Søndagsmiddager med ny vri


Oppdatertdato: 2006-03-11 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Tidligere var det slik at søndagsmiddager var ekstra kostbare og fine middager. I dag velger vi kjappe og greie middager til hverdags, mens søndagsmiddagene ofte tar litt lengre tid å tilberede. Vi setter rett og slett ned tempoet også på kjøkkenet når arbeidsuken er slutt.

I takt med tiden er det nå også mulig å forenkle tradisjonelle retter, som for eksempel kålruletter. Ved å velge kinakål i stedet for den opprinnelige hodekålen forenkles retten betraktelig. Når vi fyller rulettene med en farse av kyllingkjøttdeig, blir de både lyse og delikate i tillegg. På samme måte kan vi modernisere de tradisjonelle suppebollene, og samtidig redusere fettinnholdet betraktelig, ved å lage bollene av kyllingkjøttdeig. Kyllingbollene kan enkelt varieres i smak ved å velge det krydderet du ønsker.
Det sies at ingenting er så typisk norsk som det å gå på søndagstur. Dersom du setter over en kjele med kyllinggryte burgund til trekking før turens start, har du en nesten ferdig rett når du kommer tilbake etter en drøy halvtime. Skulle du bli litt forsinket tåler nok kyllinglårene å trekke en snau time også. Noen få skjeer balsamicoeddik i kraften gir en fin vinsmak – uten at én eneste dråpe er tilsatt. For den som vil ha litt tykkere saus er det fullt mulig å jevne sausen litt, for eksempel med en lys maisennajevner.

Fløtesausene hører søndagene til, men selv fløtesausene kan moderniseres. Kokosmelk tilsatt rød karripasta blir en spennende og ny fløtesaus som passer perfekt til fylte kyllingfileter med sukkererter og gulrøtter.
Etter en søndagsmiddag er det nær sagt obligatorisk med en deilig dessert. Vi har jo så sjelden tid til desserter i hverdagen, enda vi antakelig ville hatt godt av det. Med en liten dessert som en søt avslutning får vi nemlig mindre lyst på andre søtsaker.
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt anbefaler disse søndagsmiddagene – med en pasjonsfruktsufflé som den søte avslutningen:

Kålruletter

(3-4 personer)

1 hode kinakål
400 g kyllingkjøttdeig
200 g Philadelphia med hvitløk og urter
1 ss hakket persille
1 ts salt
litt revet muskat kvernet pepper
5 dl vann
1 hønsebuljong

Saus:

3 dl kokekraft fra kålrulettene
1 ss lys maisennajevner
1 eggeplomme
sitronsaft
salt og kvernet pepper

Skjær bort den grove midtstilken på kålbladene og bruk de peneste bladene. Forvell dem i 1-2 minutter i kokende vann. Ta dem opp og tørk dem.
Rør sammen kyllingkjøttdeig, ost, persille og krydre med muskat, salt og kvernet pepper. Legg en skje farse på hvert kålblad og pakk det rundt fyllet. Legg rulettene med skjøten ned i et stor kjele. Hell på kokende vann med buljongterning så det så vidt dekker, og la rulettene trekke ca. 20 minutter.

Sil av kokekraften til saus, kok den opp og visp inn maisennajevner. La sausen koke i 2-3 minutter. Tilsett eggeplomme og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Sausen må ikke koke etter at eggeplommen er tilsatt.
Server kålrulettene med kokte rotgrønnsaker, vårløk, saus og kokte poteter.

Lag egne farseboller til suppen av kyllingkjøttdeig. Det blir både magert og smakfullt.

Grønnsaksuppe med fine kyllingboller

(4 personer)

400 g kyllingkjøttdeig
1 egg
1 båter hvitløk
1-2 ss finklippet persille
1 ts basilikum
evt. 1 knivsodd chilipulver
1/2 ts salt
1/4 ts nykvernet pepper
2 liter vann
4 terninger hønsebuljong
suppegrønnsaker, gulrot, purre, sellerirot, kålrot, potet
evt. persille eller frisk timian

Rør inn egget i kyllingkjøttdeigen og tilsett hakket hvitløk, persille og krydder.
Kok opp vann og buljong og tilsett oppdelte grønnsaker (tilpass grønnsaker etter mengde væske). Kok grønnsakene knapt møre. Trekk kjelen tilside.

Form kyllingfarsen til små boller og slipp dem opp i suppen etter hvert. Sett kjelen tilbake på platen og la kyllingbollene trekke 5-10 minutter til de er gjennomkokte. Dryss over litt hakket grønt før servering. Server godt brød til.

