Sommerdesserter til fest og hverdag


Oppdatertdato: 2008-07-05 Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge Strand, Opplysningskontoret for meieriprodukter, Kim Holthe


Nå som sommeren er over oss med både regn og sol, er det artig å invitere på grilling og sommerselskap. Spør gjerne over venner og naboer til en koselig stund rundt grillen eller bordet.
Og da er det koselig å kunne by på en sommerdessert med sesongens bær eller frukt. Jeg har under funnet frem noen som passer den tiden vi er inne i nå. Og det er jo jordbær som dominerer nå, men og noen andre tips. Men bruk gjerne mitt avanserte søk for å finne flere oppskrifter.

Tips og fakta om jordbær.
  • Prøv jordbær med myk vaniljeis eller vaniljesaus.
  • Prøv og å dyppe friske jorbær i smeltet sjokolade over vannbad, fint til pynt.
  • Jordbær i milkshake passer bra, med melk og vaniljeis + sukker. Dette er en slager blant ungene.
  • Friske jordbær i drinker er godt. Feks prøv min strawberry margarita med norske jordbær
  • Jordbær har masse C-vitamin.
  • Jordbær er fint som pynt på kaker.
  • Og friske jordbær med fløte er en klassiker.


Jordbær sorbet
0,5 l vann
4 ss sukker
2 dl mosede jordbær
saften av 0,5 stk. sitron
1 stk. eggehvite
3 ss sukker

Vann og sukker kokes til en sirupslignende væske. Avkjøles helt. Tilsett mosede jordbær og sitronsaft. Inn i fryseren et par timer. Rør i sorbetmassen av og til. Eggehvite og sukker piskes stiv og røres inn i den halvfrosne sorbetmassen. Fryses så ferdig. Sorbeten anrettes i egnede glass. Champagne eller hvitvin kan evt. helles over like før servering.

Fransk Fraises Marquise
1/2 ltr. jordbær
2 dl kremfløte
3 ss farin
-
1/2 ltr. jordbær
litt rom
farin

Jordbærene, 1/2 ltr., moses og blandes inn i pisket krem. Tas over på et egnet fat. Den resterende halve literen med jordbær legges 1/2 times tid i rom. La dem så dryppe av før de rulles i farin. Disse bærene legges pent og dekorativt over hele jordbærkremen.

Fevikrabarbra

800 g rabarbra
250 g sukker
2 dl kremfløte
1 ts sukker

Rabarbraen vaskes og renses. Kuttes i ca 10 cm store stykker. Legg de i en ildfast form og dryss over sukker. Varm ovnen til ca 200°C og stek rabarbraen i ca 30 minutter.

Pisk fløten med sukker og server retten lunken med krem over.

Isrullade
Bunn:
3 egg
75 g sukker
75 g hvetemel
3/4 ts bakepulver
Isfyll:
Ca. 1 liter iskrem, f eks pistasjiskrem
1 pakke apsikat fruktblanding
Glasur:
1 ss kaffepulver
3 ss kokende kremfløte
3 ss melis
50 g meierismør
1 plate kokesjokolade, revet
1 pakke apsikat

Langpanne, 25x35 cm
I stekeovnen:200 grader C, ca. 15 minutter

Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland alt forsiktig med en slikkepott. Smør langpannen og dekk bunnen med bakepapir. Fordel røren jevnt i langpannen og stek kaken. Hvelv den på kjøkkenhåndkle og la langpannen ligge over kaken mens den avkjøles.

Rør opp iskremen og bre den over ut over kaken. Dryss på frukt og rull kaken sammen fra langsiden. Legg rulladen i fryseboksen mens glasuren lages: Rør kaffepulveret ut i kokende fløte. Rør inn melis og romtemperert smør. Rør inn sjokolade og bre glasuren over den fryste rulladen. Dryss over apsikat og oppbevar rulladen i fryseboksen til den skal brukes. Ta rulladen ut av fryseboksen 1/2-1 time før servering og la den stå på serveringsfat i kjøleskapet.

Det kan også være lurt å skjære isrulladen i skiver og oppbevare rulladen ferdigskåret i fryseboksen. Da vil iskaken være passe tint og ferdig til servering mens kaffen koker. En skål med nyrørte hagebær er godt til.

Jordbær m/yoghurtsaus
1 ltr. jordbær
2 1/2 ss farin
4 dl yoghurt naturell
sitronmelisse
melis

Her er det en fordel å kunne bruke food-prosessor. Rens halvparten av jordbærene som tas over i maskinens arbeidsbolle sammen med sukkeret. La det moses. Det tar kort tid. Ta så i yoghurten og bland sammen. Yoghurt-jordbærsausen fordeles over på fire desserttallerkner. Rens og del resten av jordbærene i skiver som fordeles over. Pynt hver porsjon med sitronmelisse og et melisdryss.

Hoffdessert
4 personer
Ca. 3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
Ca. 100 g marengs
50 g mandler, grovhakkede
4 ss kokesjokolade, grovrevet
1 dl sjokoladesaus

Visp fløten med vaniljesukker og legg krem og marengs lagvis på et serveringsfat. Dryss over mandler og hakket sjokolade. Sprøyt over sjokoladesaus like før servering.

Rabarbrakrem
250 gr. rabarbra
1 dl sukker
2 plate gelatin
1 1/2 dl kremfløte

Kok rabarbraen og sukkeret helt møre. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ca, 5 min. Klem vannet av den og rør den ut i rabarbraen. La den stå i kaldt vann til den begynner og stivne. Stivpisk fløten og bland den inn.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:291


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.