Smør deg med tålmodighet


Oppdatertdato: 2011-12-07 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com, Melk.no


Julebaksten kan gå som planlagt, til tross for noe smørknapphet i en periode. - Vi ser at det blir stadig mer populært å bruke ekte ingredienser når man lager mat fra bunnen, dette er en positiv trend. Men når smørhyllen er tom er det viktig å se hvilke alternativer man har slik at kakeboksene likevel kan fylles opp til jul, forteller matfaglig konsulent Marianne Hayes Antonsen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Knappheten skyldes både økt etterspørsel og noe lavere tilgang på melk. Det produseres nå så mye smør som mulig og butikkene får jevnlige leveranser, selv om disse er noe mindre enn normalt. Det er også andre medvirkende årsaker som har bidratt til at smørhyllene noen steder står tomme.

- En økende interesse for matlaging fra bunnen av kombinert med en sterkere interesse for at maten vi spiser skal være så naturlig og lite bearbeidet som mulig har bidratt til at smørforbruket har gått opp. Det har også vært en vridning fra forbruk av margarin mot ekte smør. Hovedårsaken til det økte salget av smør, fløte og rømme i den senere tid er nok likevel trenden med lavkarbodietten, forteller Marianne i Melk.no.

Lag ditt eget smør – og gi bort i gave

Hun påpeker at knappheten som finnes noen steder i landet ikke skal ødelegge bakeforberedelsene frem mot julen. I tillegg til at du kan bake julekaker med andre ingredienser hvor det ikke kreves smør, kan man også lage smør på egenhånd.

- Å lage sitt eget smør er morsomt. Da kan du selv bestemme om smaken skal være med salt eller syrnet. Smør kan du nemlig lage av bare kremfløte eller bare seterrømme- eller en blanding av begge. Du kan også tilsette spennende smaker for eksempel paprika, hvitløk, urter eller honning. Da blir smør også en morsom og etterlengtet gave å gi bort til gode venner i førjulstiden, forteller Marianne videre.
Hun anbefaler forbruker å vente med de tørre småkakene som for eksempel Berlinerkranser , Sirupssnipper , Jødekaker , Kromkaker til smøret er tilbake i hyllene.

-Det er viktig å være klar over at konsistens og smak kan endre seg på baksten om man fjerner smør, eller erstatter smør med margarin eller andre ingredienser. Skal man få en smakfull julebakst er det kun smør som gjelder, avslutter Marianne i Melk.no.
Ekte smør er det beste til baking, men om hyllene i din nærbutikk er tomme skal du ikke frykte for at julebaksten ikke kommer i mål. Med noen tips og råd kan juleforberedelsene gå som normalt:

- Har du ikke smør tilgjengelig kan du starte med bakingen av kaker som ikke inneholder smør: Kransekake, Kokosmakroner, Pikekyss.
- Noen varianter kan du bytte ut smør med andre ingredienser, som Pepperkaker , Smultringer og Gjærbakst .
- Om din lokale butikk ikke har smør i sine hyller kan du prøve å oppsøke andre butikker hvis du likevel er på din årlige juleshoppingrunde.
- Lag ditt eget smør fra bunnen av – det er enklere enn du tror!

Fakta om smør:

Smør er en viktig del av vår matkulturarv. For mer enn hundre år tilbake var faktisk smør et av det viktigste betalingsmiddel vi hadde. Skattereformen av 1617 var slik at de betalte sin skatt i smør. Smør er også idag "gull som glimrer". Kan du tenke deg noe så herlig som nykjernet smør på rykvarme maiskolber eller årets nykokte grønnsaker.

Lag ditt eget smør

Hjemmelaget smør

6 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts salt (eller mer)

Visp rømmen i mikser og la den vispe ca. 20 minutter, til rømmen har skilt seg. Mikseren kan godt arbeide lenger, men pass på at det ikke blir så varmt at rømmen/ fløten smelter, da vil du nemlig ikke kunne få ut smørfettet. Press deretter ut så mye væske du kan med hendene. Væsken kalles kjernemelk. Det engelske navnet er "buttermelk". I andre land er det et eget handelsprodukt. Smøret blir mer holdbart om du greier å få ut mest mulig væske. Væsken (kjernemelken) forsinker harskningsprosessen. Kjernemelk som blir igjen er fin deigvæske, f eks i gjærbaksten. Kjernemelk kan gjerne fryses ned. Elt inn salt i smøret og smak til hvor mye salt du vil ha. Av 1 liter seterrømme eller kremfløte blir det ca. 250 g smør.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2344Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.