Some like it hot


Oppdatertdato: 2004-09-28 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bengt Wilson /Norsk Kaffeinformasjon, Knut Pettersen


Høsten ser ut til å ha kommet for godt. Og med høst og vinter innen rekkevidde kan det være greit å ha en kaffetrakter, eller en espressomaskin i nærheten. Vi har sett nærmere på kaffedrinker du kan servere til frokost, lunsj, middag, dessert, eller rett og slett som en hyggelig start på en vellykket sosial sammenkomst.

Vi har tidligere sett på kaffe som et produkt som drikkes i et utall varianter alene. Og ren kaffe er en nytelse, men for dem som synes ren kaffe – uansett type – gir litt for mye ”kaffesmak” vil vi denne gang komme med en del tips og råd om kaffe som bestanddel i drinker – og denne gang først og fremst alkoholholdige drinker.

Det er noen forhold du bør ta i betraktning før du bestemmer deg for å lage kaffeholdige drinker. For det første; er barskapet fullt, eller må du gjøre det beste ut av det lille du har. For det andre; skal du konsentrere deg om espresso-baserte kaffedrinker, eller vil du heller satse på traktekaffe-varianten? Uansett utvalg i barskap og utstyr på kjøkkenet vil du kunne lage gode kaffe-drinker om du følger oppskriftene under. Og har du heller ikke kjøkken – vel da kan du ta med oppskriftene til en venn eller be din lokale bartender om å lage noen av dem…

Kaffedrinker:
Under følger oppskrifter på kaffedrinker som kan lages hjemme, eller bestilles i alle barer bortsett fra ironisk nok i rene ”kaffebarer”.

Irish Dream
2 dl sterk kaffe, type espresso (for eksempel GRAN ROBERTA Espresso)
1 dl kokende melk
3 ss whiskey (gjerne Jameson eller Bushmills)
1-2 ts sukker

Bland kokende kaffe og melk og "smak" til med whisky og sukker. Drikken er god med litt krem og kaffepulver eller sjokoladerasp.

Irish Coffee
Det finnes mange oppskrifter på irish coffee. Noen liker å røre sammen alle ingrediensene, andre foretrekker at kremen ligger som et tykt lokk på toppen og sukkeret i bunnen, noen sverger til tyn krem på toppen. Vi har valgt denne oppskriften.

4 cl Irsk whisky (gjerne Jameson)
ca 3 teskjeer brunt sukker
God, sterk kaffe (gjerne malabar, brun bali eller java) evt. en americano
lettpisket fløte (helst ristet)

Ha whiskey og sukker i rødvinsglass, hell over god kaffe og rør godt!
La lettpisket fløte flyte forsiktig over en teskje på toppen. Skal absolutt aldri serveres med sugerør eller teskje! (se bildet)

Boca Chica Coffee
Dobbel espresso
1 del rom
½ del vanilje sirup
isbiter

Fyll med kaldt vann. Rør om. Serveres i cappuccino-kopp.

Kaffe Spesial
10 cl sterk kald kaffe. For eksempel Ali 100% Arabica.
4 cl kakaolikør
2 ss mocca is

Piskes. Pyntes med krem og hakkede mandler.

Coffee Martini
Enkel espresso
Litt Amaretto
5cl vodka

Skyll innsiden av et coctailglass med espressoen og sett den i fryseren. Ha isbiter i røreglasset og litt amaretto. Rør godt, sil ut amarettoen og hell på vodka, rør og sil over i det frosne glasset.

Kaffe Rio

(Til 4 glass)
4 ts kaffepulver
2 dl vann
2 dl melk
2 ts kakaopulver
3 ts brunt sukker
½ l vaniljeis
8 cl brandy

Kok opp kaffepulver, vann, melk, kakaopulver og sukker. Avkjøl. Fordel isen i glassene og hell over kaffeblandingen. Hell over brandy like før servering.

Keiserkaffe
I en stor kopp vispes:
1 eggeplomme
1 ss fløte
2 ts brunt sukker
Fyll opp med sterk, varm kaffe (gjerne Ali 100% Arabica mørkbrent ) under omrøring. Avslutt med konjakk etter smak Et lite dryss cappuccinokrydder

Russisk Kaffe-Gløgg
(1 porsjon)
1 dl. Sterk kaffe. For eksempel Ali 100% Arabica mørkbrent
1 dl. rødvin
2 ss sukker
4 cl. vodka

Varm det opp, men ikke kok. Serveres i gløgg-glass.
Sylteagurker smaker godt ved siden av!

Shakerato
Etter å ha fått i seg varmen etter å ha forsøkt alle ovenstående oppskrifter kan det kanskje være på sin plass å kjøle seg ned med en kald alkoholfri variant…
Fyll et lite glass med is
Fyll "bar-shakeren" halvfull med is. Tilsett 2 ts sukker og en dobbel espresso.
Ristes og helles over isen i glasset.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:372
Info.Sommermat.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.