Sommerens Champagne


Oppdatertdato: 2005-06-11 Tema: Musserende Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Morten N Larsen


Vi har tatt en nærmere kikk på noen av sommerens beste champagner.
Champagne kan være så mangt. Ikke bare når det gjelder pris og kvalitet, men også når det er stil, eleganse og tradisjon som teller.

Toppchampagne til bunnpris

Möet Chandon, Bollinger, Tattinger og andre kjente champagnemerker i Norge får nå konkurranse fra en for nordmenn flest ny aktør; produsenten Union Champagne og De Saint Gall-produktene. Kvaliteten er i ypperste klasse, og prisen er lav. Kan det bli bedre?
Vi befinner oss i området “Côte des Blanc”. Her eier Union Champagne hele 40 % av alle vinmarker med kvalitet Premier Crû og Grand Crû. Derfor blir også mye vin solgt til kjente champagner som Dom Perignon, Tattinger, Comtes de Champagne, Grand Siècle etc. Hele 60 % av selskapets drueproduksjon blir videresolgt til prestisjecuvéer under andre navn, men to millioner av flaskene blir solgt under navnet De Saint Gall. Dette er et løp og kjøp produkt som er rykende ferskt i Norge.
Richard Juhlin, regnes i dag for å være verdens mest respekterte ekspert på Champagne. I hans bok “3000 Champagner” skriver han blant annet dette: “Union Champagne (De Saint Gall) er kanskje den beste i Champagne. Druene kommer fra 11 underleverandører som bare bruker druer fra Premier Crû og Grand Crû. ”Du får kjøpt fire av De Saint Gall produktene på Vinpolet. Prisene ligger fra 239 kroner for Brut Tradition 1er Crû til 549 kroner for en ORPALE Grand Cru Brut Blanc de Blanc.

Sprudlende i korsett

Start en brann, skru opp flammene. Få folk til å snu seg. Så når alle har sett henne, begynner kurtisen. Du løsner forsiktig korsettet, føler deg frem til halspartiet og så dreier du henne rundt til hun blir hodeløst forelsket i deg og deler villig vekk av sine innerste tanker…
Champagne og design-elskere kan se frem til et sprudlende stevnemøte med kvinnen i rødt. Piper-Heidsieck dressed by Jean Paul Gaultier. Hun har tidligere bare vært å treffe i utvalgte tax-free butikker i utlandet. Nå holder det å stikke innom nærmeste pol, eller ringe for å sikre seg et uforglemmelig stevnemøte.

La deg forføre

Først kan man betrakte den uvanlig sensuelle flasken kledd i rødt korsett for å la seg forføre i beste Gaultier-stil. Deretter kan man ta en stor slurk (man nipper av smakshensyn ikke til Champagne), lukke øynene og la seg beruse av boblenes kraft og tusen ulike smaksnyanser som er satt sammen på en måte som gir et fantastisk velbalansert resultat. Daniel Thibault (som nylig døde) er den eneste som hele fire ganger har vunnet International Wine Challenge Cellar master of the Year Award (1994, 1998, 1999, 2000 og 2001). Han har fylt hver flaske med eksepsjonelle blandinger av hans fineste utvalg. Resultatet er at Special Cuve blitt en deilig friskhet med delikat aroma av te, og et forsiktig hint av grønn banan, kokos og sommer.

En gave full av kjærlighet

En rask sjekk på Internett viser at denne flasken selges for over 1000 kroner på forskjellige nettbutikker. Godt er det da å vite at man får kjøpt den samme flasken på polet her hjemme for kun 680 kroner. Ingen uhørt pris for en presang som har så mye kjærlighet knyttet til seg Piper-Heidseick dressed by Jean Paul Gaultier. Prisen reflekterer opplevelsen og ligger på 718 kroner. Dersom du ønsker en mindre flaske kan du teste en Baby Piper. Miniflasker Champagne for 89 kroner. Perfekt å ta med seg som et eksklusivt alternativ til både pappvin og øl.

Kongenes Champagne

Champagne Delbeck er kanskje ikke det navnet som får flest bjeller til å ringe i Norge. Men vår uvitenhet til tross - nettopp dette champagnehuset er en ambassadør for god fransk smak. Den gang Frankrike fortsatt hadde et kongehus var dette hoffchampagnen. Dette ga også Delbeck retten til, som eneste Champagnehus, å smykke etiketten med det franske nasjonalseglet Fleur-de-Lys. Det er den fortsatt i Sverige, Østerrike og Spania. Gjennom århundrene har Delbeck vært det eneste Champagnehuset med den franske kongens utmerkelse. Noe som også gjorde at Delbeck ble champagneleverandør til flere andre europeiske hoff. Champagne Delbeck har hovedvekt på bruk av Pinot Noir druen, og bruker derfor mindre Chardonnay. Dette gjør at boblene i Champagnen er mindre og at selve champagnen blir svært smakfull, med mer mousseaktig konsistens og mindre sitruspreg. Prisen er heller ikke avskrekkende med tilbud fra ca. 250,-.

Best i test

I bransjemagasinet Shaker store blindtest av Champagne, var det Lansons Black Label Brut som stakk av med førsteplassen hårfint foran De saint Gall Premier Cru. Lanson som også er en av kjempene fra Champagne scoret særlig høyt for fylde, frukt og sin behagelige tørre ettersmak. Lanson er et av de få Champagnehusene som ikke bruker malolaktisk gjæring. Ifølge produsenten gir dette champagnen en helt spesiell friskhet og optimal utvikling av vinene med et komplett smaks- og luktspekter.

Det perfekte tilbehør

Alle vet at Champagne kan drikkes uten mat til, men Champagne kan også drikkes til nær sagt all mat. Det finnes imidlertid retter som passer bedre enn andre og smak og behag spiller selvsagt inn. Har du til langt mer enn salt til maten bør du stikke innom velassorterte matbutikker a la Smør-Petersen på Frogner som vi besøkte og gå for russisk eller iransk kaviar av typen Beluga, eller den noe rimeligere varianten Osietra som kommer fra en mindre stør-art, eller kanskje en Sevruga-kaviar som kommer fra en liten stør-type. Til kaviaren har du gjerne en liten russisk pannekake, gressløk og rømme. Gåselever og trøfler er heller ikke å forakte som champagnetilbehør – ei heller hummer og reker. Og rekker du ikke en butikk med godt utvalg kan du få kjøpt sort løyrom, asparges og jordbær i billigbutikken på hjørnet. Men, bare for å ha nevnt det: styr unna Grandiosa – da er det bedre å droppe maten og heller unne deg et ekstra glass av gudenes drikk.

Champagnefakta

Champagne er betegnelsen på en fransk hvit eller roséfarget musserende vin som er produsert i området omkring byene Reims og Eparnay nordøst for Paris. Bare musserende vin som er produsert i dette området og etter en spesiell metode har rett til betegnelsen Champagne. Champagne-metoden går blant annet ut på at annengangsgjæringen, som danner kullsyren i vinen, foregår på flaske.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:614Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.