Sommer. sol og snaps


Oppdatertdato: 2011-07-22 Tema: Akevitt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Sara Johannessen.


Våre danske venner har for lengst skjønt det: Lette sommerretter med en iskald snaps smaker nydelig i sommerhalvåret. Det finnes mange ulagrede akevitter, krydrede og friske som passer til late dager i sommervarmen. Kryddere som dill, karve, stjerneanis, koriander og smak av sitrus i akevitten fungerer utmerket som smakstilsettere i mange retter. Velger du samme akevitt å drikke til så får du en deilig smakskombinasjon som framhever smaken i både maten og drikken.

Kjøkkensjef på Tørvis Hotel i Sognefjorden, Knut Munthe Olsen, har komponert to spennende oppskrifter som passer godt til varme, late sommerkvelder.

Akevittmarinert røkelakstartar med blomkålkrem, smørstekte blomkålbuketter og ramsløksolje

100 gr røkelaks – finkuttet i terninger
100 gr laksefilet – finkuttet i terninger
4 cl Aalborg Jubilæums Akvavit
½ blomkål
½ dl fløte + litt salt

½ blomkål i små pene buketter
1 ss smør

1 ss ramsløkpure (kjøpes ferdig på glass)
½ dl rapsolje
Litt sitronsaft

Slik gjør du:
Bland laks med akevitt og sett kaldt. Kok blomkål i usaltet vann, hell av vannet, tilsett fløte og kjør glatt med stavmikser. Smak til med salt og hold lunt. Stek blomkålbukketene på medium varme i smør til de nesten er gjennomstekte. Server en kule av lakseblandingen på blomkålkrem med buketter og ramsløksolje dandert rundt.
Serveres med avkjølt Aalborg Jubilæums Akvavit.

Eple –og akevittglasert grillribbe servert med appelsinsalat og saltbakte småpoteter

8 tynne skiver av grillribbe
8 cl Aalborg Norguld Aquavit
4 ss eplesyltetøy
1 ss søt chilisaus

1 pose valgfri salatblanding, eller bland dine favorittsalater, ca 5-6 dl totalt
2 appelsiner – skåret ut skinnfrie appelsinfileter
8 redikker – skåret i tynne skiver
2 vårløk – finsnittet
1 liten plante koriander – grovkuttet
litt olivenolje + litt salt og pepper

ca 500 gr småpoteter
ca 100 gr salt

Slik gjør du:
Ha potetene i en ildfast form og dekk med salt. Bak i ovn på 200 gr i ca 40 min, eller til de er myke. Grill ribbestykkene 2-3 minutter på hver side på sterk varme før du pensler stykkene på hver side og griller ytterligere 1 minutt til. Server med poteter og appelsinsalat. Lag gjerne ekstra akevittglasur som du bruker som grillsaus.

Serveres med Aalborg Nordguld Aquavit, denne bør være enten romtemperert eller avkjølt.

Aalborg Jubilæums Akvavit, vinmonopolnr. 1401, kr. 329,-
Aalborg Nordguld Aquavit, vinmonopolnr. 4888901, kr. 349,90

Aalborg Akvavit så dagens lys da det i 1881 ble etablert selskapet De Danske Spritfabrikker. De hadde som mål å samle flest mulig av de selvstendige destilleriene i Danmark, og i 1923 hadde de nådd målet, og eide alle gjenværende destillerier. Etter hvert ble mesteparten av produksjonen og kompetansen samlet i destilleriet i Aalborg, og produktene ble produsert under merkenavnet Aalborg Akvavit.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2208
Slanking.Grønnsaker.
Info.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.