Snøhvite desserter


Oppdatertdato: 2003-11-04 Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Ingen ting er så viktig som avslutningen på et vellykket måltid, altså desserten. Nå i disse juletider med mye tradisjonell mat er det ikke lett å komme utenom desserter som riskrem, karamellpudding, fruktsalat og multekrem. Men noen synes det er hyggelig å eksperimentere litt med mat selv om det er jul, og kanskje prøve noe helt nytt.

Her finner du eksempler på desserter som kan utfordre riskremen. De er bløte, blide og pudret hvite. Bær og frukt gir en friskhet vi ønsker etter et måltid, ofte sammen med en spennende dessert. I tillegg til smak setter frukt og bær en innbydende farge på desserten. Prøv noen av de snøhvite dessertene og utvid dine favoritter. Ha en hvit og søt juletid.

Panna cotta med kokos
Panna cotta betyr kokt fløte og er en italiensk klassiker. Desserten er lett å tilberede og smaker veldig godt. Tradisjonelt serveres den med karamell, men vi har i stedet pyntet med kokos.

6 porsj.

3 dl matfløte
2 dl kremfløte
frøene av 1 vaniljestang
50 g sukker
4 plater gelatin
kokende vann
kokos

Legg gelatinen i kaldt vann og la dem ligge ca. 5 minutter. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Bland fløte, vaniljefrø og sukker og la det koke ved svak varme i 8 - 10 minutter. Klem vannet fra gelatinen og løs den opp i den kokende blandingen. Fordel blandingen i 6 porsjonsformer og la dem stå kjølig 4 – 5 timer. Vend dem ut på fat og dryss over kokos.

Marengs med vaniljeparfait
Den sprøe marengsen er fylt med vaniljeparfait, du kan eventuelt ha på noen bær for smakes skyld også. 6 porsjoner

Marengs:
4 eggehviter
225 g sukker

Vaniljeparfait:
4 eggeplommer
100 g sukker
frøene av 1 vaniljestang
4 dl kremfløte

Marengs i stekeovnen: 120 °C, ca. 40 minutter

Visp eggehvitene stive, tilsett sukker litt av gangen, og visp til deigen er seig. Fordel marengsen på bakepapir innenfor en sirkel, ca. 22 cm i diameter. Lag en fordypning i midten. Stek marengsen og avkjøl på rist. Visp eggeplommene sammen med sukker og vaniljefrø til en lett eggedosis. Visp fløten til krem og vend forsiktig inn eggedosisen. Hell blandingen i en form som tåler frysing, og dekk til. Settes i fryser ca. 1 time. Visp blandingen ”opp” og frys den inn igjen i 3 timer. Ved servering fylles fordypningen i marengsen med kuler av vaniljeparfaiten.

Sitron- og kremostis
Osten gir isen en kremet konsistens, sitronsaften gir friskhet, virkelig noe å prøve.

125 g (1 beger) naturell kremost
2 eggeplommer
175 g melis
saft av 1 sitron
3 dl kremfløte
2 eggehviter

Rør kremost sammen med eggeplommer, melis og sitronsaft til en smidig masse. Visp fløten til krem, og eggehvitene stive. Bland krem og eggehviter forsiktig i kremostmassen. Hell kremen i en form og dekk den med aluminiumsfolie. Frys i minimum 4 timer. Isen skjæres i terninger og anrettes i porsjonskåler eller en stor bolle. Pynt gjerne med strimlet sitronskall.

Hvit sjokolademousse med kardemomme
Den hvite sjokolademoussen serveres her med et lett dryss av revet hvit sjokolade. Virkelig noe for søtmonser..

6 porsjoner

1 dl melk
1 ts kardemomme
200 g hvit sjokolade
3 dl kremfløte
3 eggehviter

Varm melk og kardemomme til kokepunktet. Ta kjelen av varmen. Hakk sjokoladen og løs den opp i den varme melken. Rør godrt. Visp fløten til krem. Visp eggehvitene stive. Tilsett eggehvitene og bland alt forsiktig og fordel det i porsjonsskåler. Sett dem kjølig 3 – 4 timer inntil moussen har satt seg. Dryss over litt revet sjokolade, gjerne hvit.

Sjokolade- og appelsinris
Bruk en rest av risgrøten eller kjøp ferdig risgrøt. Et lekkert og annerledes alternativ til riskremen på julaften eller som et nytt innslag en av juledagene. 6 porsjoner

2 ½ dl kald risgrøt
2 dl kremfløte
70 g sjokolade, hakket
1 appelsin
skall av 1 appelsin
6 plater gelatin
kokende vann

Visp fløten til krem og bland den i risgrøten. Ha den hakkede sjokoladen sammen med appelsin i biter i riskremen. La gelatinplatene ligge i bløt ca. 5 minutter i kaldt vann. Klem vannet fra gelatinplatene og løs dem opp ved å slå over ca. ½ dl kokende vann. Rør gelatinoppløsningen i det øvrige og fordel det i porsjonsformer eller glassbolle. Sett desserten kaldt til den har stivnet helt. Pynt eventuelt med appelsinbiter.

Ovnsbakt dessert med kirsebærsaus
Cottage cheese er rørt søt og bakt i ovn. 6 porsjoner

300 g cottage cheese
1 ½ dl crème fraîche
3 eggeplommer
120 g melis
75 g mandler, skoldede og hakkede

I stekeovnen: 150 °C, ca. 1 time

1 boks hermetiske kirsebær
1 ss maisenna

Ha cottage cheese i food processor og la maskinen gå til den er finsmuldret. Ha i crème fraîche, eggeplommer, melis og mandler til en flytende krem. Hell blandingen i form dekket med bakepapir og stek den. Bruk gjerne porsjonsformer. Sett formen/e kaldt natten over.

Hell kirsebærene i en kjele. Rør maisenna ut i litt kaldt vann og hell blandingen i de varme kirsebærene under omrøring. Hvelv desserten ut på fat eller tallerkener og hell den lune sausen med kirsebær over.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:63
Info.Hverdagsmat.
Studentmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.