
Når en først skal i gang med smultbaksten kan det være lurt å bake to slag samtidig. Start med de lyse kakene som for eksempel
fattigmann, og ta smultringene til slutt. Mest effektivt er det å være to eller flere og samarbeide med kakebaksten. Da unngår du
at kakene svir seg i smultgryta mens du holder på å kjevle deigen ut på ny.
Tenk sikkerhet
Det er alltid hyggelig å bake sammen med barn, men smultbakst bør i grunnen være forbeholdt for voksne. Det varme smultet kan gi
alvorlige brannskader om en får det på huden. Husk derfor på å bruke gode ovnsvotter når du steker. I tillegg er det viktig å
huske på å ha et passe stort lokk til å legge over smultgryta om det skulle skje at fettet tar fyr. Du må aldri helle vann i
smultgryta!
Stek få kaker av gangen
Stek først en prøvekake for å se om fettet er passe varmt. Stek deretter noen få kaker om gangen. Smultringene skal gå til bunns
med én gang, flyte opp igjen, heve seg og bli gyllenbrune på undersiden, før de vendes rundt og stekes på den andre siden.
Fattigmann
Ingredienser
6 stk eggeplomme
6 ss sukker
6 ss kremfløte
2 ss konjakk
½ ts malt kardemomme
200 - 250 g hvetemel
Fremgangsmåte
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland inn pisket krem og tilsett konjakk. Sikt på ca. 200 g hvetemel. Resten brukes til
utkjevling. Jo mindre mel, dess finere kaker. Arbeid deigen minst mulig.
Kjevle ut litt deig om gangen. Skjær ut snipper med en bakkelsesspore. Lag et snitt i hver kake og "smett" den ene kakespissen
gjennom hullet.
Kok fattigmennene i smult eller matfett til de er lys gule. Sørg for å ha et lokk til å legge over smultgryten, og et par gode
grytekluter.
Smultringer
Ingredienser
4 stk egg
250 g sukker
1 dl kremfløte
100 g smør
1 ts revet sitronskall
¼ ts malt kardemomme
1 ts hornsalt
ca. 500 g hvetemel
Fremgangsmåte
Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett pisket krem og smeltet, avkjølt smør. Ha i sitronskall og mel tilsatt kardemomme og
hornsalt. Rør deigen sammen, og la den hvile en stund i kjøleskapet.
Kjevle ut litt av deigen til en passe tykk leiv. Stikk ut emner med en smultringutstikker. Kok kakene i smult eller matfett til
de er passe brune og stekt i gjennom.
Smultringer kan gjerne fryses.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1788