Vanligvis lages en burgundgryte med rødvin, men trikset her er å tilsett litt balsamicoeddik som gir en fin vinsmak

Kyllinggryte Burgund

4 personer

1000 g lårstykker av kylling
2 ss smør
salt og pepper
1 laurbærblad
ca. 7 dl hønsebuljong
3-4 ss balsamicoeddik
3 gulrøtter
1 nett stjerneløk, evt. 2 løk
1 pakke bacon
200 g sjampinjong

Brun kyllingstykkene i smør i en gryte til de er pent brune. Ha på salt og pepper og legg i et laurbærblad. Hell over hønsebuljong, kok opp og la gryten stå og trekke i 30-40 minutter til kyllingstykkene er møre.
Skjær gulrøttene i litt store skiver. Skrell stjerneløken, men la dem være hele. Vanlig løk bør skjæres i litt store båter. La løk og gulrot være med å trekke de siste 10-15 minuttene av koketiden.
Skjær baconet i terninger. Del soppen i to eller i båter, alt etter hvor stor soppen er, Brun sopp og bacon i en panne og ha det over i gryten. Smak til gryten med balsamicoeddik, salt og pepper. En god kvist timian setter en ekstra spiss på smaken. Server med ris eller godt brød.

Lag en moderne fløtesaus av kokosmelk og karripasta – perfekt til kylling!

Fylt kyllingfilet med karri-/kokossaus

(4 personer)

4 kyllingfileter
4 skiver brie
8 skiver bacon
1 neve frisk timian
salt og kvernet pepper

Tilbehør:

1 pk knaskegulrøtter
1 pk sukkererter
1 rødløk
1/2 ss rød karripasta
smør/olje til steking
5 dl kokosmelk
smak til med salt, kvernet pepper og sitronsaft
1 dl frisk koriander

Sett ovnen på 180 °C. Skjær et snitt i hver kyllingfilet og fyll lommen med en skive brie og en kvist frisk timian. Ha på salt og pepper. Surr et par skiver bacon rundt hver filet. Stek dem litt på hver side i en middels varm stekepanne tilsatt smør eller olje, bare til filetene er pent brune. Legg dem over i en ildfast form og stek videre i ovnen i 10-15 minutter.

Skrell gulrøttene og del dem i to. Skjær løken i ringer. Fres gulrøtter, løk og karripasta i litt smør og olje. Tilsett kokosmelk. La det koke noen minutter til gulrøttene er møre. Ha i sukkererter de siste par minuttene. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Vend inn hakket koriander like før servering.
Del hver kyllingfilet i to på skrå – evt. i skiver på skrå – og server med sukkererter og gulrøtter i karri-/kokossaus. Brød fylt med feta, paprika og oliven smaker godt til.

Er du vårslapp og trenger et påfyll av jern i kroppen? Da bør du prøve denne mettende, men magre kyllingretten med linser og spinat.

Kyllingfilet på linse- og spinatseng

(4 personer)

4 kyllingfileter
salt og kvernet pepper
smør eller olje til steking

Linse- og spinatseng:

4 ss olivenolje
1 finhakket løk
1 båt hvitløk
1 ts garam masala
1 ts karri, gjerne litt sterk type
1/2 ts knuste kardemommekjerner
250 g linser
5 dl vann
2 flådde tomater
175 g spinat
saften av 1 sitron
salt og kvernet pepper

Fres finhakket løk i olje til den blir blank. Ha i hakket hvitløk og krydder og rør alt godt sammen. Tilsett linser og vann og la det småkoke i ca. 20 minutter til linsene er møre. Rør av og til.
Stek kyllingfiletene i olje i en panne 3-4 minutter på hver side. La dem hvile mens du gjør ferdig retten.

Skjær et kryss i toppen på tomatene og ring rundt stilken. Slipp tomatene noen sekunder opp i kokende vann til skinnet begynner å løsne. Ta opp tomatene og legg dem over i iskaldt vann og flå av skinnet. Skjær tomatene i terninger. Vend tomatene og frisk spinat inn i linsene. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Server kyllingfiletene på en seng av linser, spinat og tomat. Pynt med stekte sherrytomater og server med godt brød.

La søndagsmiddagen synke litt inn, mens denne raske desserten lages. Som vanlig er det gjesten som venter på suffleen, og ikke omvendt…

Pasjonsfruktsufflé

(4 personer)

1 ss smeltet smør
100 g sukker
4-5 pasjonsfrukter
3 egg
2 eggehviter
melis til pynt

Sett stekeovnen på 200 °C. Smør fire små former, og dryss dem med litt sukker. Del over pasjonsfruktene. Sil innholdet til du har 1/2 dl fruktsaft. Kast frøene. Skill eggene og visp eggeplommer med 2-3 spiseskjeer sukker til lys og luftig eggedosis. Tilsett pasjonsfruktsaften og pisk det inn i eggedosisen.

Vask vispene godt og pisk deretter eggehvitene stive. Tilsett 1-2 spiseskjeer sukker under omrøring til hvitene er tykke og seige. Vend først 1/3 av eggehvitene inn i eggedosisen med en slikkepott og deretter resten. Fyll suffléformene opp til kanten og glatt til toppen. La tommelen gli rundt kanten på formen slik at det blir en liten fordypning mellom formen og fyllet. Stek suffleene midt i ovnen i ca. 10 minutter til de har hevet seg godt og er gylne. Steketiden varierer litt med størrelsen på formene. Dryss raskt hver sufflé med melis og server straks med pisket krem eller vaniljeis ved siden av.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:787
Slanking.Turmat.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.