Sørlendinger elsker lam


Oppdatertdato: 2011-10-16 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Synøve Dreyer, MatPrat


Oslo (NW): På Sørlandet spiser fire av ti lammekjøtt månedlig. Fårikål, lammestek og pinnekjøtt øker i popularitet, ikke minst blant de unge.
Årets lammesesong er i gang, og for mange er høsten synonymt med rykende varm fårikål og helgekos med lammestek. På Sørlandet, Vestlandet og i Nord-Norge spiser folk lammekjøtt langt oftere enn andre steder i landet.

– Det skyldes nok ikke minst at det produseres så mye lammekjøtt av høy kvalitet i disse landsdelene, sier markedssjef Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Tall fra Norsk Monitor viser at særlig unge og eldre er glad i lammekjøtt.
Det er de eldste og de yngste som spiser mest lammekjøtt. Både blant de mellom 15-24 år og de over 60 svarer hver tredje at de spiser lammekjøtt to ganger i måneden eller oftere.
– Det kan tyde på at de yngste gjerne lager norsk tradisjonsmat. Nå på høsten er det fårikålkjøtt og lammelår som er desiderte storselgere i butikkene. Og dette er varer vi kjøper stadig mer av, sier Even Nordahl.
At unge liker å lage norsk tradisjonsmat, stemmer godt overens med tidligere undersøkelser som er gjennomført for MatPrat.

Variert sesong

– Årets lammesesong ser ut til å bli riktig bra i de store sauedistriktene på Sørlandet, i Nord-Norge, Trøndelag og Rogaland. På Østlandet og Vestlandet derimot, har den kalde og våte sommeren ført til at lammene er et noe mindre enn vanlig, sier Even Nordahl.
Lammesankingen og slaktingen er nå i full gang. Noen steder har dårlig vær ført til litt forsinkelser, men det går ikke ut over tilgangen på lammekjøtt i butikk.

– Produksjonen av lammekjøtt i Norge er prisgitt naturgitte omstendigheter, derfor varierer både størrelse og kjøttfylde på lammene fra år til år, sier Nordahl.

Tradisjonstro

Vi spiser mellom fem og seks kilo lammekjøtt hver i året, og forbruket har holdt seg stabilt de siste 30 årene. Men det er stor forskjell i hva slags lammekjøtt vi kjøper.
Fenalår, fileter av lam, salt fårekjøtt og fårepølse holder stand, mens vi spiser mindre lammerull og lammekoteletter enn tidligere. – Lammestek, fårikålkjøtt og pinnekjøtt er de store favorittene nå som tidligere. Faktisk øker alle disse tre produktene i popularitet. Før var det mer vanlig å kjøpe hele slakt, men den tradisjonen er i ferd med å forsvinne.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2263Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.