
Lam forbindes oftest med stek som har fått godgjøre seg lenge i ovnen. Men det er fullt mulig å lage raske retter av lammekjøtt
også.
Lammekjøttet er en utbredt råvare i de fleste kulturer, og kan gjerne smakssettes med eksotiske krydder. Hvem har for eksempel
sagt at wok ikke kan lages med lam? Prøv vår wok med lammekjøtt som er rask og god. Ingefærlam i wok er en annen rask
lammefavoritt med inspirasjon fra sørøst-asiatisk matkultur.
Også det indiske kjøkken bruker lammekjøtt i stor utstrekning. De aller fleste indiske restauranter har gryteretten Rogan Josh på
menyen, en rett det ikke tar mer enn 20 minutter å tilberede en forenklet versjon av. Eller prøv indisk curry med kvernet
lammekjøtt - rask snaddermat.
Vil du holde deg til mer hjemlige strøk, finnes det kjappe lammeretter også i norsk matkultur, for eksempel klassikeren lam i
dill.
Lammegryte med dill og skogens gull
Gryteretter med lam er veldig populære. Høsten er sesong for lam, men det er mulig å få kjøpt lammekjøtt også på andre tider av
året. Her er en lammegryte med fersk dill og skogens gull - nemlig kantareller.
4 porsjoner
Ca 500 g strimlet lammekjøtt fra lammelår eller frossent lammeskav
2 ss margarin /olje til steking
300 g kantarell eller annen sopp
1 bunt frisk dill
1 stk løk i grove biter
1 beger crème fraîche
2 dl hvitvin eller eplemost/eplejuice
1 ts salt
½ ts pepper
Slik gjør du:
1. Fres kjøttet i en varm gryte i to omganger. På denne måten blir kjøttet stekt og ikke kokt.
2. Fres sopp og løk raskt før du har kjøttet tilbake i gryta. Kok dette sammen med hvitvin i ca 5 minutter.
3. Rør inn crème fraîche, hakket dill, salt og pepper og la alt småkoke i 5-10 minutter.
Server med kokte poteter eller brød. Og selvfølgelig tyttebærsyltetøy!
Tips:
Lammeskav får du kjøpt fryst i enkelte deler av landet. Spør evt. I kjøttdisken om de kan lage det for deg, eller lag det selv.
Det er lettest å få tynne og fine skiver dersom kjøttet er halvfryst. Bruk stek eller bog, og skjær/skav av skiver 1-4 millimeter
tykke.
Lam i wok
Lam hører ikke bare påsken til. Lam smaker like godt hele året. Dette nydelige kjøttet kan brukes i alle dine favorittretter. Hva
med lam i wok?
2 porsjoner
Ingredienser:
400 g renskåret lammekjøtt fra lår
2 ss olje til steking
1 stk gul paprika
1 stk liten rødløk
1 pose eller glass ferdig woksaus
2 pk nudler
Fremgangsmåte:
1. Renskjær kjøttet og del det i strimler. Skjær løken i båter og paprikaen i biter.
2. Stek kjøttet raskt i olje i skikkelig god varm panne. Tilsett løk og paprika etter 3-4 minutter og stek videre i 3-4 minutter.
3. Tilsett woksausen, og eventuelt litt vann. Skru ned varmen og la alt småkoke i 5 minutter.
Serveres med nudler.
Ingefærlam i wok
Wok er en dyp rundbunnet stekepanne som brukes i Kina, men som i dag er kjent over hele verden og brukes mye. Du trenger liten
steketid i woken. Legg lite i panna om gangen. Prøv denne oppskriften med renskåret lam, krydret med ingefær.
4 porsjoner
Ingredienser:
600 g renskåret lammekjøtt
1 stk gulrot
100 g sukkererter
1 stk brokkoli
1 stk rød paprika
1 stk grønn squash
1 stk løk
Saus:
3 ss soyasaus
2 ts maisstivelse (maizena)
2 dl kjøttbuljong (utblandet)
½ ts frisk ingefær
¼ ts pepper
½ ts salt
Fremgangsmåte:
1. Bland sammen soyasaus, buljong, maizena og krydder til sausen. Skjær kjøtt, løk, gulrot og paprika i strimler, brokkoli og
squash i biter.
2. Varm olivenolje i en wok eller stor jernpanne. Brun kjøttet raskt, tilsett grønnsakene og la dem frese med i ca. 5 minutter.
3. Tilsett sausen og kok opp. Server med ris.
Rogan Josh - indisk lammegryte
Nydelig lammegryte med indiske krydder. Prøv deg fram med karripasta, da det finnes mange forskjellige typer og merker. Noen er
milde andre er hotte!!
2 porsjoner
Ingredienser:
400 g benfritt lammekjøtt fra stek eller bog
1 stk løk
2 ss olivenolje til steking
2 ss indisk, rød karripasta
1 boks hakkede, hermetiske tomater
1 ts sukker
2 ss kokosmasse
Fremgangsmåte:
1. Del lammekjøttet i terninger (ca. 3 x 3 cm), hakk løken og legg dette i en varm stekepanne med olje. Tilsett karripastaen når
kjøttet og løken er blitt gyllen.
2. Tilsett hermetiske tomater og la alt småkoke i 10-15 minutter.
3. Rør inn sukker og kokosmasse. Klipp gjerne litt frisk koriander over.
Server sammen med ris og en salat. Frisk koriander passer perfekt til denne retten, for deg som vil gjøre det lille ekstra.
Tips:
Karripasta fåes kjøpt i ulike varianter og er en blanding av forskjellige krydder og olje. I India er det vanlig at hver husstand
lager sin egen karripasta.
Indisk curry
Grønn karripasta og kokosmelk er ikke typiske ingredienser i norsk mat. Vi har tatt en reise til fjernere himmelstrøk og funnet
frem til denne oppskriften. Karripasta består av de mest særegne krydderne fra østen.
4 porsjoner
Ingredienser:
400 g kjøttdeig / karbonadedeig eller kvernet fårekjøtt
2 ss olje til steking
1 bunt vårløk i ringer
2 ss grønn karripasta
4 dl kokosmelk
Fremgangsmåte:
1. Stek kjøttdeigen/karbonadedeigen på god varme i olje, bruk en tregaffel eller lignende til å dele den opp med.
2. Tilsett vårløk i ringer, og rør inn karripasta.
3. Ha i kokosmelken, og la gryta småkoke i ca. 1 minutt.
Server med ris og eventuelt en salat.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1721