Snart bursdag?


Oppdatertdato: 2009-03-31 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Statistisk sett er 1. april den datoen i året hvor det fødes flest barn her i landet. Det nærmer seg derfor datoen for Norges mest vanlige bursdag. Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt deler sine forslag til servering av både sultne småtroll og partystemte tenåringer.

Pølser av kylling og kalkun

Pølse og lompe er en klassiker når det gjelder bursdagsservering til både barn og ungdom. Særlig populære har de forholdsvis nye pølsene av kylling og kalkun blitt etter at de kom. Dermed kan hele skoleklassen spise den samme maten uavhengig religiøs overbevisning.

Oppdelte grønnsaker

Er du opptatt av at barna skal få i seg tilstrekkelig med grønnsaker, bør du forsøke å servere oppdelte grønnsaker med dip i følge med for eksempel grillede kyllinglår. Barn elsker å velge egne grønnsaker fra et stort fat, og spiser gjerne godt når de kan holde maten med hendene uten å bruke vanskelig bestikk.

Kjøttdeigretter for unge voksne

Tenåringer er små voksne, og vil gjerne ordne mye selv til sitt eget bursdags-party. Taco og hamburger pleier ofte å "går rett hjem" hos denne aldersgruppen, men hvorfor ikke prøve en spennende Mexepai med tortillachips som en variasjon?

Kakefavoritter

I likhet med oss voksne har også barna sine favoritter hva kaker angår. Sjørøverskuter eller prinsesseslott er barnehagebarnas favoritter, mens muffins og tradisjonelle bløtkaker har sin plass uansett alder.

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har samlet gode råd og oppskrifter for både barnebursdager og familieselskap i heftet "Oppskrifter på vellykkede bursdager". Klikk på linken under for å få heftet gratis tilsendt:
Brosjyrer fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Kyllinglår med dip

10 porsjoner

Ingredienser
ca. 10 stk. Grillet kyllinglår
Tilbehør:
ca. 10 stk. Lompe
1 stk. Slangeagurk
1 stk. Blomkål
3 stk. Gulrot
2 stk. Rød paprika

valgfri dip

Fremgangsmåte
Varm kyllinglårene i en langpanne i stekeovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter eller til de er gjennomvarme.
La barna forsyne seg med lomper, og la dem stille seg i kø for å få et kyllinglår i hver sin lompe. Ved spisebordet kan de selv forsyne seg med grønnsaksstaver og dip.

Mexepai

Ingredienser
Paibunn:
125 g smør
200 g hvetemel
ca. 2 ss vann

Mexefyll:
4 skive bacon
800 g kyllingkjøttdeig
1 stk. Hakket løk
½ stk. Rød paprika
½ stk. Grønn paprika
½ boks hermetiske maiskorn
1 pose tacokrydder + vann som angitt på posen
1 glass tacosaus
1 stk. Egg til pensling
½ pose tortillachips

Fremgangsmåte
Smuldre smør og mel, gjerne i en matprosessor. Tilsett vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter.
Ta av 1/3 av deigen for å lage lokk til paien. Kjevle ut resten av deigen og dekk formen. Prikk deigen med en gaffel. Stek bunnen ved 200 °C i 10-15 minutter til den er litt gyllen.
Skjær bacon i passe store biter og brun det i en stekepanne. Ta opp baconet og stek kalkunkjøttet (stek i et par omganger). Tilsett hakket løk, paprika, mais, tacokrydder, vann og tacosaus og kok opp. Ha kjøttfyllet i paiskallet.
Kjevle ut resten av paideigen til lokk og legg over kjøttfyllet. Trykk deigen godt inntil kantene og renskjær deigen. Trykk ut små hjerter av deigrestene og lim dem på til pynt med sammenvispet egg. Lag et hull i deigen, slik at dampen slipper ut. Pensle resten av lokket med egg. Stek paien i stekeovnen ved 200 °C i ca. 1/2 time. Pynt med tortillachips.

Pizzasnurrer med kyllingkjøttdeig

12 porsjoner

Ingredienser
Pizzadeig:
3 dl lunkent vann
½ pk. Gjær
2 ss olje
ca. 7 dl hvetemel
½ ts salt

Fyll:
400 g kyllingkjøttdeig
4 ss olje
1 stk. Løk
2 båt hvitløk
1 boks hakkede hermetiske tomater
ca. 2 ss tomatpuré
1 ts salt
1 ts tørket oregano
ca. 1 dl vann
5 dl revet hvitost

Fremgangsmåte
Rør gjæren ut i fingervarmt vann og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen og la den heve til dobbel størrelse.
Brun kyllingkjøttdeig i olje i stekepannen i et par omganger. Fres hakket løk og hvitløk i pannen til løken er blank, og ha deretter all kyllingkjøttdeigen tilbake i stekepannen. Tilsett tomater, tomatpuré, salt, pepper, vann og tørket oregano. La sausen småkoke i ca. 10 minutter til den blir ekstra tykk.
Kjevle gjærdeigen til en avlang firkant, ca. 30x50 cm. Smør kjøttsausen utover og rull deigen sammen til en pølse. Skjær den i ca. 2 cm tykke skiver og legg dem på et bakepapirdekket stekebrett. Fordel ost på toppen og etterhev kyllingsnurrene i ca. 20 minutter.
Stek kyllingsnurrene midt i ovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter.
Tips I stedet for kyllingkjøttdeig kan du også bruke oppdelt kjøtt av grillet kylling eller småbiter av kylling- og kalkunpølser i pizzasausen.

