Søte juleoppskrifter som krydrer årets godteri- og dessertbord


Oppdatertdato: 2012-12-01 Tema: Godteri Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Dansukker


Julen er forbundet med tradisjoner, gode krydder, lukter og smaker som appelsin, kanel og kardemomme. Bruk tradisjonelle krydder for å skape nye klassikere til årets julehøytid.
Test ut nye godbiter som appelsinkaramell, sjokolade whoopies med appelsinfyll og tranebær-biscotti, kardemomme-pannacotta med ananas og granatepler som en fin avslutning på middagen - eller pepperkake-grissinis til julebordet.
Som et alternativ til gløggen har Dansukker gode drinker som kanel-likør og varm tranebærvin.

Appelsinkarameller ca. 50 stk

100 g smør
2 dl kremfløte
3 dl Dansukker Finkornet Sukker
½ dl Dansukker Lys Sirup
½ dl Glukosesirup (eller apotekvare)
1 ts Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
Revet skall av 2 økologiske appelsiner

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Tilsett kremfløte, sukker og begge sirupsvariantene og la det koke i 20-30 minutter. Rør om et par ganger. La det koke til blandingen holder 120 grader eller lag en kuleprøve i kaldt vann for å se når karamellen er ferdig. Tilsett appelsinskallet. Hell karamellmassen i en oljet form og sett den til avkjøling. Skjær karamellene i biter og pakk dem i smørpapir eller cellofan. Oppbevares kaldt.
Du kan sløyfe appelsinskallet og får da en naturell fløtekaramell, eller smaksette karamellen med 1 ss finrevet frisk ingefær eller 2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade.

Kardemomme-pannacotta med ananas og granateple 4 porsj.

5 dl kremfløte
1 ts kardemomme
1 dl Dansukker Gelésukker Multi

Gelé:
4 skiver ananas, frisk eller hermetisk
1 granateple, kjernene
1 dl ananasjuice
1 dl vann
2 dl Dansukker Gelésukker Multi

Bland kremfløte, kardemomme og gelésukker i en kjele. Kok opp under omrøring og kok deretter i et halvt minutt. Hell opp i pene glass eller dessertskåler. Sett dem i kjøleskap for å stivne. Skjær ananasen i biter og bland med granateplekjernene. Fordel blandingen oppå pannacottaen. Hell juice, vann og gelésukker i en kjele. Kok opp og kok deretter i et halvt minutt. Avkjøl litt før det fordeles over frukten. Sett det kaldt frem til serveringen.

Sjokolade whoopies med appelsinfyll ca 25 stk

100 g romtemperert smør eller margarin
1 ½ dl Mørk Muscovadorørsukker
4 dl hvetemel
1 dl mandelmel eller malte mandler
2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
2 ss kakao
2 ts bakepulver
½ ts salt
1 egg
1 dl créme fraiche

Fyll:
2 dl Dansukker Melis
100 g naturell kremost/Philadelphia ost
¾ dl sjokoladenøttepålegg
1 økologisk appelsin
2 ss kakao
evt. 1 ss Cointreau likør

Visp smør og sukker jevnt og glatt. Tilsett de tørre ingrediensene. Ha i egg og créme fraiche og rør det til en jevn deig. Ha deigen i en sprøytepose og trykk ut kaker på størrelse med en 20 krone på en stekeplate med bakepapir. Har du ikke sprøytepose, kan du bruke to teskjeer og fordele deig med.
Stek midt i ovn ved 175 grader i ca. 8 minutter. Pass på at kakene ikke brenner seg i kantene. Avkjøl på rist. Bland sammen ingrediensene til fyllet og fordel dette på halvparten av kakene. Legg resten av kakene oppå fyllet. Kakene bør spises nylagde.

Kanellikør

Saft av 1 appelsin
6 kanelstenger
7 dl konjakk eller vodka
1 dl Dansukker Brun Farin

Bland appelsinsaft, kanelstenger og alkohol i et tett glass eller plastboks i 2 uker. Sil og tilsett brun farin. Smak til, dersom det ønskes søtere likør, tilsettes mer sirup. Hell likøren i en pen karaffel eller flaske. Hyggelig julegave eller ”gåbort-presang”.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2578


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.