Smugler mer øl og vin


Oppdatertdato: 2012-02-23 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Drikkeglede.no/ Kaia Means


Oslo (NW): Tollvesenets beslag av øl og vin fortsatte å øke i fjor. Spritbeslagene gikk kraftig ned. I 2011 beslagla Tollvesenet nesten 415 000 liter øl, en økning på nær 26 000 liter fra 2010 og åtte ganger så mye som i 2001.
Beslagene av vin gjorde et hopp fra rundt 55 000 liter i 2010 til nær 72 000 liter i fjor. Tidligere har beslagene av vin ligget rundt 50 000 liter i året.
Utviklingen er helt motsatt når det gjelder brennevin. I fjor ble det beslaglagt rundt 42 000 liter brennevin, og det er cirka 10 000 liter mindre enn i 2010. Sprit med over 60 prosent alkohol beslaglegges nesten ikke lenger, i fjor tok Tollvesenet bare 437 liter.

Smugler ølbrett

Ifølge Tollvesenets blad På grensen ble smuglingen av kanner med sprit nesten borte etter metanolskandalen i 2002. Nå er det ølbrett og pappvin det smugles mest av.
Mesteparten av beslagene skjer på grenseovergangene i Østfold og Hedmark, men tollere over hele landet melder nå om alkoholbeslag i sine distrikter, skriver bladet.
Smuglerne er både dagsreisende nordmenn og kriminelle østeuropeere. Mange av dem som stoppes med øl kommer fra samme område i Polen. Ølet skulle selges både til polakker på byggeplasser og til nordmenn i og rundt de store byene, ifølge Hedmark politidistrikt.

Store prisforskjeller

Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen er bekymret over utviklingen.

– Smuglingen av øl rammer norske arbeidsplasser i bryggeriene og butikkene. Den gir også mindre inntekter til staten.
Nome mener øl er blitt en attraktiv smuglervare utelukkende på grunn av de store prisforskjellene.

– Øl koster gjerne det femdobbelte i Norge sammenlignet med Polen. Øl er også adskillig rimeligere i Sverige fordi de norske ølavgiftene er to og en halv gang høyere enn i Sverige.
Mens Systembolaget nesten har doblet sitt salg av sterkøl til nordmenn de ti siste årene, har salgsøkningen av brennevin nær stoppet opp. Spritsalget økte med beskjedne ti prosent de siste ti årene.

– Prisforskjellen er den eneste grunnen til å kjøpe øl i utlandet. I motsetning til vin er øl i utgangspunktet en kortreist drikk. Da er det ille at øl blir fraktet over store avstander for å selges videre, sier Petter Nome

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2386
Info.Kjøttdeig.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.