Solbrent? Spis mer makrell!


Oppdatertdato: 2005-07-29 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Seafood


Forskning viser at Omega 3 fettsyrer– som hovedsaklig finnes i disse fete fisketypene - beskytter mot solbrenthet. Spis mer makrell, laks, ørret eller sild - da er du mindre utsatt for å bli solbrent.

- Forskere hevder at huden vår blir mer og mer utsatt for solbrenthet og mener årsakene kan være mange, blant annet ozonlaget. Forurensing og forandringer i kostholdet de siste 50 årene er med på å gjøre huden vår mer utsatt for både sol, forurensing og allergiske reaksjoner. Et godt inntak av Omega 3 fra fisk er en smakfull og god forsikring, forteller rådgiver Eidis W. Biehler i Eksportutvalget for fisk.

Cellene våre har alle en ytre lag – en membran. Denne membranen, eller huden, består blant annet av fett – såkalte essensielle fettsyrer som vi kun kan få gjennom maten vi spiser. Fettsyrene som huden har spesielt brukt for er Omega 6 som finnes i ulike typer plantefett og Omega 3 som er i fete fisketyper. For at huden skal fungere best mulig er det viktig at det er balanse mellom Omega 6 og Omega 3, gjerne i et forhold til 1:1.
I dagens kosthold i Norge får en person i gjennomsnitt i seg fem ganger så mye Omega 6 som Omega 3. Det gjør at vi blir mer utsatt for inflammasjoner – som solbrenthet. Omega 3 hemmer inflammasjon. God balanse mellom Omega 3 og Omega 6 gjør en bedre rustet til å møte sommerens sol.

- Det beste og billigste er å få i seg Omega 3 fettsyrer direkte fra fisk. Sommeren gir rikelig muligheter til det da det er høysesong for fersk makrell. Også laks, ørret, kveite og sild er viktige Omega 3 kilder. Kroppen tar lettere opp Omega 3 fettsyrer fra mat enn gjennom for eksempler kapsler, forteller Biehler.

Dr. L.E Rhodes ved Universitetet i Manchester har gjort en rekke undersøkelser på hudproblemer, både når det gjelder solbrenthet og mer alvorlige sykdommer som hudkreft. Hun har kommet frem til at Omega 3 fettsyrer kan redusere UV-påvirkede inflammasjoner, eller irritasjoner i huden.
Vedlagt finner du en oppskrift på stekt makrell med curry smak fra Japan – ingen tilfeldighet – japanerne er blant verdens mest fiske-spisende folk og også landet hvor folk blir aller eldst! Makrell er en av favorittfiskene.

Curry med norsk makrell (japansk oppskrift)

Dette trenger du til 4 porsjoner:

600 g makrellfileter
1 liten aubergine i skiver
1 grønn paprika i strimler
1 rød paprika i strimler
3- 4 sjampinjonger i skiver
2 ss revet frisk ingefærrot
1 ss grønn karripasta
2 dl kokosmelk
3 dl fiskekraft/buljong
2 ss fiskesaus, kryddersaus
salt
sukker
olje til steking

Skjær makrellfileten i ca 2 cm store biter. Dryss på salt og stek i olje. Ha olje i stekepannen. Tilsett ingefær og karripasta og stek til aromaen kommer godt fram.

Tilsett kokosmelk og fiskekraft og kok opp og tilsett sopp, paprika og aubergine. Tilsett fiskesaus og smak til med salt og sukker. Tilsett makrellen. Server straks med kokt ris.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:641Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.