Søtt arktisk jordbruk


Oppdatertdato: 2013-10-29 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Torbjørn Tandberg


Flere planteprodukter som produseres i Nord-Norge smaker søtere enn produkter fra Sør-Norge. Lokal mat og «arktisk kvalitet» er et av satsingsområdene til Bioforsk nord, som i disse dager feirer 90 års forskning på arktisk jordbruk.
Vekstsesongen i nord er kort, men avlingspotensialet er relativt høyt på grunn av lys døgnet rundt og nok nedbør. De spesielle klimaforholdene kan også gi enkelte råvarer ekstra smaks- og helsegevinster.

Kjølig og lyst

De lave temperaturene, kombinert med mye lys fører til at både mat og fôrvekster generelt har et høyere sukkerinnhold enn planter dyrket lenger sør. Både gulrøtter og kålrot fra nord smaker faktisk søtere og mindre bittert enn tilsvarende grønnsaker dyrket lenger sør. Lav temperatur og mye lys setter også i gang stressreaksjoner hos plantene som gjør at de produserer stoffer som virker som antioksidanter. Forskningsresultatene varierer, og er ikke entydige for alle råvarer. Likevel er det noen grønnsaker og bær som skiller seg tydelig fordelaktig ut.

Viktig kunnskapsaktør for landbruket i nord

Nylig feiret forsøksgården Holt i Tromsø 90 år. Dette var, og er fortsatt, den nordligste forsøksstasjonen i plante- og jordkultur i verden. Holt har vært en viktig kunnskapsaktør for landbruket i nord, særlig når det gjelder utvikling av sorter som er tilpasset det nordnorske klimaet. I dag jobber forskerne blant annet med å finne ut hvilke egenskaper som er karakteristiske for frukt og grønt fra nord.

Les hele saken hos BioforskLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2747


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.