Snur melkeforbruket?


Oppdatertdato: 2014-02-15 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Nedgangen i melkeforbruk ser ut til å snu. Tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at volumet av melk totalt har økt med ca 700.000 liter fra 2012 til 2013. Dette tilsvarer en vekst på 0,15 % og omfatter salg av melk til ulike salgskanaler som dagligvare, storhusholdning og kiosk-bensin-servicenæring.

- Dette er motsatt av tendensen vi har sett over mange år, der totalt salgsvolum av konsummelk har hatt en relativt jevn nedgang. Det er for tidlig å si om dette er en trend, men flere er kanskje bevisste på at melk bidrar til mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger, blant annet kalsium og proteiner, fortellerdaglig leder i Melk.no, Ida Berg Hauge.

- Hver innbygger hadde et melkekonsum basert på våre beregninger på 91 liter. Dette inkluderer søtmelk, syrnet melk og smakssatt melk. Enn så lenge viser forbruket av melk per innbygger en liten nedgang på – 0,65 %. Dette skyldes at befolkningsveksten er større enn vekst i totalt volum. Nedgangen er likevel klart mindre enn vi har sett før, forklarer Berg Hauge.
Utviklingen er gledelig også i lys av at det var to færre salgsdager i 2013 enn i 2012. Regner man om til gjennomsnittlig daglig salgsvolum var den en vekst på hele 0,81 % på totalt volum og helt stabilt forbruk per capita.

Ekstra lett melk svært populær

Ekstra lett melk har hatt en formidabel vekst over mange år. I løpet av 10 år har salgsvolumet av denne melken økt med 98 %, og bare i 2013 øker ekstra lett melk med rundt 10 % fra 2012 til 2013. Etter lettmelk er ekstra lett melk den klart største melkevarianten med et salg på over 87 millioner liter årlig.

-Ekstra lett melk er en stadig mer populær melk, både fordi den i tillegg til de andre næringsstoffene i melk gir tilskudd av vitamin D og har en smak som mange liker, forteller Berg Hauge.
Som i 2012 har det også i 2013 vært en økning i smakssatt søtmelk. Veksten ligger på 3,80 % per capita sammenlignet med 2012. For første gang på lang tid øker også forbruket av syrnet melk uten smak, med 0,14 % per capita. Fra 2011 til 2012 så vi nedgang i samme kategori. Når det gjelder syrnet melk med smak ser vi derimot en nedgang på 3,19 % per innbygger.

-Det er positivt at nedgangen i melkeforbruket ser ut til å snu. Ett glass melk inneholder 6 næringsstoffer kroppen trenger hver dag og vi anbefaler 3 porsjoner med meieriprodukter daglig for å sikre kalsiuminntaket. Dette kan gjerne være 3 glass melk. Med forbruk på 91 liter i året får hver nordmann i seg lit mer enn 1 glass melk daglig i gjennomsnitt. 1 glass melk (1,5 dl) er en kilde til kalsium, proteiner, jod, fosfor og B-vitaminene B2 og B12 , avslutter daglig leder i Melk.no, Ida Berg Hauge.

Utvikling av melkevarianter

Tabellen viser utviklingen for de ulike melkevariantene på totalt volum fra 2011-2013.
Tallene inkluderer dagligvare og storhusholdning.Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor med fokus på melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se melk.no

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2838Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.