Solaz


Oppdatertdato: 2005-06-08 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: amundsen


Krydrede kjøttboller, landbrød med bakt tomat eller marinert lammespyd, det er bare noen av de smakfulle tapasoppskriftene vi har komponert for å passe med den spanske rødvin Solaz, produsert av Osborne. Prøv tapasrettene og rødvinen i kombinasjon!



Produsenten

Osborne er et av Spanias eldste vinhus etablert i 1772. Hovedproduktene har alltid vært sherry og brandy, men fra 1972 har firmaet også fremstilt rødvin i toppklasse gjennom sitt Riojahus, Bodegas Montecillo. Osborne regnes for en av Spanias spissprodusenter på alle disse tre produktområdene. Europas største vinprosjekt ble startet av Osborne i 2001 til 48 mill. euro. 1100 hektar er plantet med 30 ulike druevarianter rett utenfor Madrid. En arbeider her utenfor appelasjonsreglene, som gir større forskningsmuligheter. Første vin med årgang 1999, har fått flotte internasjonale vinomtaler.

Område

Malpica de Tajo i provinsen Toledo rett sør for Madrid. Vinen selges under betegnelsen Vino de la Tierra de Castilla.

Druetype

Tempranillo (80 %) og Cabernet Sauvignon (20 %)

Produksjon

Tradisjonell gjæring under en konstant temperatur på 26 gr. C. med en ekstra maserasjonsperiode på 10 dager. Lagret i fem måneder i nye amerikanske eikefat. Åtte måneders lagring på flaske før vinen er tilgjengelig for markedet.

Smakskommentar

Dyp purpurrød farge. Fruktig duft med innslag av røde bær og noe eik. Smaken er velbalansert med fin frukt og elegant krydder. Harmonisk avslutning. Drikkes til mange retter, som rødt kjøtt, tapas, modne oster, patéer og raguer.

Presseklipp

"A super value, this classy blend of 80 % Tempranillo and 20 % Cabernet Sauvignon prossesses a deep ruby color as well as a big, sweet notes of berry fruit (predominantly cherries), underbrush, damp earth, and wood. Medium-bodied, with supple tannin, attractive sweetness, a plush texture, and surprising length, it will drink well for 2-3 years.” 87 av 100 poeng (Robert Parker)

"Solaz-BiB: Spansk vin slik mange vil ha den. Myk varm, syltetøyaktig med stor fruktighet, krydder, sjokolade og eik. Behagelig drikke". Terningkast 5 (Adresseavisen, april 2004)

"Frisk rødfarge, svakt avdempet. Markant bouquet, med fine aromanyanser. Fin fylde, saftig, fruktig smak, god konsentrasjon. Men først og fremst myk og smaksmessig innbydende. Finnes også som bag-in-box, pappvin". Terningkast 5 (VG, april 2004)

"Tett og mørk vin med deilig vaniljeduft. Kraftig - nærmest voldsom smak av flotte, modne bær! Dette er vinen du drikker til lammesteken". Terningkast 6 (Se og Hør, april 2004)

"Lively floral and berry flavors are anchored by firm tannins in this fruity red. It's lively and balanced. Drink now through 2007". 87 av 100 poeng (Wine Spectator, juni 2004)

"Farge og duft: Ung blårød. Stor moden bærduft med snev av eik. Smak: Fin saftig bærpreget smak, middels fyldig, sitter en stund. (BiB UÅ) Mat: Lyst kjøtt. Vurdering: Kunne hatt noe mer særpreg. Drikk nå. Godt kjøp. (BiB UÅ)"

Solaz 75 cl V.nr. 4550301
Solaz 300 cl V.nr. 4703906

Pris 75 cl Kr 92,00
Pris 300 cl Kr 329,50

Krydrede kjøttboller

500 g malt kjøtt av lam eller okse
3 skiver brød, bløtlagt og presset
3 egg
150 g løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
4 ss bladpersille, finhakket
1 ts tørket oregano
1 ts paprikapulver
1/2 ts malt kanel
1/2 ts revet muskat
Salt og pepper

Bland ingrediensene godt i en bolle, til en jevn og glatt deig. La deigen stå kaldt i kjøleskapet for å hvile.
Formes til runde boller på 2,5 cm. Meles og stekes i varm panne. Hold bollene i bevegelse slik at de blir jevnt brune.

Champignonhatter

1/2 kg middels store champignon
3 ss olivenolje
150 g serranoskinke
1 fedd hvitløk
Bladpersille
1/2 sitron

Skjær stilkene av soppen og skrap ut litt av hatten. Gni soppen inn med sitron, slik at den ikke blir misfarget.
Stek soppen med hatten ned, i varm panne med olivenolje i ca 5 minutter. Fyll deretter soppen med en blanding av finhakket skinke, persille, hvitløk og soppstilker. Legg lokk over pannen, og la soppen steke noen få minutter på god varme.

Landbrød med bakt tomat

1 kurv cherrytomat
1 dl olivenolje
1/2 dl balsamicoeddik
4 skiver serranoskinke
4 skiver landbrød
1 hvitløksfedd

Bak cherrytomater i en blanding av olivenolje og eddik, i en kjele på ovnen, til skinnet begynner å løsne.
Grill skiver av landbrød som er gnidd inn med hvitløk. Legg tomatene på skivene og hell litt olje over.
Stek serranoskinke i tørr panne og legg skivene over på et kjøkkenpapir. Stikk seranoskinken mellom tomatene.

Marinerte lammespyd

400 g magert lammekjøtt
1/2 ts spisskummen
2 fedd hvitløk
Tørket oregano
10 dråper tabasco
1 ts paprikapulver
5 ss olivenolje
Salt og pepper

Kjøttet skjæres i terninger på 2x2 cm.
Bland sammen de øvrige ingrediensene til marinade. Mariner kjøttbitene i et par timer på benken, eller natten over i kjøleskap.
Tré kjøttbitene på spyd. Grilles eller stekes i panne og pensles med marinaden.

Marinert ost og oliven

Lagret ost, f.eks. hvit geitost
Grønne oliven
Kalamata-oliven
Olivenolje, extra virgin
Salt og pepper
Oregano, timian og rosmarin

Skjær osten i biter og tré ost og oliven på et lite trespyd.
Legg spydene i en pose og hell på olje og grovhakkede urter.
La posen ligge på kjøkkenbenken i en time for at smakene skal utvikle seg.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:611
Norsk mat.Svinekjøtt.
Lam.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.