Barn av regnbuen-kake

12 porsjoner

Ingredienser
Sukkerbrød
5 stk. Egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll og pynt:
ca. 1 ½ dl eplejuice , eller -saft til dynking
9 dl kremfløte
2 dl jordbærsyltetøy , evt. Annet rødt syltetøy
500 g (1 kurv) jordbær
3 stk. Banan
4 ss sjokoladesaus
ca. 300 g marsipan
ca. 5 dråpe gul konditorfarge
ca. 5 dråpe grønn konditorfarge
ca. 5 dråpe rød konditorfarge
ca. 5 dråpe blå konditorfarge
ca. 8 stk. Seigmann

Fremgangsmåte
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i 45 minutter. Avkjøl kaken på rist.
Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem godt. Legg et lag sukkerbrød på fatet og bre syltetøy over. Pisk først 6 dl av fløten. Ha på et lag av kremen og fordel delte jordbær og bananskiver over kremen. Sprøyt sjokoladesaus på kryss og tvers. Legg på neste lag sukkerbrød og gjenta det samme. Legg siste lag sukkerbrød over og dekk kaken med krem.
Kjevle ut en leiv med marsipan. Legg den på bunnen av kakeformen og skjær ut en sirkel, stor nok til å dekke toppen av kaken. Legg marsipanen på kaken. Pensle den nederste halvparten av marsipanen med grønn konditorfarge. Den øverste halvparten males i regnbuens farger. Husk at rødt og gult blir orange, gult og grønt blir turkis og rødt og blått blir fiolett. Begynn med rødt innerst og avslutt med fiolett ytterst. Legg på seimenn som ”barn av regnbuen” og pynt med marsipanblomster i ”gresset”.
Pisk resten av kremfløten og fyll den i en sprøytepose. Sprøyt krembomber rundt kanten på kaken til slutt. Bruk kremsprøyte som har tut uten riller.

Store muffins

16 porsjoner

Ingredienser
200 g smør
2 dl sukker
4 stk. Egg
5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 dl kefir/ kulturmelk

Fremgangsmåte
Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og tilsett vekselvis med melk.
Fordel røren i store muffinsformer. Stek dem midt i stekeovnen ved 200 °C i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.
Pynt eventuelt muffinsene med smeltet sjokolade eller melisglasur tilsatt litt rød konditorfarge.

Sjørøverskute

Ingredienser
Verdens beste sjokoladekake: 400 g smør
4 ½ dl vann
6 ss kakaopulver
9 dl sukker
9 dl hvetemel
1 ts salt
2 ts natron
5 stk. Egg

Sjørøverkrem:
250 g mykt smør
250 g melis
1 stk. Egg
ca. 4 ss kakaopulver

Pynt:
1 pose non stop sjokolade
ca. 10 stk. Seigmann
2 stk. Lakrisstang
grillpinner
sorte ark
litt hønsenetting (til utkikkstønne)
bomullshyssing
1 pk. Gelépulver med stikkelsbærsmak
ca. 5 dråpe blå konditorfarge

Fremgangsmåte
Kok opp smør og vann. Trekk kjelen av platen, og tilsett resten av ingrediensene. Visp alt godt sammen og hell røren i en bakepapirkledd langpanne. Stek kaken ved 180 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl kaken.
Rør smør og melis mykt til sjokoladekremen. Ha i egg og kakao.
Lag gelé som anvist på pakken. Sett kaldt til den såvidt begynner å stivne. Rør i geleen, så den blir litt knudrete. Rør eventuelt lett inn noen dråper blå farge.
Del kaken i tre lengder (1, 2 og 3 i diagrammet under). Skjær av to trekanter (A og B) foran på del 1 og en 5 cm lang bit bak (C). Dekk resten av del 1 med sjørøverkrem og legg den på fatet med den rette enden nærmest fatkanten. Skjær av to trekanter (D og E) på del 2 og legg del 2 oppå del 1, slik at de rette kantene bak er rett over hverandre. Dekk med sjørøverkrem. Sett del C bakerst på skuta til ”salong” og legg trekantene A og B sammen på baugen. Form en firkant av del D og E. Lim dem sammen med sjørøverkrem og sett den på dekk som ”styrhus”. Renskjær kaken i baugen. Dekk hele skuta med sjørøverkrem. Træ seilene på trespidd og pynt skuta som bildet foreslår. Anrett geleen som vann rundt skuta.
Del 3 kan pyntes med resten av sjokoladekremen, og bli en ekstra kake.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1558
Norsk mat.Kjøttdeig.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.