Smultbakst


Oppdatertdato: 2009-12-17 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Astrid Hals


Når en først skal i gang med smultbaksten kan det være lurt å bake to slag samtidig. Start med de lyse kakene som for eksempel fattigmann, og ta smultringene til slutt. Mest effektivt er det å være to eller flere og samarbeide med kakebaksten. Da unngår du at kakene svir seg i smultgryta mens du holder på å kjevle deigen ut på ny.

Tenk sikkerhet

Det er alltid hyggelig å bake sammen med barn, men smultbakst bør i grunnen være forbeholdt for voksne. Det varme smultet kan gi alvorlige brannskader om en får det på huden. Husk derfor på å bruke gode ovnsvotter når du steker. I tillegg er det viktig å huske på å ha et passe stort lokk til å legge over smultgryta om det skulle skje at fettet tar fyr. Du må aldri helle vann i smultgryta!

Stek få kaker av gangen

Stek først en prøvekake for å se om fettet er passe varmt. Stek deretter noen få kaker om gangen. Smultringene skal gå til bunns med én gang, flyte opp igjen, heve seg og bli gyllenbrune på undersiden, før de vendes rundt og stekes på den andre siden.

Fattigmann

Ingredienser
6 stk eggeplomme
6 ss sukker
6 ss kremfløte
2 ss konjakk
½ ts malt kardemomme
200 - 250 g hvetemel

Fremgangsmåte
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland inn pisket krem og tilsett konjakk. Sikt på ca. 200 g hvetemel. Resten brukes til utkjevling. Jo mindre mel, dess finere kaker. Arbeid deigen minst mulig.
Kjevle ut litt deig om gangen. Skjær ut snipper med en bakkelsesspore. Lag et snitt i hver kake og "smett" den ene kakespissen gjennom hullet.
Kok fattigmennene i smult eller matfett til de er lys gule. Sørg for å ha et lokk til å legge over smultgryten, og et par gode grytekluter.

Smultringer

Ingredienser
4 stk egg
250 g sukker
1 dl kremfløte
100 g smør
1 ts revet sitronskall
¼ ts malt kardemomme
1 ts hornsalt
ca. 500 g hvetemel

Fremgangsmåte
Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett pisket krem og smeltet, avkjølt smør. Ha i sitronskall og mel tilsatt kardemomme og hornsalt. Rør deigen sammen, og la den hvile en stund i kjøleskapet.
Kjevle ut litt av deigen til en passe tykk leiv. Stikk ut emner med en smultringutstikker. Kok kakene i smult eller matfett til de er passe brune og stekt i gjennom.
Smultringer kan gjerne fryses.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1788
Norsk mat.Kjøttdeig.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.