennikel i båter
1 stk. aubergine i tykke skiver
400 g potet med skall, delt i to
4 stk. hvitløk
4 ss hakket bladpersille
4 ss hakket frisk basilikum
4 ss hakket frisk mynte
2 dl rødvin
1 ss sukker

1. Kutt bacon og lammekjøtt i store biter og brun de raskt i en gryte i 2-3 minutter. Ha kjøttet over i en ildfast form.
2. Brune grønnsakene raskt i gryta og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp.
3. Bland alt i den ildfaste formen, ha på lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovn på 150 grader i 4 timer, eller 2 timer på 225 grader.

Serveres med brød.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1068
Julekaker.Supper.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.